Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

IT se suočava sa klimatskim promenama

Analitika podataka i VI zauzimaju glavno mesto u naporima za borbu protiv posledica klimatskih promena i ekoloških katastrofa širom sveta. Dok svet obeležava Dan planete Zemlje, pravo je vreme da prepoznamo važnu ulogu IT-a kao pomoći u borbi protiv klimatskih promena ili u njihovom rešavanju. Evo nekoliko primera kako organizacije koriste IT za projekte povezane sa ekološkim pitanjima.

Опширније...

Zgodne Word prečice na tastaturi za Windows i Mac

U aplikaciji Microsoft Word za Windows ili macOS možete postići iznenađujuće mnogo bez pomeranja ruku sa tastature. Interfejs Word-ove Trake je odličan za pronalaženje svega što biste možda ikada poželeli da uradite u programu za obradu teksta - naročito za stvari koje ne radite često, poput umetanja fusnota ili slaganja pošte. Ali ako želite da uobičajene zadatke obavljate brzo, prečice sa tastature će vam biti mnogo korisnije. Zašto da se mučite da podižete ruke sa tastature ako želite da otvorite ili zatvorite dokument, primenite formatiranje na tekst i pasuse, izvršite proveru pravopisa, krećete se kroz dokument ili opozovete i ponovite radnje? Pomoću prečica sa tastature nećete to morati. Postoje prečice za obavljanje širokog spektra zadataka u Word klijentu za stone računare, kako u verziji za Windows tako i za Mac. (Za Mac je dostupno manje prečica, ali ako želite, možete da kreirate sopstvene prečice na tastaturi.) U nastavku smo naveli prečice za koje smo smatrali da su najkorisnije. Većina funkcioniše bez obzira da li koristite pretplatu (Microsoft 365 / Office 365) ili verziju programa Word bez pretplate. Za još više prečica pogledajte veb lokaciju Microsoft Office.

Опширније...

Petnaest načina da ubrzate Windows 10

Ako želite da optimizujete Windows 10, odvojite nekoliko minuta da isprobate ove savete kako biste ubrzali računar i učinili ga manje podložnim problemima performansi i sistemskim problemima. Želite da Windows 10 radi brže? Imamo rešenje. Za samo nekoliko minuta možete da isprobate 15 saveta; vaša mašina će biti živahnija i manje sklona problemima performansi i sistemskim problemima.

Опширније...

10 zgodnih skrivenih Android funkcija koje verovatno zaboravljate da koristite

Android je praktično prenatrpan opcijama, pa je lako usput izgubiti iz vida neke korisne stvari. Sa svakom novom verzijom Android-a dolazi mnoštvo fensi svežih karakteristika. Neke od njih odmah promene način na koji radimo, dok druge samo tiho nestanu bez mnogo buke. A tu su i funkcije koje spadaju negde između - one koje izgledaju korisne, možda čak i pobude naše zanimanje kada prvi put čujemo za njih, ali se onda izgube u gužvi i zaborave kako vreme odmiče. Naročito kada pomenute funkcije nisu na videlu i nisu nimalo očigledne, previše ih je lako prevideti i napustiti. Pa, dok se radujemo lansiranju još jedne nove verzije Androida - Android 12, za koju se očekuje da će biti objavljena svakog trenutka (a već je procurela) - smatrajte ovo svojim prijateljskim podsetnikom: ove skrivene Android funkcije, dodate u operativni sistem u raznim trenucima tokom proteklih nekoliko godina, još uvek postoje i još uvek su neverovatno zgodne. Odvojite trenutak da ih ponovo otkrijete i prisetite se šta sve propuštate.

Опширније...

5 pogleda na savremenu analitiku podataka

Ne možete se kretati kroz poslovne izazove bez pravih instrumenata. Urađene kako treba, analitičke inicijative pružaju osnovne uvide koji su vam potrebni, kao što se istražuje u ovih pet članaka. Neke stvari se ne menjaju, čak i tokom pandemije. U skladu sa prethodnim godinama, u istraživanju CIO o stanju informacionog društva iz 2021. godine, većina od 1.062 anketirana IT lidera izabrala je „analitiku podataka/poslovanja “ kao tehnološku inicijativu br. 1 od koje se očekuje da će usmeravati ulaganja u IT. Na žalost, inicijative za analitiku ne prolaze ni blizu tako dobro kada je u pitanju zadovoljstvo investitora.

Опширније...