Gmail i ostali servisi dozvoljavaju trećoj strani da čita poruke elektronske pošte korisnika

Da li znate ko je pristupio prijemnom sandučetu vašeg Gmail naloga?

Pošto se svi slažemo da je privatnost izuzetno važna, „Gugl“ je obećao da će prestati sa pregledanjem prijemnih sandučića korisnika aplikacije Gmail zbog ciljanog oglašavanja, ali i dalje dozvoljava trećoj strani, odnosno programerima aplikacija da čitaju vaše privatne poruke. Postoje mnogi izveštaji koji navode da mnoge kompanije koriste algoritme da bi „kopale“ po vašim porukama elektronske pošte, a neke su dozvolile i zaposlenima da ih pregledaju.

U jednom od izveštaja se posebno ističu dve kompanije koje su izuzetno aktivne u tom procesu. Jedna od njih je „Return Path“, aplikacija koja analizira prijemne sandučiće korisnika koji su se prijavili za besplatnu aplikaciju na njenoj partnerskoj mreži koristeći adrese Gmail-a, Majkrosofta ili Jahua. Izveštaj navodi da su pre dve godine, zaposleni u navedenoj kompaniji pročitali oko 8.000 poruka elektronske pošte da bi olakšali obuku kompanijinog softvera.

Druga kompanija je „Edison Software“ koja pravi aplikaciju za elektronsku poštu za iOS okruženje. Navodi se da su zaposleni pročitali hiljade poruka elektronske pošte da bi poboljšali svojstvo „pametnog odgovora“ svoje aplikacije.

I dok te vrste aplikacija traže dozvolu korisnika, mnoge ne navode jasno i otvoreno da će čovek čitati vaše poruke elektronske pošte, a ne samo mašina. Obe aplikacije tvrde da su svi njihovi postupci navedeni u korisničkom ugovoru.

Kompanija „Gugl“ je izjavila da obezbeđuje podatke drugim programerima koji su provereni ili su dobili dozvolu korisnika da pristupe njihovoj elektronskoj pošti. Dodala je da ponekad i njeni zaposleni mogu da čitaju poruke, ali samo u „izuzetnim prilikama kada nas korisnici zamole ili daju odobrenje ili ako to moramo da obavimo zbog bezbednosnih razloga kao što je istraživanje zloupotrebe ili nekih grešaka“.

Da biste otkrili koja treća strana ima pristup vašem Gmail nalogu i uredili spisak, idite na stranicu My Account i prijavite se.

Kompanija „Edison“ kaže da to više ne radi. „Naša aplikacija za elektronsku poštu je spomenuta jer su naši inženjeri nekada imali mogućnost da čitaju kratke nasumične odlomke poruka koje nisu bile identifikovane, a sve u svrhu istraživanja i razvoja. Metod smo koristili da bi nas vodio u procesu razvoja svojstva „pametnog odgovora“ koji je nedavno i razvijen.“ Direktor kompanije Mikael Berner je rekao: „Otada smo prestali da pregledamo poruke i izbrisali smo sve prikupljene podatke da bismo ostali dosledni u nastojanju kompanije da održi najviši standard u očuvanju privatnosti.“

Kompanija „Return Path“ je, takođe pokušala da se odbrani. „Kao što je poznato svima koji ponešto znaju o softverima, ljudi prave programe – veštačka inteligencija potiče direktno od ljudske inteligencije“, izjavili su nadležni u kompaniji. „Svaki put kad su naši inženjeri ili stručnjaci za podatke lično pregledali poruke elektronske pošte u našem panelu (što je, opet, potpuno u skladu sa našom politikom), bili smo izuzetno pažljivi dok smo određivali ko može, a ko ne može pristupiti podacima i pažljivo smo nadgledali svaki pristup.“

4960-xa-gmail-i-ostali-servisi-dozvoljavaju-trecoj-strani-da-cita-poruke-elektronske-poste-korisnika-xa