Студент Давид Малешевић одбранио је дипломски рад на тему „Тестирање пословне идеје у рачунарству“

Студент Рачунарског факултета Давид Малешевић је у четвртак, 1. фебруара 2024. године одбранио дипломски рад на тему Тестирање пословне идеје у рачунарству пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Давид је истакао следеће:

У динамичном свету предузетништва, где се иновације брзо развијају, ослањање на инстинкт и визионарски приступ може бити двоструко оштроумно оружје. Међутим, превише предузетника и иноватора често реализује своје идеје прерано, заслепљени њиховим атрактивним приказима у презентацијама, логичним размишљањем на табелама и неодољивим привлачностима пословног плана. Нажалост, тек касније схватају да се њихова визија показала као халуцинација.

Ова стварност поставља кључно питање: како успешно тестирати пословне идеје како бисмо избегли заблуду преурањеног извршења? Овај дипломски рад има за циљ истраживање метода и приступа који омогућавају предузетницима и иноваторима да сачувају објективност у процесу развоја идеја, идентификујући реалне потребе тржишта и смањујући ризик од неуспеха.



На темељу истраживања о тестирању бизнис идеја, истичемо кључне закључке из анализе примењене методологије. Процес дизајнирања и тестирања пословних идеја, вођен итеративним приступом и активним учешћем мултидисциплинарних дизајн тимова, показао се есенцијалним кораком у стварању одрживих пословних решења.

Методологија тестирања пословних идеја, која обухвата прецизно постављање хипотеза, реализацију експеримената, систематско учење из прикупљених података и доношење утемељених одлука, пружа структуру за ефикасно валидирање и оптимизацију идеја. Фокус на конкретним доказима и дубоким увидима додатно појачава веродостојност процеса, чинећи га кључним за успех. – закључио је Давид.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.