Student Milan Ristić odbranio je diplomski rad na temu „Razvoj Sociopedia aplikacije korišćenjem MERN stack tehnologija“

Student Računarskog fakulteta Milan Ristić je u petak, 15. marta 2024. godine odbranio diplomski rad na temu Razvoj Sociopediaaplikacije korišćenjem MERN stack tehnologija pred komisijom koju su činili mentor dr Snežana Popović i član dr Nemanja Radosavljević.

U uvodu svog rada Milan je istakao sledeće:

U eri u kojoj dominira digitalna povezanost, aplikacije društvenih mreža postale su sastavne komponente našeg svakodnevnog života, oblikujući način na koji komuniciramo, delimo informacije i komuniciramo jedni sa drugima. Od ranih dana Friendster-a i MySpace-a do sveprisutnog Facebook-a, Instagram-a, Twiter-a itd., aplikacije društvenih mreža su evoluirale u višestruke ekosisteme koji prevazilaze geografske granice i kulturne barijere.


Izradom ovog diplomskog rada, stekao sam širu sliku kako full-stack aplikacije rade u pozadini. Korišćenjem MERN stack-a za razvoj aplikacije, unapredio sam svoje veštine vezane za full-stack programiranje. Ovaj diplomski mi je pomogao da svoje znanje iz programiranja obogatim novom modernom tehnologijom, koja je veoma primenjiva u svetu programiranja. U cilju proširenja ove aplikacije, planiram da u budućnosti uključim opciju napredne pretrage, kako bi omogućio korisnicima da pronađu druge profile, objave ili grupe na osnovu različitih kriterijuma kao što su lokacija, interesovanja ili heštegovi. Takođe bih uključio opciju dopisivanja u realnom vremenu, kako bi omogućio korisnicima da komuniciraju jedni sa drugima. Ovo su bili neki od predloga, aplikacija ima mogućnost širenja u nedogled kako bi korisnici imali što bolje iskustvo korišćenja. – zaključio je Milan.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.