Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Zbogom, Internet Explorer. Pretraživač se danas povlači

Logo Microsoft Internet Explorer se projektuje na ekranu tokom Microsoft Xbok E3 brifinga za medije u Los Anđelesu, 4. juna 2012. Od srede, 15. juna 2022., Microsoft više neće podržavati nekada dominantni pretraživač koga legije veb surfera vole da mrze, a neki još uvek tvrde da ga obožavaju. Autorska prava: AP Photo/Damian Dovarganes, File Internet Explorer se konačno odbacuje.

Опширније...

9 vrsta kompjuterskih virusa i kako oni vrše svoj prljavi posao

Od makro virusa i virusa u startnom sektoru do ubacivača i pakera, evo pogleda na 9 uobičajenih tipova virusa, na to šta oni rade i na funkcije koje obavljaju za napadače. Ljudski um voli da kategoriše stvari, pa zlonamerni softver nije izuzetak. Mi ovde u CSO smo uradili svoj deo posla: naš analitičar zlonamernog softvera deli ga na osnovu načina na koji se širi (crvi koji se sami šire, virusi koji se povezuju sa drugim kodom, ili podlo prikriveni trojanci) kao i na osnovu toga šta rade na zaraženim mašinama (administratorski paketi, reklamni softver, ucenjivački softver, otmice za kriptorudarenje, reklame zlonamernog softvera, i tako dalje).

Опширније...

12 programerskih trikova za smanjenje računa u oblaku

Smanjenje troškova u oblaku je timski poduhvat, a to uključuje programere. Evo 12 trikova za razvoj softvera koji se jeftinije izvršava u oblaku. Ništa toliko ne podiže raspoloženje razvojnog tima kao gledanje kako aplikacija postaje viralna. To je divan osećaj – barem dok ne stigne mesečni račun za oblak. Neki programeri veruju da je upravljanje troškovima računara zaduženje DevOps tima. Koderi pišu softver, brišu ruke od njega i puštaju da neko drugi brine o plaćanju. Ništa ne može biti dalje od istine.

Опширније...

Šta je to Nmap i zašto vam je potreban na vašoj mreži?

Zahvaljujući živoj zajednici korisnika, 25-godišnji mrežni maper otvorenog koda nastavlja da vlada kao standard za sigurnosno fokusirano skeniranje portova Nmap, skraćenica od Network Mapper, je besplatan alat otvorenog koda koji se koristi za proveru ranjivosti, skeniranje portova i, naravno, mapiranje mreže. Uprkos tome što je kreiran 1997. godine, Nmap ostaje zlatni standard prema kojem se procenjuju svi drugi slični alati, bilo komercijalni ili otvorenog koda.

Опширније...

Saobraćajne gužve su samo matematički problem, kaže izraelska kompanija za veštačku inteligenciju

Saobraćajna gužva u Izraelu je skoro najgora među razvijenim ekonomijama, ali algoritam može da pomogne, kaže jedna od IT kompanija u zemlji koja se bavi automobilskim i mobilnim sektorom. ITC, ili Inteligentna kontrola saobraćaja, bio je jedan od igrača veštačke inteligencije na nedavnoj izložbi EcoMotion u Tel Avivu gde se kompanije visoke tehnologije i veštačke inteligencije nadaju da će transport učiniti efikasnijim i čistijim.

Опширније...