Šta je Mark Zakerberg otkrio o sebi tokom saslušanja pred Senatom?

Marka Zakerberga često opisuju kao vrlo tajanstvenog i introvertnog čoveka koji ne otkriva svoje pravo lice. Zbog toga je jučerašnje saslušanje pred Kongresom bila retka prilika da vidimo kako izgleda „pravi“ Zak. Osnivač društvene mreže često se pojavljuje na događajima koji su unapred planirani i tokom kojih mu postavljaju relativno laka pitanja. Na jednom takvom skupu „ Taunhol – pitanja i odgovori“, Arnold Švarceneger i Stiven Hoking postavljali su mu pitanja koja ga, svakako, nisu iznenadila. Očigledno je da se Mark Zakerberg žestoko pripremao pre saslušanja, koje je trebalo da razmotri zaštitu privatnosti i firmu Cambridge Analytica, ali dotaklo se svega od zavisnosti od tehnologija do borbe koju društvena mreža vodi protiv ruskih propagandista.

Tokom petočasovnog saslušanja pred senatom u utorak, Zakerberg se nekoliko puta izvinio zbog propusta koje je napravila društvena mreža. Izborio se sa često agresivnim pitanjima zakonodavaca koji su ga optužili da nije uspeo da zaštiti lične podatke miliona Amerikanaca od ruske namere da ugrozi američke predsedničke izbore. Pojavio se sa velikom knjigom beleški i očigledno je predvideo koja će pitanja postaviti senatori. Iako tokom saslušanja nije mnogo otkrio i, nesumnjivo, sasvim nedovoljno da bi se društvena mreža ukinula, ipak ukazala nam se prilika da saznamo nešto novo o mladom milijarderu. Navešćemo nekoliko stvari koje smo saznali dok smo posmatrali saslušanje pred Kongresom.

1. Nije toliko uštogljen koliko smo mislili da jeste

Iznenadni gost na saslušanju u utorak bio je sam Zakerberg, odnosno, njegov karakter, koji je nepozvan upao na žurku pošto je savladao prvi šok koji je izazvao dramatični ulazak. Povremeno bi odavao utisak prijatne, čak iskrene osobe, posebno kad je govorio o dobrobiti „zajednice“ korisnika Facebook-a. Kad se milijarder dečačkog lica pojavio u sali, izgledao je potpuno izgubljeno kad se suočio sa desetinama foto-aparata. Međutim, kad je počeo da odgovara na pitanja, izgleda da se opustio; u jednom trenutku je čak i čestitao sebi rekavši: „Bilo je dobro.“ Nekoliko puta tokom saslušanja se uznemirio i pomalo zamuckivao kad je govorio o optužbama da se njegova kompanija priklanja levoj orijentaciji pri odlučivanju o tome koji sadržaji će se isticati, cenzurisati или zabraniti na društvenoj mreži. Izgledao je rezervisan kad je govorio o Palantiru, kompaniji koju je senatorka Marija Kantel uporedila sa Stanford Analytic- om sa sedištem u Americi. Zak je odgovorio: „Senatorko, ne znam“, или „Senatorko, nisam čuo za to“, pre nego što je uporno tvrdio da firma Palantir nije prikupila podatke sa društvene mreže. Mogli smo da vidimo Zakerbergovu uštogljenu stranu dok je bez trunke osećanja odgovarao na takva pitanja.

2. Nije otkrio svoja politička ubeđenja

Iako je generalni direktor Facebook- a priznao da je Silicijumska dolina levo orijentisana, nije želeo da otkrije svoja politička uverenja. Kad ga je senator iz Teksasa pitao da li društvena mreža primenjuje neumoljivu proceduru cenzurisanja predrasuda i političkih stavova, Zakerberg je odgovorio da shvata zbog čega postoji takva zabrinutost jer je sedište kompanije i industrije savremenih tehnologija smešteno u Silicijumskoj dolini. „Najvažniji mi je zadatak da u kompaniji iskorenim bilo kakve predrasude koje bi mogle da se jave u poslovanju“, izjavio je Zakerberg.

3. Nostalgičan je

Zakerberg je nekoliko puta spomenuo sobu u studentskom domu odakle je pokrenuta društvena mreža. Priča o njenom skromnom početku bila je ključni deo njegovog izlaganja o kompaniji, mada nije spomenuo da je počeo sa objavljivanjem fotografija devojaka sa Harvarda da bi se glasalo koja je najprivlačnija. Opisivanjem početaka društvene mreže, Zakerberg je možda hteo da izrazi svoju nostalgiju za ranim danima razvoja Facebook-a pred senatorima, što mnogi smatraju malo verovatnim. Možda je cela priča unapred planirana da bi pokazao malo više ljudskosti na saslušanju.

4. Neumoran je radnik

Dva puta tokom saslušanja, Zak je hteo da nastavi sa ispitivanjem i odbio je da napravi pauzu. Posle dva sata saslušavanja, senatori su ponudili Zakerbergu priliku da odahne nekoliko minuta. „Postavite još nekoliko pitanja“, uzvratio je. „Želite da nastavimo?“, pitao je predsedavajući. „Možda još petnaest minuta. To je u redu?“, uzvratio je Zak i nastavio da odgovara na pitanja do sledeće predviđene pauze. Kad su ga pitali da li želi da odgovara na pitanja umesto da ode na pauzu, odgovorio je: „Bilo je dobro. Može.“

5. Poseduje smisao za humor

Mladi milijarder je bar dva puta zasmejao prisutne na saslušanju – mada, možda su se smejali njemu, a ne njegovim šalama. Kad je senator Salivan primetio da je jedino u Americi moguće preći put od studenta iz doma do globalnog giganta, Mark je nahvalio kineske tehnološke kompanije i rekao: „Senatore, uglavnom u Americi. „Trebalo je da potvrdite moju izjavu“, uzvratio je Salivan. „Pokušavam da vam pomognem.“ Osmehnuo se kad ga je senator Kenedi pozdravio rečima: „Dolazim u miru.“ Doduše, publika nije plakala od smeha kad bi Zak napravio neku šalu, kojih, u stvari, i nije bilo mnogo. Međutim, svi su se slatko nasmejali kad je na pitanje o monopolističkom položaju društvene mreže odgovorio: „Meni ne izgleda tako.“

6. Nesiguran je

Izgleda da je Mark Zakerberg na saslušanje poneo dodatno sedište, što bi moglo da ima veze sa njegovom visinom. Naime, Mark je visok 170 centimetara. Tokom razgovora sa senatorima sedeo je na jastučetu, što mu je dodalo još 18 centimetara na pomenutu visinu.

4830-sta-je-mark-zakerberg-otkrio-o-sebi-tokom-saslusanja-pred-senatom