Студенткиња Невена Вугделија одбранила је дипломски рад на тему „Примена генетског алгоритма на решавање Џоб шоп проблема распоређивања“

Студенткиња Рачунарског факултета Невена Вугделија је у четвртак, 7. марта 2024. године одбранила дипломски рад на тему Примена генетског алгоритма на решавање Џоб шоп проблема распоређивања пред комисијом коју су чинили ментор др Јелена Васиљевић и члан др Душан Вујошевић.

У уводу свог рада Невена је истакала следеће:

Као веома флексибилна метода која се може прилагодити за употребу у различитим областима, генетски алгоритми данас имају мноштво примена у решавању различитих типова проблема. Како је у питању алгоритам локалне претраге, GА се може првенствено посматрати као алат за оптимизацију. До сада је као такав успешно примењен за решавање великог броја проблема оптимизације, који захтевају проналажење оптималне вредности у веома великом простору претраге, где је број могућих решења често превелики за класичне методе претраживања. Један од таквих проблема је и Џоб шоп проблем распоређивања. Џоб шоп је проблем из области планирања производње који обухвата одређивање оптималног распореда извршавања датих послова на скупу машина. У овом раду ће бити представљен један метод решавања Џоб шоп проблема заснован на коришћењу генетског алгоритма, имплементиран у програмском језику C#.


Овај рад приказује један од начина за решавање Џоб шоп проблема распоређивања, који се сматра једним од најкомплекснијих проблема у области планирања производње и као такав се проучава већ неколико деценија. Анализирана је примена генетског алгоритма на овај проблем са софтверском имплементацијом решења и продискутовани су добијени резултати. Посматрани су утицаји различитих вредности параметара, као што су величина популације, број генерација, стопа укрштања, вероватноћа мутације и други. – закључила је Невена.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.