Студент Реља Микановић одбранио дипломски рад на тему „Преглед и поређење ЕРП пословних решења Мајкрософт Дајнамикс 365 Финансије и Операције и САП С/4 ХАНА“

Студент Рачунарског факултета Реља Микановић је у четвртак, 7. децембра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Преглед и поређење ЕРП пословних решења Мајкрософт Дајнамикс 365 Финансије и Операције и САП С/4 ХАНА пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Реља је истакао следеће:

Главна инспирација за овај рад било је лично искуство које сам имао радећи као девелопер у фирмама која се баве имплементацијом ERP решења. Прво, у фирми која нуди Мајкрософтова решења, а потом као ABAP девелопер у фирми која се бави решењима компаније SAP. Системи за планирање ресурса предузећа (енгл. Enterprise resource planning – ERP) јесте софтверско решење које мала, средња и велика предузећа могу да користе за управљање ресурсима, планирање и аутоматизацију рада, као и бољу организацију пословања. У то решење спадају све кључне активности које једно предузеће врши. Како је време одмицало, та решења су се унапређивала и адаптирала тренутној ситуацији на тржишту, па се тако појавило неколико решења која сада имају најширу примену. [1] У данашње време, ови системи су унапређени применом вештачке интелигенције и машинског учења. [2] Још један од назива који се употребљава за овакав софтвер јесте интегрисани информациони системи.
Овај рад ће се бавити прегледом и упоређивањем два система: Dynamics 365 for Finance and Operations (скраћено Dynamics 365 FO) први пут објављеним 2018. године, који је производ америчке компаније Мајкрософт и SAP S4/HANA, први пут објављеним 2015. године, који је производ немачке компаније SAP.

Софтверско решење Axapta настало је као заједнички производ компанија IBM и Damgaard Data, још у марту 1998. године. Мајкрософт купује то решење 2002. године и избацује Axapta 3.0. Четири године касније, 2006, Axapta мења име у AX, који постаје заштитни знак Мајкрософтовог учешћа на ERP тржишту, све до 2017. године кад поново мења име, овог пута у Dynamics 365 for Finance and Operations.

Верзија којом ће се бавити овај рад објављена је 2018. године, док је 2020. године подељен на два одвојена производа: Dynamics 365 Finance и Dynamics 365 Supply Chain Management. [3] Са друге стране, дужу историју има решење компаније SAP, које је први пут објављено још 1972. године под једноставним називом SAP ERP (верзија SAP R/1 System RF) То решење је преузело примарну улогу на тржишту. Оно се развијало и унапређивало под тим именом све до марта 2015. године када мења име у SAP S/4HANA које се и данас користи. У овом раду биће обрађена верзија објављена у мају 2020.
године, али ће се причати и о клауд верзији која је први пут објављена у марту 2016. године. [4]

Кроз овај рад приказана су једна од најпопуларнијих и најкоришћенијих ERP решења данашњице – Dynamics 365 FO и SAP S/4HANA.

Оно што се може закључити са аспекта основне архитектуре јесте да су оба система доста комплексна, имају своје екосистеме који се углавном састоје од апликација и сервиса исте компаније која их је и направила, уз то да је остављен простор за интеграцију са другим системима (међутим, углавном су и ти системи из исте породице). Оба решења користе традиционалне базе података, уз најаву да ће већином прећи на клауд решења.

Што се саме програмерске стране и кода тиче, може се рећи да је x++ далеко савременији, прегледнији и сличнији већини језика која су данас популарна, у односу на ABAP, који је ипак доста више рустичан (што има смисла, с обзиром на временски интервал настанка ова два језика). Оно што је позитивна страна, јесте да данашња SAP решења кроз BTP, остављају шансу да се софтвер развија и кроз неке друге језике, као што је нпр. JavaScript. Ту исту шансу пружа и Dynamics екосистем, међутим више огледа кроз no-code платформу и приступ програмирању него употребу других програмских језика. – закључио је Реља.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.