Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Istorijat Google-a

U Januaru 1996, Lari Pejdž i Sergej Brin, dok su bili PhD studenti na Univerzitetu Stanfod u Kaliforniji su započeli Gugl kao istraživački rad. Cilj im je bio da organizuju javno dostupne podatke radi lakšeg pronalaženja istih.U to vreme, već su postojali pretraživači, ali su radili uglavnom samo na osnovu broja pojavljivanja neke reči na stranici. Za razliku od tadašnjeg Gugla koji je uzimao i druge faktore u obzir, poput toga koliko linkova vodi na sajt, koliko sajt ima stranica, i sličnih. Zbog toga, njihov pretraživač se na početku zvao BackRub, zato što je gledao važnost Back Linkova ka sajtu. 15 Septembra 1997, registrovali su domen Google, koji je zapravo nastao od loše napisane reči googol, koja predstavlja broj 1 sa 100 nula, koji je odabran jer je cilj pretraživača bio da prikaže velike količine podataka. Sama kompanije Google osnovana je godinu dana kasnije, 15 Septembra 1998.

Опширније...

Retrospektiva računarskih virusa od nastanka do danas

John von Neumann

Najvažnija karakteristika računarskog virusa jeste njegova sposobnost da se sam replikuje. Ideja o repliciranju datira još iz 1949., kada je matematičar Džon von Nojman predvideo specijalizovane računare ili samo-replicirajuće automate, koji su u mogućnosti da naprave kopiju sebe i proslede svoje programe za njihovo potomstvo.

Опширније...

Kompjuteri i šah

Pod pojmom kompjuterskog šaha podrazumevamo oblast koja je deo naučne discipline kojoj je ime veštacka inteligencija. Kompjuterski šah se bavi izgradnjom programa i sistema koji automatski igraju šah, poštujući šahovska pravila. Današnji moderni šahovski programi se izvršavaju na razlicitim računarskim sistemima, pa i na standardnim personalnim računarima. Oni su proizvod visoke tehnologije s obzirom da u sebi objedinjavaju brojne teorijske i implementacione tehnike. Pri tome se koriste i matematička teorija, baze podataka, programiranje, različiti hardveri (jednoprocesorski ili višeprocesorski sistemi), softveri (počev od operativnih sistema, do namenskih algoritama) ... Pristup kompjuterskom šahu imaju široki slojevi potencijalnih vrhunskih eksperata u ovoj oblasti, od talentovanih pojedinaca koji mogu da razvijaju programe na svojim kucnim racunarima, pa do ozbiljnih naučnih timova na fakultetima i institutima. Ulaskom najveće svetske kompjuterske kompanije IBM u oblast kompjuterskog šaha i izgradnjom, u to vreme, najjačeg kompjutera na svetu IBM Deep Blue koji je u meču u maju 1997 god. pobedio svetskog šampiona Garija Kasparova, otvorena je nova era u razvoju kompjuterskog šaha.

Опширније...

Microsoft politika

Na Build 2017 konferenciji u organizaciji kompanije Microsoft, predstavljeno je novo svojstvo kompanijinog skladišta na mreži OneDrive koje će vam omogućiti da pristupite svojim dokumentima, a da pri tom ne opteretite skladište svog računara. Svojstvo se naziva „Files On-Demand“ (dokumenta na zahtev) i pojaviće se zajedno sa jesenjim ispravkama za Windows 10 i omogući će korisnicima lakše upravljanje dokumentima koji su sačuvani lokalno ili na mreži.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079