Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Upozorenje (TA18-276A)

Upotreba rigorozne kontrole ovlašćenja da bi se ublažila zloupotreba mreža od poverenja

Pogođeni sistemi

Mrežni sistemi

Pregled

Ovo tehničko upozorenje se odnosi na zloupotrebu odnosa u pouzdanim mrežama i naknadnu neovlašćenu upotrebu legitimnih ovlašćenja od strane aktera Napredne postojane pretnje (APT - Advanced Persistent Threat). Ono ustanovljava taktike, tehnike i postupke (TTP) aktera APT-a i opisuje najbolje prakse koje bi se mogle koristiti kao pomoć protiv svake od njih. Odgovori na svaki TTP uređeni su u skladu sa ključnim funkcijama Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) CiberSecurity Framework: zaštita, otkrivanje, reagovanje i oporavak.

Опширније...

Dostupnost u doba oblaka

Podaci su životna snaga većine preduzeća, i svako je dužan da ih štiti. S druge strane, IT ima zadatak da zna kako da ih štiti. Koliko su, u ovom dobu oblaka, bezbedne vaše kritične funkcije? Da li imate plan oporavka od katastrofe? Koliko često razmatrate taj plan? Koliko često se on ažurira? Da li svi znate šta da radite u slučaju nepredviđenog? Ne želimo da vas plašimo, ali ovaj podsetnik (eGuide) će vam pomoći da odgovorite na neka od tih pitanja.

Rezervno kopiranje za oblak nije isto što i standardno rezervno kopiranje podataka.

Morate da implementirate neku vrstu oporavka sistema zasnovanog na oblaku, sa različitim troškovima i rizicima.

Опширније...

Bossie 2018: nagrade za najbolji softver otvorenog koda

InfoWorld prepoznaje vodeće projekte otvorenog koda za razvoj softvera, računarstvo u oblaku, Big Data i mašinsko obučavanje. Sećate se Snorta? Ili Asteriska? Ili Jaspersofta ili Zimbre? Pa, možda ih još uvek koristite. Svi ovi šampioni otvorenog koda - dobitnici nagrade InfoWorld za najbolji softver otvorenog koda od pre 10 godina - i dalje imaju uspeha. Zašto i ne bi? I dalje su savršeno korisni. Pre deset godina ovi alati su bili jedan od najboljih odgovora na hitne potrebe mreža u preduzeću - za otkrivanje upada, upravljanje pozivima, izveštavanje i saradnju. Ali, gledajući ih sada, ne možete a da ne pomislite: "Auh. Softver je tada bio toliko jednostavniji. "

Опширније...

Proširena realnost zadire u IT operacije

Proširena realnost preduzeća može pružiti neke prednosti za IT operacije, ali visoke cene i problemi upotrebljivosti sprečavaju usvajanje. Često se predviđa da će proširena realnost uneti najveće promene, više nego virtuelna realnost u razvoju tehnologije. Ali osim u aplikacijama zasnovanim na pametnim telefonima kao što su Pokemon Go i Google Translate, koje mogu odmah da prevedu ulične znakove u inostranstvu, ova tehnologija - koja prekriva stvarni svet virtuelnim sadržajem - sporo se usvaja.

Опширније...

Kako popraviti šest problema Windowsa 10

Najnoviji operativni sistem Microsoft-a je mnogo bolji od svog prethodnika, ali i dalje ima nekih dosadnih grešaka. Pomažemo vam da ih rešite. Microsoft Windows 10 je mnogo uradio na rešavanju problema koji su bili svojstveni starijim verzijama operativnog sistema Windows - pogotovo Windowsu 8. Ali još uvek je daleko od savršenog operativnog sistema i ima svoje muke. Pregledajući razne diskusije korisnika (i svoja vlastita iskustva) identifikovali smo šest problema na koje se mnogi ljudi žale: prisilna ažuriranja Windowsa 10; digitalni pomoćnik Cortana (kojeg neki korisnici žele da se reše, a ne mogu); izgubljen prostor na disku; sporo vreme podizanja; dosadne obaveštenja; i problemi sa menijem Start.

Opširnije...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079