Pentagon stvara veštačku inteligenciju za otkrivanje nuklearnih projektila

Pentagon navodno radi na stvaranju nove veštačke inteligencije koja će moći da pronađe nuklearne projektile pre njihovog lansiranja. Proces je deo programa koji se sprovodi da bi se utvrdilo kako se veštačka inteligencija može iskoristiti za očuvanje bezbednosti Sjedinjenih Država protiv eventualnog nuklearnog napada. Ako program bude uspešan, mogao bi da dovede do značajnih promena u programima odbrane od nuklearnih napada. Postoje dva osnovna načina za odbranu od nuklearnih napada. U prvom slučaju sprovodi se preventivni napad protiv one strane koja se sprema da lansira projektil pre nego što raketa poleti. U drugom slučaju, čeka se lansiranje projektila posle čega sledi pokušaj njenog obaranja u vazduhu. Pokušaj uništavanja lansiranih interkontinentalnih balističkih raketa pokazao se izuzetno teškim. Nijedna država, uključujući i Ameriku, trenutno ne poseduje odbrambeni sistem koji bi pouzdano zaustavio nadolazeće bojeve glave na takvim raketama.

Mnogo je jednostavnije zaustaviti projektil pri lansiranju nego uništiti već lansirani u vazduhu – pod uslovom da pronađete lokaciju lansirne rampe. Decenijama su države kao što su Rusija i Kina koristile mobilne lansirne rampe koje se mogu brzo sastaviti, pripremiti za lansiranje i posle obavljenog lansiranja ponovo pomeriti. Zbog brzine funkcionisanja takvih sistema teško ih je pratiti čak i pomoću satelitskih snimaka. Sistem veštačke inteligencije koji bi mogao da analizira podatke kada pristignu – i može biti mnogo efikasniji od čoveka u uočavanju pomeranja lansirne rampe или njenog korišćenja – može dati veliku prednost Sjedinjenim Državama u predviđanju potencijalnih neprijateljskih napada. Ovaj program je potpuno odvojen od Projekta „Maven“ iako je konceptualno sličan u domenu ciljeva.

Naravno, postoji izvesna zabrinutost obazrivost pri uključivanju veštačke inteligencije u lanac odlučivanja. Spomenimo samo potpukovnika Stanislava Petrova, koji se 1983. godine oglušio o naredbu i odbio da potvrdi da su Sjedinjene Države lansirale interkontinentalnu balističku raketu prema Rusiji. Ne strahuje se od toga da će veštačka inteligencija biti savesna i odlučiti da uništi svet nuklearnim raketama jer strah od „Skajneta“ i dalje pripada oblasti naučne fantastike, ali svakako postoji opasnost od toga da računari mogu suviše brzo donositi odluke zbog čega ljudi ne bi mogli blagovremeno da reaguju i razmotre ih.

General Vazdušnih snaga i glavnokomandujući Nuklearnih snaga Sjedinjenih Država Džon Hajten izjavio je da će Pentagon, onog trenutka kad sistemi vođeni veštačkom inteligencijom budu u potpunosti funkcionalni, morati da razmisliti o stvaranju zaštite i omogući ljudima, a ne mašinama da nadgledaju odlučivanje u vezi sa nuklearnim naoružanjem, или kako u Pentagonu to zovu „pokretne stepenice“.
„Veštačka inteligencija vas može dovesti do stepenica ako ne stvorite neku vrstu zaštite, jer jednom kad stanete na njih, sve počinje da se kreće“, rekao je Hajten.

Stručnjaci u neprofitnoj organizaciji „ RAND“ koja se bavi istraživanjem politike kompanija i procesom odlučivanja istakla je mogućnost da neprijateljski nastrojene države mogu pokušati da kamufliraju sisteme naoružanja i ostalu opremu i naglasila da postoje razne mogućnosti da se prevari Guglov proces prepoznavanja slika. Nedavni projekat sproveden na Tehnološkom institutu Masačusets uspeo je da zbuni neuronsku mrežu koja je kornjaču prepoznala kao pušku. Ukratko, investicije koje se ulože u razvoj na tom polju, neizbežno će biti praćene reakcijama i kontra-reakcijama neprijatelja – ali sama činjenica da neprijatelj ulaže novac na tom polju primorava i nas da to isto uradimo.

4909-pentagon-stvara-vestacku-inteligenciju-za-otkrivanje-nuklearnih-projektila