Ђорђе Величковић одбранио је мастер рад на тему „Систем за скенирање рањивости зависних компоненти (VSCN) – Имплементација решења“

Студент Ђорђе Величковић је у четвртак, 16. новембра 2023. године одбранио свој мастер рад на тему Систем за скенирање рањивости зависних компоненти (VSCN) – Имплементација решења пред ментором др Немањом Радосављевићем и члановима комисије др Бојаном Димић Сурлом и др Душаном Вујошевићем.

У апстракту свог рада Ђорђе је истакао:

У овом раду ћемо се позабавити имплементацијом система који има за циљ да детектује евентуалне слабости у зависним и јавно доступним компонентама отвореног или затвореног кода које пројекат користи. Ова врста система има за циљ да помогне програмерима у препознавању потенцијалних рањивости у софтверским компонентама које пројекат користи, као и да им пружи препоруке за решавање ових проблема. Систем се састоји од два основна дела.


Имплементирана функционалност није оригинална идеја јер системи који скенирају рањивости већ постоје, али нефункционални захтеви решења имају свој оригинални допринос у свету софтвера.

Проблем је што централизована решења која су ваљана и која се уклапају у модерне системе су комерцијална и додатни су трошак компанијама, који не може да се занемари. Већина комерцијалних производа не може се покренути у сопственој инфраструктури што додатно представља ризик од цурења података о рањивостима система. Са друге стране решења отвореног кода углавном нису централизовани системи који могу обављати велики број скенирања паралелно, већ постоје у облику плагина или алата командне линије који преузимају базу рањивости локално и намењени за коришћење при развоју система и локалној употреби. – закључио је Ђорђе.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.