Student Aleksa Đokić odbranio je diplomski rad na temu „Saga šabloni u mikroservisnoj arhitekturi“

Student Računarskog fakulteta Aleksa Đokić je u četvrtak, 28. decembra 2023. godine odbranio diplomski rad na temu Saga šabloni u mikroservisnoj arhitekturi pred komisijom koju su činili mentor dr Bojana Dimić Surla i član dr Nemanja Radosavljević.

U uvodu svog rada Aleksa je istakao sledeće:

U savremenom svetu softverskog inženjeringa, mikroservisna arhitektura se  nameće kao vodeći pristup u dizajnu i razvoju aplikacija. Ova arhitektura, koja  podrazumeva dizajniranje aplikacija kao skupa malih, nezavisnih servisa, omogućava  veću agilnost, bolju skalabilnost i lakše upravljanje u odnosu na tradicionalne  monolitne arhitekture. Svaki od ovih servisa ima svoju specificiranu  funkcionalnost i može komunicirati sa ostalim servisima koristeći dobro  definisane interfejse, poput API. Međutim, sa brojnim prednostima dolaze i značajni  izazovi, poput upravljanja kompleksnošću i koordinacije među različitim servisima.

U završnom delu ovog rada objedinjujemo ključne elemente naše analize i  ističemo pravce za buduća istraživanja u oblasti saga šablona i mikroservisnih  arhitektura. Kroz ovaj rad, detaljno smo istražili kako saga šabloni pružaju  efikasno rešenje za upravljanje distribuiranim transakcijama u mikroservisnim  arhitekturama, pružajući veću fleksibilnost u odnosu na tradicionalne pristupe i  povećavajući otpornost sistema na greške. Takođe razmatrali smo različite tehničke  izazove koji se pojavljuju pri implementaciji saga šablona, uključujući kompleksnost  u upravljanju komunikacijom između mikroservisa, potrebu za osiguranjem  idempotentnosti i izazove u testiranju i debagovanju. Predstavili smo nekoliko  primera iz prakse koji ilustruju kako saga šabloni mogu biti primenjeni u različitim  industrijama, pokazujući njihovu višestranost i praktičnost. – zaključio je Aleksa.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.