Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Gmail i ostali servisi dozvoljavaju trećoj strani da čita poruke elektronske pošte korisnika

{xа}Да ли знате ко је приступио пријемном сандучету вашег Гмаил налога?

Пошто се сви слажемо да је приватност изузетно важна, „Гугл“ је обећао да ће престати са прегледањем пријемних сандучића корисника апликације Гмаил због циљаног оглашавања, али и даље дозвољава трећој страни, односно програмерима апликација да читају ваше приватне поруке. Постоје многи извештаји који наводе да многе компаније користе алгоритме да би „копале“ по вашим порукама електронске поште, а неке су дозволиле и запосленима да их прегледају.{/xа}

Опширније...

HP želi da napravi štampač koji će vas zaista uzbuditi

Šef za štampače Enrique Lores želi da vrati radost jednostavnog gledanja fotografija koje nas podsećaju na dobra vremena. Kada ste poslednji put bili uzbuđeni zbog štampača? Možda je to bilo 1999. godine kada su tri nezadovoljna radnika bejzbol palicom uništila jedan štampač u filmu 'Kancelarijski prostor'. Enrique Lores, direktor HP-ovog štamparskog odeljenja, želi da vam pruži bolji doživljaj. Sretan je što možete na telefonu da prelistavate fotografije koje vam se sviđaju. Ali za slike koje volite, on želi da napravite nešto što možete da osetite u ruci i zakačite na frižider da biste mogli ponovo doživeti dobra vremena. Da bi nas doveo do toga, on pokušava da napravi štampače koji su lakši za korišćenje - naročito sa vašeg telefona - a nemaju manu kertridža sa mastilom koje zateknete osušene kada za školski projekat svog deteta obrišete prašinu sa vašeg štampača.

Опширније...

VI na radnom mestu: Sve što treba znati

Kako će veštačka inteligencija promeniti svet rada, na bolje i na gore. Iako je bilo dosta priče o tome kako će veštačka inteligencija (VI) transformisati svet rada, do sada su se efekti otkrivali suptilno i sporo, mada je počeo da se ukazuje stepen nastupajućih promena. Sposobnost računara da uči, a ne da se programira kako da izvršava određene zadatke po prvi put u domet automatizacije stavlja širok spektar složenih uloga. Iako ovaj novi talas automatizacije još nije rasprostranjen, danas se naslućuje koliko će te nove mogućnosti promeniti prirodu rada: Amazon Go-ov supermarket bez blagajne, u kome kupci samo zgrabe ono što žele i odlaze, hiljade Amazon Kiva robota koji unose robu u džinovska skladišta maloprodaje i iznose je iz njih, i uparivanje VI i IoT senzora radi sprovođenja predvidivog održavanja na ThyssenKrupp liftovima širom sveta. Upotreba VI na radnom mestu možda još uvek nije uobičajena, ali verovatno će ta upotreba uticati na sve industrijske grane i to na bezbroj načina.

Опширније...

6 načina da se izbrišete sa Interneta

Konačno ste spremni da se izvučete sa mreže? Nije baš tako jednostavno kao što bi trebalo da bude, ali evo nekoliko koraka koje je lako slediti i koji bi trebalo da vas pravilno usmere. Ako čitate ovo, vrlo je verovatno da su vaši lični podaci dostupni javnosti. Pod "javnošću" mislim da su dostupni svima i svugde. Da bih ovo naglasio, predočavam dokazni predmet A: Ranije ove godine, Facebook se našao pred unakrsnom vatrom kada je otkriveno da su podaci više od 50 miliona korisnika Facebook-a stigli u ruke engleskoj firmi Cambridge Analitica, koja ih je, navodno, koristila za bolje usmeravanje političkih oglasa za Trampovu kampanju tokom predsedničkih izbora 2016. godine.

Опширније...

Izbegnite 3 česte greške u mašinskom obučavanju - RAČUNARSTVO U OBLAKU

Preduzeća stalno prave ove tri greške, troše svoj novac, smanjuju performanse aplikacija i dobijaju loše rezultate. Ja sam veliki obožavalac mašinskog i dubokog obučavanja zasnovanih na oblaku i uopšte veštačke inteligencije. Na kraju krajeva, ne možete biti zagriženi za računare a da ne zamišljate razgovor sa veštačkim inteligentnim bićem koje može da odgovori na pitanja i da izvršava vaše zahteve!

To je tačno, ali neprestano nailazim na pogrešno primenjeno mašinsko obučavanje i duboko učenje zasnovano na oblaku. U većini slučajeva postoje jednostavne ispravke, a sigurno je da će se mašinsko obučavanje zasnovano na oblaku još dugo koristiti. Ali koristite ga mudro i na odgovarajući način.
Evo tri glavne greške na koje neprestano nailazim.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079