Apple-ov novi MacBook Air i iPad Pro: Nov plutajući ram, podrška za pokazivačku pločicu i lidar

IPad Pro dodaje nadogradnju proširene realnosti i stvarni pokazivačkiu pločicu, dok MacBook Air dobija tastaturu kakvu smo želeli. Prodavnice Apple-a izvan Kine su možda zatvorene, a zaposleni rade od kuće zbog samodistanciranja kako bi se zaustavila pandemija koronavirusa, ali to nije sprečilo najveću svetsku kompaniju za potrošačku elektroniku da izdaje nove proizvode. Apple je u sredu predstavio ažurirani tablet iPad Pro i prenosivi računar MacBook Air, koji su sada dostupni za naručivanje putem Interneta, a isporučuju se od sledeće nedelje. Novi iPad od 11 i 13 inča sa novom verzijom iPad softvera, iPadOS 13.4, dodaje podršku za tastaturu i pokazivačku pločicu. Takođe ima više zadnjih kamera, A12Z Bionic procesor i lidarski senzor za aplikacije proširene realnosti. 11-inčni model samo za Wi-Fi mrežu počinje od 799 dolara (769 funti, 1.329 AU dolara), dok 12,9-inčni Wi-Fi model počinje od 999 dolara (969 funti, 1.649 AU dolara). Mobilne verzije za 4G LTE dostupne su od 949 dolara (919 funti, 1.579 AU dolara) za 11-inčni model, odnosno od 1.149 dolara (1.119 funti, 1.899 AU dolara) za 12,9-inčni.

MacBook Air, koji nudi 256 GB kao standardnu veličinu skladišta, radi na Intelovim procesorima desete generacije. Koristi Apple-ovu magičnu makazastu tastaturu – za razliku od prethodne, kontroverzne leptirske tastature. To je ista tastatura koju je 16-inčni MacBook Pro predstavio prošle godine (dobra je). Novi MacBook Air počinje od 999 dolara (999 funti, 1.599 AU dolara), ali to je za procesor Core i3 Intel. Poznatija i moćnija verzija Core i5 skuplja je za još 100 dolara.

Malo normalnosti u sred pandemije

Iako su njegove maloprodajne prodavnice u SAD-u zatvorene na neodređeno vreme, nove modele možete naručiti preko njihove internetske prodavnice. Apple najveći deo novca stiče iz svog iPhone-a, koji je činio 61% prodaje u kvartalu koji se završio u decembru. Ali kompanija je 17. februara saopštila da će njena isporuka iPhonea biti „privremeno ograničena“, jer se kineske fabrike u kojima se proizvode najprodavaniji pametni telefoni „oporavljaju sporije nego što je kompanija predviđala“. Dakle, dobro prihvaćena ažuriranja za iPad tablete i MacBook, koja su u poslednjem kvartalu doprinela 14% prihoda, mogla bi da pomognu da se održi prodaja ugrožena globalnim ekonomskim padom, uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Apple je poslednji put ažurirao MacBook Pro u jesen, a veliko ažuriranje na 16-inčnom MacBook Pro-u dodalo je poboljšanu tastaturu koja se vratila makazastim tasterima umesto leptirskih, bolji audio i povećanu grafiku i mogućnosti procesora. Mac doživljava renesansu posle prošlogodišnjeg predstavljanja Mac Pro i Apple Pro Display XDR, koji su oba unela novu energiju u ekosistem Mac-a.

Podsticaj za iPad

Novi modeli iPad Pro dodaju noviji procesor A12Z i stižu u veličinama od 11 i 12,9 inča, kao u prethodnim verzijama iz 2018. Ključne nadogradnje uključuju poboljšane mikrofone, za koje Apple kaže da su u rangu sa mikrofonima 16-inčnog MacBook Pro-a, novi niz kamera sa širokim i ultraširokim kamerama i lidar senzorom za skeniranje u sobi, kao i novi dodatak Magic tastatura (prodaje se odvojeno) koja dodaje pokazivačku pločicu i makazaste tastere sa pozadinskim osvetljenjem kakvo ima MacBook.

Podrška pokazivačke pločice i za druge iPad-ove

iPadi će dobiti podršku pokazivačke pločice (preko iPadOS 13.4) i prilagođenu podršku u velikom broju Apple-ovih aplikacija. Apple kaže da će podrška pokazivačke pločice raditi preko postojećih aplikacija bez ikakvih ažuriranja aplikacija. Programeri aplikacija moći će i dalje da prilagode način funkcionisanja podrške za pokazivačku pločicu i miša.

„iPadOS 13.4 sa podrškom za pokazivačku pločicu biće dostupan 24. marta kao besplatno ažuriranje softvera za sve modele iPad Pro, iPad Air 2 i novije verzije, iPad 5. generacije i novije verzije, te iPad Mini 4 i novije verzije“, kažu iz Apple-a. „Podrška za pokazivačku pločicu će biti dostupna na svakom iPad-u koji izvršava iPadOS 13.4, i radi sa Apple-ovim Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 i Magic Keiboard-om za iPad Pro. Podržani su i miševi povezani preko Bluetooth ili USB veze.“

Povećana realnost pojačava se putem lidar 3D skeniranja

Ovaj iPad takođe ima na zadnjoj strani lidar skener koji meri stvari do pet metara udaljenosti kao moćnija verzija Apple-ove prednje kamere TrueDepth za skeniranje lica. Ovo je karakteristika koja će se pojaviti i na sledećem modelu iPhone Pro. Apple obećava 3D skeniranje objekata i apsolutno će unaprediti povećanu realnost na Appleovoj prednjoj strani. Lidar je skraćenica od „light detection and ranging“ (daljinomer optičkog raspoznavanja) a inače se najčešće koristi u automobilima bez vozača. Apple je poslednji put ažurirao iPad Pro u oktobru 2018. godine, što je odmah dovelo do 20% skoka prodaje iPada – nakon višegodišnjeg opadanja broja. Slično uticaju koji je Mac Pro imao na ekosistem Mac-a, iPad Pro je uneo novi elan u liniju iPad. Dolazak iPadOS-a 2019. – koji razdvaja iPad-ov operativni sistem od iPhone-ovog iOS-a – je još jedan veliki korak u razvoju iPad-a.

Apple je u 2019. godini isporučio i hardverska ažuriranja za svoj iPad Mini, iPad Air srednji opsega i iPad početnog nivoa. Bilo je krajnje vreme da razviju i svoje vrhunske tablete. Dodavanje pune podrške za pokazivačku pločicu i miša jedna je od brojnih funkcija kojima smo se radovali u Appleovoj liniji iPad.

Izvor: CNET

5878-xa-apple-ov-novi-macbook-air-i-ipad-pro-nov-plutajuc-i-ram-podrska-za-pokazivacku-plocicu-i-lidar-xa