Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Заборавили сте на Google Earth?

Google namerava da vam osveži pamćenje. Gigantski pretraživač iz temelja gradi novi Google Earth, da bi svojim korisnicima omogućio da putuju od Ajfelovog tornja do kanjona Brajs i to pomoću mobilnih telefona i veba. Za većinu ljudi Google Earth je prilično velika i komplikovana aplikacija za stone računare ili dodatni program koji moraju da preuzmu i instaliraju na računar. Google se nada da će takvo razmišljanje promeniti.

Опширније...

Prekršaj sa kreditnnim karticama pogađa još jedan lanac restorana

Stručnjaci savetuju maloprodajnim firmama i restoranima da ažuriraju šifrovanje i plaćanje čipovanim karticama. Još jedan znatan proboj platnih kartica otkriven je u jednom lancu restorana u SAD. U najnovijem slučaju, nekoliko vrhunskih restorana pod upravom Select Restaurants u Klivlendu bili su žrtve lažnih kartica koje su koristili gosti u njihovim restoranima, kako stoji u jednom izveštaju koji je u četvrtak  na KrebsOnSecurity, pouzdanom sajtu, objavio reporter Brian Krebs. Krebs kaže da je saznao za taj slučaj od timova za borbu protiv prevara iz više finansijskih ustanova koje istražuju "veliki broj prevara sa karticama koje su korišćene u nekoliko vrhunskih restorana u celoj zemlji."

Опширније...

Neke alatke za HTTPS slabe bezbednost

US-CERT upozorava da mnogi proizvodi za bezbednost koji presreću HTTPS saobraćaj ne proveravaju certifikate kako treba. Tim za spremnost računara SAD (US-CERT - U.S. Computer Emergency Readiness Team) opominje da kompanije koje koriste proizvode za bezbednost kako bi nadzirale HTTPS saobraćaj mogu nehotično da oslabe bezbednost šifrovanih konekcija svojih korisnika i izlože ih napadima tipa "čovek u sredini". US-CERT, iz Odelenja za unutrašnju bezbednost SAD objavio je savetodavni dokument nakon nedavne ankete koja je pokazala da proizvodi za HTTPS nadzor ne odražavaju atribute bezbednosti originalnih konekcija između klijenata i servera.

Опширније...

Microsoft ispravlja rekordan broj grešaka

Martovska ažuriranja bezbednosti ove kompanije uključuju ispravke preskočene u februaru. Microsoftov paket bezbednosnih zakrpa za mart je jedan od najvećih ikad viđenih i sadrži ispravke za nekoliko ranjivosti koje su poznate javnosti i aktivno se iskorišćavaju. Kompanija je objavila 17 bezbednosnih biltena koji pokrivaju 135 ranjivosti u njihovim vlastitim proizvodima i jedan zaseban bilten za Flash Player, čije se bezbednosne zakrpe distribuiraju kroz Windows Update. Devet biltena je označeno kao kritični, a devet kao važni. 

Опширније...

Šef agencije FCC poziva na akciju za 5G 

Predsednik Savezne komisije za komunikacije SAD (Federal Communications Commission (FCC)) Adjit Pai (Ajit Varadaraj Pai) je obećao da će njegova agencija brže reagovati na predloge novih tehnologija, a to je potez koji bi mogao da utiče na pravac razvoja tehnologije 5G u celom svetu. Predsednik Donald Trump je u januaru postavio Paija. U svom prvom većem obraćanju o smernicama, koje je održao u sredu, Pai je naredio osoblju Savezne komisije za komunikacije da se pridržava jednog manje poznatog odeljka u Zakonu o komunikacijama SAD koji nalaže da agencija mora u roku od godinu dana da donese odluku da li je neka nova tehnologija ili servis u javnom interesu ili nije. 

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079