Odloženi pregovori između TikToka i Sjedinjenih Država

Pregovori između TikToka i vlade Sjedinjenih Država su odloženi zbog postojeće zabrinutosti za nacionalnu bezbednost Amerike, s obzirom na to da je aplikacija u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, navodi se u članku poznatog američkog poslovnog časopisa.
Analitičari su u svojim pisanim objavama predvideli da će se Meta, YouTube kompanije Google i Snap najviše okoristiti ako se sprovede zabrana TikToka u Sjedinjenim Državama. Međutim, naveli su da je takav scenario prilično nemoguć.
Pregovori između TikToka i vlade Sjedinjenih Država su odloženi, jer su zvaničnici i dalje zabrinuti zbog potencijalnih rizika po nacionalnu bezbednost koje bi aplikacija mogla da predstavlja s obzirom na to da je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance.
Vlada je zabrinuta, jer, kako kažu, TikTok aplikacija bi mogla da deli informacije koje su povezane sa njenim algoritmom za preporuku video-snimaka. S druge strane, postavlja se pitanje u vezi sa poverenjem koje bi vlada ukazala aplikaciji u vezi sa ispunjavanjem uslova dogovora. Neimenovani izvor je napomenuo da di vlada trebalo da izađe pred TikTok sa novim zahtevima i uputstvima o rešavanju problema. Međutim, zaposleni u TikToku tvrde da od vlade nisu primili nove zahteve i uputstva.
Ipak, portparol TikToka je u svojoj izjavi za javnost rekao da nije u mogućnosti da otkriva pojedinosti razgovora, ali da su u TikToku uvereni da će dogovor biti postignut, jer su već preduzeli značajne korake ka implementaciji rešenja koje im je ponudila američka vlada kako bi se otklonila svaka zabrinutost za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država.
Dve strane su već postigle dogovor o čuvanju podataka o američkim korisnicima na Oracle serverima u Sjedinjenim Državama i ti podaci su već premešteni iz TikTok centara podataka u Virdžiniji i Singapuru. Oracle bi takođe bio zadužen za nadgledanje poštovanja protokola, koji određuju koliki pristup podacima korisnika u SAD zaposleni u TikToku mogu da imaju.
Američki zvaničnici i zakonodavci vrlo jasno i glasno izražavaju svoju zabrinutost u vezi sa korišćenjem aplikacije u Sjedinjenim Državama. Očekuje se da će, sledeće godine, republikanci u Predstavničkom domu iskoristiti svoju nadmoć i kontrolu i da će uspeti da potpuno rasprše strahove o vezama aplikacije sa kineskom vladom.
Direktor Federalnog istražnog biroa Kristofer Vrej rekao je poslanicima prošlog meseca da je „izuzetno zabrinut” zbog TikTokovih operacija u Sjedinjenim Državama. Napomenuo je da će povratne informacije Biroa „biti uzete u obzir u bilo kom sporazumu do koga bi moglo da dođe, kao i za rešavanje bezbednosnih pitanja“.
Analitičari su predvideli da će Meta, YouTube kompanije Google i Snap imati koristi od zabrane TikToka u Sjedinjenim Državama.
Mnogi stručnjaci kažu da je zabrana poslovanja TikToka moguća, ali da se to verovatno neće dogoditi. Ako bi zabrana poslovanja ipak stupila na snagu, onda bi verovatno došlo do ugovorene prodaje aplikacije nekoj američkoj tehnološkoj ili medijskoj kompaniji, a prodaja bi mogla ubrzo da izazove interesovanje oglašivača.
U slučaju zabrane TikToka, najveću korist iz takvih okolnosti bi izvukla platforma Snap, a za njom bi sledila kompanija Meta, mišljenje je analitičara.
Analitičari investicione banke i kompanije za finansijske usluge Cowen smatraju da bi Meta Reels, kratki video-snimci slični onima na TikToku, imali najveću korist u slučaju da TikTok bude zabranjen u Americi, a odmah za njima bi usledili YouTube Shorts.
Ako bi TikTok bio zabranjen, 26 procenata njegovih korisnika bi svoje vreme provodili na IG Reels, 21 procenat bi se okrenuo YouTube Shorts, a 3 procenta bi se opredelilo za SNAP-ov Spotlight, procenjuje se na osnovu novembarskog istraživanja.
Ipak, i analitičari te kompanije su se složili da do potpune zabrane verovatno neće doći. Veruju da će TikTok preživeti u Americi iako je sadašnja situacija najkritičnija, međutim kažu da su šanse da se TikTok zabrani u 2023. godini oko 40 procenata.
Pregovore na američkoj strani vodi Komitet za strane investicije Ministarstva finansija. Dakle, sasvim je jasno da se razmatra šta je sve potrebno za povoljno poravnanje, odnosno kako bi se TikTok najbolje prodao Kapitol Hilu. Možda Komitet razmatra kako bi ponovo preispitao sporazum o nadgledanju aplikacije ne bi li došao do toga da natera kompaniju ByteDance da u potpunosti prepusti TikTok Americi.