Robot koristi veštačku inteligenciju da bi pronašao Gileta

Pretpostavljam da su svima dobro poznate slikovnice Martina Hendforda „Gde je Gile?“ ( Where’s Waldo). Koliko smo se puta zaglavili na nekoj stranici u potrazi za Giletom i bili spremni da prijavimo nestalu osobu? Sad postoji robot koji se zove Tu je Gile ( There’s Waldo) i koji ga pronalazi bez muke. Štaviše, robot ima i silikonsku šaku koju spusti na Gileta kad ga pronađe. Robot je napravljen u kreativnoj radionici „Redpeper“ i pronalazi Gileta snajperskom preciznošću. Metalna robotička ruka je uArm Swift Pro i kontroliše je računar Raspberry Pi i ima opremu Vision Camera koja joj omogućava prepoznavanje lica. Kamera slika stranicu i koristi OpenCV da otkrije moguće Giletove likove na fotografiji. Lica se dalje šalju na analizu koju će obaviti servis AutoML Vision kompanije „Gugl“, koji je obučen na fotografijama Gileta. Ako robot odredi poklapanje sa verovatnoćom od 95% или više, pokazaće na sve Giletove likove koje može da pronađe na stranici.

AutoML u oblaku kompanije „Gugl“ dostupan je korisnicima od januara ove godine da bi obučavali svoje alatke veštačke inteligencije bez prethodnog poznavanja programiranja или kodiranja. Alatka prevuci i pusti omogućava svakome da kreira alatku za prepoznavanje slika, koja se može koristiti u različitim slučajevima kao što je kategorizacija fotografija japanske supe sa nudlama prema restoranu u kome se poslužuje.

Mat Rid, kreativni inženjer u agenciji „Redpeper“ koji vodi ovaj projekat, objasnio je proceduru: „Sve Giletove slike za obučavanje robota preuzeo sam sa Guglove pretrage slika; uspeo sam da prikupim šezdeset i dve slike Giletove glave i četrdeset i pet slika glave i tela. Pomislio sam da neću imati dovoljno podataka za stvaranje pouzdanog modela, ali ispostavilo se da je bilo sasvim dovoljno čak i za prepoznavanje Giletovih slika koje nisu bile u prvobitnom skupu za obučavanje.“ Rida je inspirisala alatka Rekognition kompanije „Amazon“ koja može da prepozna slavne ličnosti i hteo je da isproba sličan proces na crtanim likovima. Nije imao nikakvog prethodnog iskustva sa AutoML i trebalo mu je oko nedelju dana da programira robota u programu Pajton

Meni sve to liči na prepisivanje domaćeg zadaatka iz matematike tako što pročitam odgovore na kraju knjige. Ili još gore, recimo, kao kad mi neko pozajmi svoj primerak knjige „Gde je Gile“ i kad ga otvorim, utvrdim da je stariji brat mog druga zaokružio Gileta crvenim flomasterom na svakoj strani. Potraga za Giletom donosi zadovoljstvo u traganju, a ne u pronalaženju. Najzanimljiviji je proces pretraživanja stranica dok vam se vid potpuno ne zamuti. Naravno, niko neće koristiti robota da pokvari zadovoljstvo pri traženju Gileta, već prikazuje šta sve može da uradi AutoML. Rid je naveo još nekoliko mogućih primena. „Možda bi bilo zanimljivo videti, šta misli veštačka inteligencija o tome kom ste crtanom liku najsličniji. Možda bi mogao da utvrdi falsifikate poznatih stripova.“

Agencija „Redpeper“ kaže da robot, iako tek prototip, pronalazi Gileta za 4,45 sekundi što je mnogo bolje od prosečnog petogodišnjaka. Ako je ovo takmičenje, sigurno je da ne možemo pobediti mašine.

4976-robot-koristi-vestacku-inteligenciju-da-bi-pronasao-gileta