Student Marko Jurjević odbranio je diplomski rad na temu „Razvoj 2D Platformer igre u Unity Engine koristeći C#“

Student Računarskog fakulteta Marko Jurjević je u četvrtak, 16. novembra 2023. godine odbranio diplomski rad na temu Razvoj 2D Platformer igre u Unity Engine koristeći C# pred komisijom koju su činili mentor dr Snežana Popović i član dr Nemanja Radosavljević.

U uvodu svog rada Marko je istakao sledeće:

U svetu video igara, odabrani naslovi mogu imati veliki uticaj na nas, ostavljajući ponekad neizbrisiv trag. Inspirisan takvim iskustvima iz detinjstva, ovaj diplomski rad se bavi istraživanjem procesa razvoja 2D platformer igre unutar Unity Engine-a, koristeći programski jezik C#. Lična veza sa klasičnim igrama poput „Super Maria“ imala je ključnu ulogu u postavljanju temelja za ovu temu.

Rad će se dublje pozabaviti tehničkim i kreativnim aspektima stvaranja 2D platformer igre. Fokus će biti na koracima kreiranja mehanika kretanja, skakanja, interakcije igrača sa neprijateljem i preprekama kako bi se stvorilo autentično igračko iskustvo. S obzirom na već dostupne resurse, kao što su likovi i zvukovi, rad će se usredsrediti na njihovo efikasno integrisanje u igru.


Zaključujući ovaj diplomski rad duboko sam zahvalan što mi se ukazala prilika da realizujem igricu ovakvog tipa. Još kao dete, provodio sam sate igrajući slične igre, i taj san da jednog dana sam kreiram takvu igru nikada nije izbledio.

Sada, dok zatvaram ovu stranicu svog diplomskog rada, osećam se ispunjenim što sam imao priliku da ispunim taj dečački san. Rad na ovom projektu mi je pružio priliku da se susretnem sa izazovima sa kojima se ranije nisam nikad susretao.

Kroz rad na projektu, naučio sam mnogo o procesu razvoja video igara, dizajnu nivoa i mnogim drugim aspektima unutar gejming developmenta koje će mi značiti u bliskoj budućnosti. – zaključio je Marko.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.