Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Robotičko odelo pomaže deci koja boluju od cerebralne paralize

Širom sveta možete da vidite decu koja radosno trče po igralištima ili skaču gore-dole po stepenicama. Međutim, za decu koja boluju od cerebralne paralize, kompleksne neurološke bolesti koja utiče na sposobnost kretanja, jednostavna šetnja može da bude suviše teška, a mnogi oboleli ne mogu uopšte da se kreću. Tim istraživača i naučnika iz Nacionalnog instituta Zdravstveno-kliničkog centra u Sjedinjenim Državama napravio je robotički eksoskelet koji bi mogao da pomogne deci da prohodaju. Naučnici su nedavno u studiji prikazali da je eksoskelet – koji više liči na oklop superheroja nego na medicinsko pomagalo – mnogo sigurniji i udobniji i da ga deca mogu nositi i kad se samostalno kreću.

Opširnije...

Najveću glavobolju u mašinskom učenju zadaje prečišćavanje podataka

Verovatno mislite da je život stručnjaka koji se bavi mašinskim učenjem izuzetno privlačan. Programira autonomne automobile, radi za najpoznatije stručnjake za savremene tehnologije, a može, čak, i da dovedete do propasti čovečanstva. Ludo! Međutim, najnovija istraživanja stručnjaka koji se bave podacima i mašinskim učenjem pokazuju da je stvarnost mnogo drugačija jer najveći izazov je, u stvari, obavljanje prilično dosadnog zadatka, odnosno, prečišćavanja prljavih podataka. Istraživanje je sprovela naučna zajednica Kaggle (koju je kupila kompanija Google početkom ove godine). Od 1.3 miliona članova, 16.700 je popunilo upitnik. Kad su ih pitali da navedu najveće prepreke sa kojima se suočavaju na poslu, većina je odgovorila da su to prljavi podaci, a zatim nedostatak poznavanja oblasti.

Опширније...

„Ne možemo da se nadmećemo“

„Ne možemo da se nadmećemo“ ili zbog čega univerziteti gube najbolje stručnjake na polju veštačke inteligencije?

Nekoliko kompanija uspeva da privuče vrhunske studente, ali njihovi profesori kažu da tako ubijaju kokoške koje nose zlatna jaja. U stvari, reč je o doktorantu koji je nestao. Na početku nove nastavne godine, na Imperial koledžu u Londonu, profesorka je bila potpuno zbunjena kad je videla da joj nedostaje jedan student. Radio je zajedno sa njom u laboratoriji tri godine i ostala mu je još jedna da završi studiranje, ali nije više dolazio. Konačno profesorka ga je pozvala i saznala da je napustio studije zbog šestocifrene dolarske plate u kompaniji Apple. „Dobio je ogromnu svotu novca, napustio fakultet i otišao“, rekla je Maja Pantić profesorka afektivnog i bihejvioralnog računarstva na Imperial koledžu. „Dobio je pet puta veću platu od one koju bih mogla da mu ponudim. Neverovatno. Ne možemo da se nadmećemo.“

Опширније...

Kompanije Facebook i Twitter nameravaju da uvedu kontrolu pre kontrolora

Neki od najvećih veb-sajtova na svetu objavljuju uvođenje novih pravila pre rasprave u Kongresu koja će verovatno doneti spektar novih zakona. Ažurirani status marka Zekerberg trebalo bi da glasi: Vreme je za akciju. Godinama su kompanije Facebook, Twitter i Google bile miljenici industrije savremenih tehnologija jer su pomagale ljudima da podele fotografije svojih slatkih mačića, popune upitnik „Koja ste Diznijeva princeza?“ i budu jedna od baza za društvene proteste kao što je Arapsko proleće. Dok su se vodile rasprave o privatnosti i pretnjama u vezi sa monopolističkim aktivnostima, navedene kompanije su živele u svom bezbrižnom svetu pod parolom „menjamo svet i skoro svi nas vole zbog toga“.

Опширније...

Pripremanje autonomnih vozila za najhaotičnije gradove u svetu

Autonomni automobili više nisu ograničeni samo na polja za testiranje ili mirne prigradske ulice već su počeli da se upoznaju sa pravim saobraćajem u velikim američkim gradovima kao što su Njujork, San Francisko i Pitsburg. Usavršavaju svoje veštine među vozačima u Evropi, Južnoj Koreji, Singapuru i Japanu. Spremaju se za dan kad će pročistiti haotične ulice svojom robotičkom savršenošću.  Međutim, vožnja u Bostonu postavlja različite izazove: kreativna skretanja levo ili naizgled proizvoljna prava prvenstva prolaza. Ipak, Boston je potpuno bezopasan ako ga uporedimo sa saobraćajem koji se odvija u državama sveta u razvoju gde nervozni vozači ne poštuju saobraćajne trake, semafore, znake upozorenja ili ograničenje brzine.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079