Najbolji antivirusni softver: 13 vrhunskih alata

Ovi najbolje rangirani klijentski antivirusni proizvodi za Windows 10 su testirani po tri glavna kriterijuma: zaštita, performanse i upotrebljivost.

Institut AV-TEST je nedavno testirao najpopularnije klijentske antivirusne proizvode za Windows 10 po tri glavna kriterijuma: zaštita, performanse i upotrebljivost. Samo pet od 18 ispitivanih proizvoda je za svaki od navedenih kriterijuma ostvarilo odličnu ocenu 6: Bitdefender Endpoint Security 6.6 i Endpoint Security Elite 6.6, Kaspersky Lab Endpoint Security 11, Kaspersky Small Office Security 6 i Microsoft Windows Defender Antivirus 4.12 i 4.16. Najboljih 13 antivirusnih predloga, prikazanih ovde abecednim redom, postiglo je najmanje 17 bodova od mogućih 18. PDF koji može da se preuzme sadrži sažete rezultate, zajedno sa ranijim testnim podacima za Windows 7 i Windows 8.

Potpune rezultate možete da proučite na veb sajtu instituta AV-TEST.

Najbolji Windows 10 antivirusi

1. Avast Antivirus Business 18.5

Avast Antivirus Business 18.5 je mogao, sa samo malim poboljšanjem performansi, da ima savršen rezultat. Najveće pitanje bilo je usporavanje prilikom pokretanja popularnih veb stranica. Bio je 4 procentna poena sporiji od industrijskog proseka. Inače, imao je savršene rezultate za zaštitu podataka i gotovo savršen rezultat za upotrebljivost. (Imao je 2 lažna otkrića legitimnog softvera kao zlonamernog od oko 1,4 miliona uzoraka).

2. Bitdefender Endpoint Security 6.6

Jedan od pet proizvoda sa odličnim rezultatima za zaštitu, performanse i upotrebljivost, Bitdefender Endpoint Security zaustavio je sve testirane zlonamerne programe i e-pošte, i sve zlonamerne programe otkrivene u poslednje četiri nedelje. Degradacija performansi prilikom korišćenja aplikacija i veb lokacija bila je minimalna do umerena, a najgore je bilo 26 posto usporavanja pokretanja vebsajta na standardnom računaru. U poslednjoj rundi testova, proizvod nije imao nijedan lažno pozitivan.

3. Bitdefender Endpoint Security Elite 6.6

Rezultati za Bitdefender Endpoint Security Elite su skoro identični onima za standardni proizvod Bitdefender. Glavna razlika je u tome što je bio nešto bolji u nekim kategorijama performansi.

4. Check Point SandBlast Agent 80.84

Novajlija na listi najboljih 10, Check Point SandBlast Agent je imao savršene rezultate za zaštitu podataka i upotrebljivost. Za ovo drugo, nije imao lažnih upozorenja ili blokada i nije zabeležio nijedan legitimni softver kao zlonameran. Performanse su na pokretanju popularnih veb sajtova bile znatno sporije od proseka u industriji – usporavanje od 30 posto u odnosu na 18 posto na standardnom računaru, i usporavanje od 16 posto u odnosu na 13 posto na vrhunskom računaru.

5. Kaspersky Endpoint Security 11.0

Kaspersky Endpoint Security svojim skoro savršenim rezultatima u svim kategorijama i dalje je na vrhunskom nivou proizvoda protiv zlonamernog softvera. On je zaustavio 99,4 procenata svih testiranih napada nultog dana i poznatih napada. Na strani performansi, proizvod je imao minimalan uticaj na pokretanje ili instaliranje veb sajtova ili aplikacija.

6. Kaspersky Small Office Security 6

Kaspersky Small Office Security je imao slične rezultate kao i vrhunski proizvod te kompanije. Imao je nešto veći uticaj na pokretanje i postavljanje aplikacija, ali je njegov učinak i dalje bio daleko iznad industrijskog proseka.

7. McAfee Endpoint Security 10.5

Za zaštitu i upotrebljivost, McAfee Endpoint Security se nalazi u rangu najboljih konkurenata. Međutim, malo je slabiji u performansama, posebno prilikom pokretanja ili instalacije softvera. Pokretanje standardnih aplikacija sa aktivnim McAfee proizvodom bilo je 28 posto sporije nego uobičajeno, što je znatno iznad industrijskog proseka od 11 posto. Bilo je gore kada instalirate često korišćene aplikacije – 39 posto sporije. Industrijski prosek je 26 procenata.

8. Microsoft Windows Defender Antivirus 4.12 i 4.18

Performanse su kočile Microsoft Windows Defender Antivirus 4.2 na prethodnim testovima, ali to se promenilo. U većini kategorija performansi, proizvod je sada brži od proseka u industriji. To je dovoljno da ga pridruži eliti sa savršenim rezultatima u ovoj grupi. Takođe je blokirao jednu akciju tokom upotrebe ili instalacije legitimnog softvera.

9. Seqrite Endpoint Security 17.00

Još jedan novi igrač na listi, Seqrite Endpoint Security se približio savršenoj oceni. On je izgubio pola poena na upotrebljivosti zbog tri pogrešna otkrivanja legitimnog softvera i dve lažne blokade prilikom instaliranja i korišćenja legitimnog softvera. On nudi bolje performanse u odnosu na prosek u svim testovima.

10. Sophos Endpoint Security and Control 10.8

Da biste zaustavili napade možete računati na Sophos Endpoint Security and Control kao i na svaki drugi proizvod u ovoj grupi. On zaostaje za liderima samo u jednoj kategoriji performansi: Spora instalacija često korišćenih aplikacija. Proizvod je doveo do 30 posto sporijeg vremena instalacije za standardne računare, što je više nego 26 posto koliko iznosi industrijski standard. Takođe je bio nešto sporiji od proseka prilikom pokretanja popularnih veb stranica. Izgubio je pola poena na oceni upotrebljivosti jer je lažno blokirao tri akcije instaliranja i korišćenja legitimnog softvera.

11. Symantec Endpoint Protection 14.2

Pored savršene ocene zaštite, Symantec Endpoint Protection je jedan od testiranih antivirusnih alata sa boljim performansama. U svakoj kategoriji je postigao manje ili blizu industrijskog proseka. Jedini razlog zbog kojeg nije imao savršene ocene u sve tri glavne kategorije je taj što je blokirao četiri akcije prilikom instaliranja i korišćenja legitimnog softvera.

12. Symantec Endpoint Protection Cloud 22.14

Symantec Endpoint Protection Cloud imao je slične ocene kao njegov parnjak bez oblaka. Neznatno bolji je bio u upotrebljivosti, pošto je blokirao samo dve akcije prilikom instaliranja i korišćenja legitimnog softvera.

13. Trend Micro Office Scan 12.0

Mada je ranije bio jedan od malog broja proizvoda sa odličnim ocenama u sve tri glavne kategorije, Trend Micro Office Scan je ovog puta izgubio pola poena na oceni upotrebljivosti. Imao je jedno pogrešno otkrivanje legitimnog softvera kao zlonamernog, i blokirao jednu akciju prilikom instaliranja i korišćenja legitimnog softvera. Još uvek je među najboljima u grupi što se tiče performansi. U svakoj kategoriji performansi je postigao manje ili blizu industrijskog proseka.
Izvor: CSO

5088-xa-najbolji-antivirusni-softver-13-vrhunskih-alata-xa