Студенткиња Миљана Станић одбранила је дипломски рад на тему „Вештачка интелигенција у области финансија“

Студенткиња Рачунарског факултета Миљана Станић је у суботу, 2. септембра 2023. године одбранила дипломски рад на тему Вештачка интелигенција у области финансија пред комисијом коју су чинили ментор др Јелена Васиљевић и члан др Душан Вујошевић.

У апстракту свог рада Миљана је истакла следеће:

У данашњем свету, где технолошке иновације постају неизоставни део наше свакодневице, вештачка интелигенција се намеће као предводник револуције која мења начин на који размишљамо, радимо и интерагујемо са светом око нас. Мој интерес за вештачку интелигенцију, њеним иновацијама, апликацијама, чињеницама и производима, потиче из жеље да се упустим дубље у њен свет, посебно у контексту финансијског сектора. Радим у фирми
која се бави банкарством и финансијама, и постало ми је веома битно да разумем како ова динамична и иновативна технологија може да редефинише и унапреди наше пословне процесе.
Вештачка интелигенција не само да нуди решења за тренутне изазове у финансијама, већ и проширује видике, отварајући нове могућности и правце за истраживање. Кроз овај рад, намеравам да уроним у комплексност вештачке интелигенције и њеног утицаја на финансије, са циљем да обогатим своје разумевање и допринесем ширем разумевању ове области.

Кроз темељну анализу и проучавање вештачке интелигенције у финансијском сектору, овај рад осветљава револуционарне промене које АИ доноси у свету финансија. На основу прикупљених података из анкете, јасно је да, иако постоји ентузијазам о потенцијалу вештачке интелигенције, постоји и опрез због етичких, безбедносних и приватних импликација. Писање овог рада омогућило ми је да дубље задјем у комплексности финансијског сектора, те сам успела да стекнем шири увид у начин на који се технологије базиране на вештачкој интелигенцији примењују у стварном свету. Кроз истраживање, анализу и интеракцију са стручњацима путем анкете, моје разумевање финансија и потенцијала вештачке интелигенције знатно је продубљено. Упркос изазовима које вештачка интелигенција доноси, потенцијал за иновације, ефикасност и трансформацију је неоспоран. Како настављамо да се крећемо унапред у дигиталној ери, кључно је да се балансира технолошки напредак са одговорношћу, образовањем и освешћивањем. Кроз овај рад, не само да сам пружила дубље разумевање ове теме, већ сам и поставила чврст темељ за свој лични и професионални развој у области финансија и вештачке интелигенције. – закључила је Миљана.