Onlajn prevare sa koronavirusom stižu, pazite na ove znakove opasnosti

Strah od virusa COVID-19 je plodno tlo za zlonamernike. Evo kako ostati bezbedan na mreži. Kad god neka opšta kriza podigne svoju ružnu glavu, hakeri i prevaranti se spreme da trljaju ruke i iskoriste strah koji vlada. Sa širenjem novog koronavirusa, dobro je biti oprezan pred novim iteracijama istih starih zlonamernih softvera i pecačkih napada – pogotovo ako provodite više vremena radeći od kuće. Nedavno izdanje američke Agencije za kibernetičku bezbednost i bezbednost infrastrukture (CISA – Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) nudi solidne savete na šta treba paziti. „Sajber učesnici mogu da šalju e-poštu sa zlonamernim prilozima ili linkovima na lažne veb lokacije kako bi žrtve namamili da otkriju osetljive informacije ili da daju donacije lažnim dobrotvornim ustanovama ili ciljevima“, navodi se u saopštenju CISA-e. „Budite oprezni pri rukovanju svakom e-poštom s predmetom, prilogom ili hipervezom vezanom za COVID-19, i budite obazrivi prema molbama, tekstovima ili pozivima na društvenim medijima koji se odnose na COVID-19.“

Evo tri prevare povezane sa koronavirusom koje treba izbegavati.

Peca, peca

Neželjene e-poruke koje vas navode da pritisnete na prilog uvek bi trebalo da izazovu oprez kada proveravate poštu. Ali ove klasične prevare sa pecanjem elektroničkog identiteta i dalje svakog dana mame neoprezne korisnike da preuzimaju zlonamerne predmete i predaju svoje podatke za prijavljivanje. Između ostalih koraka za kreiranje sigurnije pošte, CISA preporučuje da isključite mogućnost e-pošte da automatski preuzme prilog. To ne nude svi klijenti e-pošte i svaki je klijent drugačiji, ali neki to imaju. Budući da napadi socijalnog inženjeringa – prevare dizajnirane da vas ubede da obelodanite svoje osetljive informacije ciljajući određene podatke o vama – postaju sve češći u kriznim vremenima, takođe je dobro da pročitate kako prepoznati ove bezbednosne rizike.

I zapamtite, nikad ne odajte lične ili finansijske podatke u e-poruci niti odgovarajte na zahteve za njih.

Dobrotvorna odjava

Tokom izbijanja bolesti ili prirodne katastrofe, naše bolje duše nas prisiljavaju da otvorimo svoje novčanike za one sa manje sreće dobrotvornim davanjem i donacijama. Pre nego što popustimo tom impulsu, potrebno je da izdvojimo dodatnih nekoliko trenutaka kako bismo se uverili da dobrotvorna organizacija nije levak ka bankovnom računu predatorskog lažnjaka.  Ako posvetite nekoliko trenutaka pregledu stranice evidentiranih prevara, to bi moglo da vas poštedi nesreće ispražnjenog tekućeg računa. Takođe možete poboljšati svoje izglede ako pre donacije potražite ime vaše dobrotvorne organizacije na veb lokacijma kao što su guidestar.org i give.org.

Legitimni izvori

Nasumične Facebook grupe koje nude navodne kućne lekove za COVID-19, duge teme na Twitteru od samozvanih zdravstvenih stručnjaka i pametno dizajnirane veb stranice – postoji na desetine načina na koje dezinformacije mogu namamiti žrtve u sumnjivu situaciju. Mada je teško odvojiti prave informacije od prevara, evo nekoliko načina:

  • Klikom na odeljak „about“ na Facebook grupi, možete videti da li je ta grupa više puta promenila svoje ime kako bi odražavala nove nacionalne krize – siguran znak da grupa privlači publiku umesto da promoviše pouzdane vesti.
  • Pratite službene izvore na Twitteru, uključujući naloge pouzdanih vesti i njihovih izveštača i izbegavajući političke operativce gde je god moguće.
  • Ako veb lokacija tvrdi da je zvanična vladina publikacija, proverite da li se URL završava sa .gov.

Za više saveta o izbegavanju Internet prevare tokom nove pandemije coronavirusa, pogledajte ovde.

Izvor: CNET

5876-xa-onlajn-prevare-sa-koronavirusom-stizu-pazite-na-ove-znakove-opasnosti-xa