Kako bezbedno izbrisati HDD i SSD diskove

Imate gomilu starih diskova koje morate obrisati pre nego što ih pošaljete na silikonsko groblje? Ili želite da obrišete disk na računaru koji prodajete ili poklanjate? Evo nekoliko saveta i trikova koji će vam pomoći da obavite posao. S obzirom na to da je za HDD i SSD uređaje potrebno različito rukovanje, ja ću ih obraditi odvojeno.

HDD

Postoje tri pristupa koje možete primeniti da biste bezbedno brisali čvrste diskove.

Softver

Najjeftinije rešenje za gomilu čvrstih diskova je da ih obrišete pomoću softvera. Upozoravam vas, to nije brzo i neće raditi na neispravnim diskovima. Moj izbor alata za brisanje diskova je Darik’s Boot And Nuke (https://dban.org/). Besplatan je i odlično briše diskove.

Da biste ga koristili, moraćete da napravite prazan CD ili DVD, zatim povežite disk jedinice koje želite da obrišete na računar i pokrenite softver. Budite pažljivi da slučajno ne obrišete disk koji sadrži podatke koji su vam potrebni, jer će vam to zagorčati život. Predlažem da koristite rezervni računar ili, ako to ne možete, isključite iz sistema koji koristite sve diskove sa podacima, za svaki slučaj. To možete učiniti pošto ćete sistem podizati sa diska Boot And Nuke, a ne sa unutrašnjeg uređaja.

Preporučujem da pročitate i detaljno se upoznate sa dokumentacijom za ovaj softver, jer ako skrenete pogled pa obrišete pogrešnu disk jedinicu, vaši podaci su otišli.

Hardver

Ako ne želite da koristite softverski pristup, drugi način koji možete da primenite je da upotrebite namenske hardverske alatke za taj posao. U ovom trenutku, mada te stvari postaju pomalo skupe, brže su i znači da ne morate da posvetite računar operaciji brisanja.

Alat koji ja koristim je Wiebetech-ov Drive eRazer Ultra. To je brzo, pouzdano, samostalno rešenje za brisanje diskova tako da se izbriše sve. Priključite disk na njega, pritisnete nekoliko dugmadi, a Drive eRazer Ultra brine o svemu ostalom.
Koristio sam ovaj alat za brisanje na desetina diskova sa velikim uspehom. To rešenje je svakako skupo – eRazer Ultra se prodaje za najmanje 200 dolara – ali ako imate puno disk jedinica za brisanje, to je dobro.

Ručni metod

OK, šta radite ako želite da obrišete diskovi koji su pali ili postali neispravni na neki način, ali su na njima još uvek podaci koji sada ne mogu da se izbrišu? Mogli biste da rizikujete da su podaci možda nestali pošto je disk mrtav, ali morate da mislite da bi disk mogao da padne u ruke nekome pametnijem od vas (ili nekome ko ima više vremena i strpljenja).
Evo gde nastupa ručni metod. Ovaj metod takođe dobro funkcioniše ako samo želite da uništite diskove pre nego što ih odnesete na reciklažu.

Biće vam potrebno:

  • Čekić (ja koristim svoj verni čekić od 1 kg)
  • Debeo ekser (ekser od 15 cm sasvim odgovara)
  • Debele rukavice — pošto ćete taj ekser da zakucate kroz disk pomoću čekića, a čekić ima uvek magnetsku privlačnost ka prstima
  • Drvena daska — da ne biste disk zakucali za svoj pod (ako možete, bolje je da to radite napolju)
  • Zaštita za oči — na početku imate maksimalno dva, bilo bi glupo da se rizikuje!

Sada primenite grubu silu. U idealnom slučaju, želite da ekser prođe kroz sve ploče uređaja. Idite do kraja (to zapravo nije teško koliko izgleda). Nanišanite mesto koje je označeno crvenim slovom X:

Ciljanjem ovog mesta, ne samo da razbijate ploče koje sadrže podatke, već i sakatite glave za čitanje/pisanje. Ako ste stvarno paranoični, dodajte eksere i kroz zelene zvezde, pa ćete dobiti još više rupa u pločama.
Ovo je veoma efikasan metod uništavanja diska, a takođe je zabavno, da ne pominjemo da je odličan način za ublažavanje stresa!

SSD

Sa SSD uređajem, stvari mogu veoma da se zakomplikuju, pa bih mogao mnogo da napišem o TRIM komandama, sakupljanju smeća i tako dalje. Problem je u tome da se stvari uvrnu, a tada se dogode greške, pa se izbrišu dragocene slike vaše bebe ili vaš radni projekat. Imajući to na umu, trudiću se da stvari budu jednostavne.

Brisanje pomoćnim programima proizvođača

Jedan od načina da se obrišu SSD-ovi je korišćenje pomoćnih programa proizvođača. Evo nekoliko linkova za početak:

  • Intel Solid State Toolbox
  • Corsair SSD Toolbox
  • SanDisk SSD Toolbox
  • Samsung Magician Software
  • OCZ Toolbox

Ako imate disk iz drugog izvora, pogledajte njihovu veb stranicu.

Šifrirajte čitav disk

Jedan od najlakših načina je da šifrirate čitav disk pomoću složene lozinke. U operativnom sistemu Windows možete koristiti nešto kao što je VeraCript, dok na Mac-u možete koristiti ugrađeni program FileVault, i gotovo. Ko nema lozinku, nema podatke.

Posle toga možete da formatirate disk, pa će on biti sterilan i spreman da prihvati ponovno učitavanje podataka.

PARTED Magic

Drugi način za to je da upotrebite softverski alat pod nazivom PARTED Magic. Umesto da vam opisujem kako da ga koristite, ovde je video koji ga prikazuje na delu.

Mada PARTED Magic nije besplatan (cena počinje od razumnih $ 9), to je veoma efikasan alat i jedan od najboljih koje sam koristio za brisanje SSD-ova.

Ručni metod

Ako je disk mrtav, ili samo želite da ga se brzo rešite i ne želite da na kraju ispadne disk koji funkcioniše, onda možete da uperite čekić na SSD ili fleš disk. Jedna stvar koja treba imati na umu je da se podaci u SSD-u drže na malim memorijskim čipovima, a ne na velikim pločama, pa da bi se podaci sigurno izbrisali, potrebno je razbiti te čipove. Obično ovo znači skidanje poklopca diska pre nego što počnete da zamahujete.

Ako niste sigurni koji su čipovi fleš memorije, jednostavno, za svaki slučaj, zabodite ekser kroz svaki veliki čip.

Izvor: ZD Net

4576-xa-kako-bezbedno-izbrisati-hdd-i-ssd-diskove-xa