Студент Бранислав Драгићевић одбранио је дипломски рад на тему „Примена ЕTL процеса у предикцији финансијских тржишта“

Студент Рачунарског факултета Бранислав Драгићевић је у петак, 15. марта 2024. године одбранио дипломски рад на тему Примена ЕTL процеса у предикцији финансијских тржишта пред комисијом коју су чинили ментор др Милош Раденковић и члан др Снежана Поповић.

У уводу свог рада Бранислав је истакао следеће:

Финансијска тржишта данашњице карактерише брзина промене тржишта, где чак и делић секунде може направити значајну разлику у инвестиционим одлукама и резултатима. У оваквом динамичном окружењу, праћење тржишних сентимената и трендова је од кључног значаја за постизање успеха. Анализа сентимента, подручије природне обраде језика, развила се као моћан алат за извлачење драгоцених увида из текстуалних података. Процењујући сентимент новинских чланака, извештаја и дискија на друштвеним мрежама, аналитичари и инвеститори могу доносити информисаније одлуке, паметније управљати ризиком и искористити прилике које до сада нису биле уочљиве. 

Овај рад истражује пресек финансијког домена и домена анализе података, са циљем пружања теоријске основе и практичних смерница за изградњу ETL система прилагођеног анализи финанскијих вести. Такође, истражује интеграцију најновнијих технологија, укључујући Docker, Apache Kafka, Apache Spark, Apache Airflow i Apache Cassandra, како би се створио робустан и скалабилан систем за прикупљање и анализу огромних количина података у реалном времену. 

У закључку овог рада, након детаљног разматрања технолошког овкира, дизајна и имплементације система за анализу финанисјких вести можемо да истакнемо неколико кључних тачака и увида који су добијени током истраживања и развоја овог пројекта. Пројекат је показао значај интеграције модерних технологија и алакти у обради и анализи великих количина података, а посебно у динамичном и брзом окружењу као што су финанијски тржишта. – закључио је Бранислав.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.