Студент Лазар Дејановић одбранио је дипломски рад на тему „Серверска апликација за учење језика уз помоћ вештачке интелигенције (Hi AI Buddy)“

Студент Рачунарског факултета Лазар Дејановић је у понедељак, 18. децембра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Серверска апликација за учење језика уз помоћ вештачке интелигенције (Hi AI Buddy) пред комисијом коју су чинили ментор др Милан Видаковић и члан др Бојана Димић Сурла.

Лазар Дејановић, одбранио је дипломски рад заједно са студентом Димитријем Спасојевићем.

У уводу свог рада Лазар је истакао следеће:

У савременом глобализованом друштву, познавање енглеског језика постало је неопходно за комуникацију и професионални развој. Међутим, многи појединци широм света суочавају се са изазовима када је учење језика у питању. Ови изазови укључују недостатак мотивације, недостатак интерактивних алата за учење, и често недостатак приступа практичној употреби језика у стварним ситуацијама.

У овом контексту, наша апликација представља иновативно решење које има за циљ да побољша ниво енглеског језика код корисника на начин који је забаван, интерактиван и ефикасан. Наша апликација омогућава корисницима да комуницирају са различитим ликовима који користе вештачку интелигенцију, а сваки лик има свој јединствени карактер и личност. Ова интерактивна комуникација омогућава корисницима да вежбају своје језичке вештине кроз писање порука и слање гласовних порука ликовима.

Једна од кључних предности наше апликације је могућност превода порука са енглеског језика на српски језик и обратно. Ово омогућава корисницима који нису у потпуности вешти у енглеском језику да лакше уче и комуницирају са ликовима на свом матерњем језику. Такође, наша апликација пружа корисницима могућност логовања путем Google налога, чиме се омогућава персонализовано искуство.

Поред тога, важно је напоменути да постоји неколико алтернативних апликација за учење језика на тржишту. Међутим, наша апликација се издваја из више разлога. Прво, користи напредне технологије попут Chat GPT АPI за интеракцију са ликовима, Whisper АPI за препознавање говора, Аmazon Polly за генерисање говора из текста, Mixamo и Blender за креирање ликова и њихове анимације. Ово чини нашу апликацију високо интерактивном и забавном за кориснике.

У наредним поглављима овог дипломског рада, детаљније ћемо истражити технологије које су коришћене у развоју апликације и анализирати њене функционалности.

Hi AI Buddy апликација тренутно може да помогне корисницима да усаврше енглекси језик, што је и њен примарни циљ. Поред основних и напредних функционалности које већ поседује, постоји неколико додатних функционалности које би побољшале корисничко искуство. У наредној фази развоја апликације планирано је да се прошири одабир језика за усавршавање, имплементира систем плаћања који подржава локалну валуту и додавање анимација које прате емоцију аватара у тренутку одговора.

Ови планови за унапређење Hi AI Buddy апликације представљају само почетак нашег путовања ка пружању свеобухватног и персонализованог искуства у учењу језика. – закључио је Лазар.

Фотографије са одбране достуне су у галерији.

1 thought on “Студент Лазар Дејановић одбранио је дипломски рад на тему „Серверска апликација за учење језика уз помоћ вештачке интелигенције (Hi AI Buddy)“”

Comments are closed.