Veštačka inteligencija i sajber bezbednost: prava stvar

Veštačka inteligencija će imati sve veći uticaj na tehnologiju sajber bezbednosti kao pomoćna aplikacija, a ne kao nova kategorija proizvoda. Ako želite da shvatite šta se dešava sa veštačkom inteligencijom (VI) i sajber-bezbednošću, ne gledajte dalje od vesti ove nedelje. U ponedeljak, Palo Alto Networks je predstavio Magnyfier, rešenje za bihejvioralnu analitiku u kojoj se strukturno i nestrukturirano mašinsko obučavanje koristi za modeliranje ponašanja mreže i poboljšanje detekcije pretnji. Pored toga, matična kompanija Google, Alphabet, najavila je Chronicle, platformu za inteligenciju sajber bezbednosti koja poklanja velike količine skladišta, procesorske moći i napredne analitike podacima o sajber bezbednosti, kako bi se ubrzalo pretraživanje i otkrivanje igala u sve većem stogu sena.

Dakle, dobavljači sajber-bezbednosti uvode novine kako bi tržištu obezbedili velike količine proizvoda za sajber-bezbednost baziranih na VI-ji . OK, ali postoji li potražnja za ovim vrstama naprednih analitičkih proizvoda i usluga? Da. Prema istraživanjima ESG-a, 12 procenata preduzeća je već uvelo bezbednosnu analitiku zasnovanu na VI-ji, a 27 procenata je delimično angažovalo bezbednosnu analizu zasnovanu na VI-ji. Ovi trendovi implementacije će samo dobiti zamah u 2018.

Šta stručnjaci za bezbednost misle o tehnologiji sajber-bezbednosti zasnovanoj na VI-ji

Šta podrazumeva usvajanje tehnologije sajber bezbednosti zasnovane na VI? ESG istraživanje pokazuje:

  • 29 posto želi da koristi tehnologiju sajber-bezbednosti zasnovanu na VI kako bi ubrzali otkrivanje poremećaja. U mnogim slučajevima, ovo znači bolje obavljanje staranja, povezivanja i obogaćivanja velike količine bezbednosnih upozorenja radi boljeg otkrivanja prikrivene prirode događaja u različitim alatima.
  • 27 posto želi da koristi tehnologiju sajber-bezbednosti zasnovanu na VI kako bi ubrzala odgovor na poremećaje. To znači poboljšanje operacija, davanje prioriteta pravim poremećajima, pa čak i automatiziranje zadataka sanacije.
  • 24 posto želi da koristi tehnologiju sajber-bezbednosti baziranu na VI kako bi pomogla njihovoj organizaciji da bolje prepoznaje i prenosi rizik po poslovanje. U ovom slučaju, VI se koristi za razvrstavanje gomile softverskih ranjivosti, konfiguracijskih grešaka i pretnji radi izolovanja rizičnih situacija koje zahtevaju najhitniju pažnju.
  • 22 posto želi da koristi tehnologiju sajber-bezbednosti zasnovanu na VI radi boljeg razumevanja svesti o sajber bezbednosti. Drugim rečima, organizacije sajber bezbednosti žele VI u svojoj kombinaciji radi sticanja jedinstvenog pregleda bezbednosnog statusa u mreži.

Važno je naglasiti da u svakom od ovih slučajeva rešenja još uvek ne funkcionišu u vakuumu. Umesto toga, ona pružaju inkrementalnu analizu snage postojećih tehnologija, što dovodi do veće efikasnosti i vrednosti.

U budućnosti, VI bi mogla biti snaga promene u sajber bezbednosti, a organizacije sajber bezbednosti bi trebalo da budu spremne za ovu mogućnost. U međuvremenu, nemojte očekivati da će mnoge organizacije odbaciti sajber bezbednost zajedno sa veštačkom inteligencijom.

Izvor: CSO

4754-xa-vestacka-inteligencija-i-sajber-bezbednost-prava-stvar-xa