Student Radovan Prijić odbranio je diplomski rad na temu „Etički izazovi u naglom razvoju veštačke inteligencije“

Student Računarskog fakulteta Radovan Prijić je u petak, 9. februara 2024. godine odbranio diplomski rad na temu Etički izazovi u naglom razvoju veštačke inteligencije pred komisijom koju su činili mentor dr Jelena Vasiljević i član dr Dušan Vujošević.

U uvodu svog rada Radovan je istakao sledeće:

Tokom istorije, ljudi su pokazali urođenu sklonost ka unapređivanju svojih sposobnosti kroz korišćenje raznih alata (u širem smislu reči) kao ekstenzija sebe. Naša konstantna težnja ka povećavanju svojih mogućnosti je počela sa ukroćivanjem vatre i alatima iz kamena, nastavila se sa agrikulturnom revolucijom, točkom, i štamparskom presom, te kulminirala u industrijskoj revoluciji, digitalnim kompjuterima, internetu i konačno, veštačkoj inteligenciji. Ova evolucija predstavlja sagu o ljudskoj genijalnosti. To je priča koja traje već eonima i služi kao dokaz naših neverovatnih kapaciteta u postizanju zapanjujućih nivoa znanja, efikasnosti i vladanja nad okolinom.


VI nije više stvar budućnosti, nego sadašnjosti. Čini se da će baš ona biti definišući aspekt tzv. „četvrte industrijske revolucije“. Iako u svojim trenutnim oblicima još uvek zaostaje za ljudskom inteligencijom, sa eksponencijalno povećavajućim ulaganjima i velikim oduševljenjem koje izaziva generativna VI, nije nezamislivo da će ovaj jaz u bližoj budućnosti biti značajno manji. No, naš svet je radikalno drugačiji u odnosu na blisku prošlost već i sada. Te promene su sa sobom donele neverovatno povećanje u produktivnosti, ali i hrpu etičkih izazova. Cilj ovog rada je bio da iste identifikuje, pruži detaljniji uvid u njih, te razmotri kako izgledaju neke od mera za njihovo rešavanje. – zaključio je Radovan.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.