Mršavi i super tanki laptopovi

Procesori pune snage i ekrani visoke rezolucije u novoj generaciji laptopova debljine od svega 10 do 13 mm. Tanki laptopovi su i ranije bili u modi, od prvobitnog MacBook Air-a do već zaboravljenog ultrabook pokreta. Ali jedinstvena u 2016 je jedna nova generacija sistema koji su kombinacija dizajna tanjeg nego ikad sa moćnim komponentama, ekranima visoke rezolucije i cenama koje pogađaju veoma dostižno idealno mejnstrim mesto. Za većinu toga treba zahvaliti manjim, efikasnijim komponentama, pogotovo Intelovim procesorima šeste generacije Core i-serije, kao i Core M čipovima druge generacije ove kompanije, od kojih su ovi drugi u stanju da rade u skupljim dizajnima bez ventilatora, a ipak podržavaju svakodnevne aplikacije, od procesora reči do veb pretraživača, kao i usluge video tokova visoke rezolucije, pa čak i mejnstrim igre.

Ovogodišnja poplava ultratankih laptopova uključuje i jedan koji je zauzeo mesto najtanjeg laptopa na svetu: HP Spectre od 10,4 mm, kao i jedva nešto deblje sisteme iz firmi Apple, Lenovo, Dell i drugih. Još više iznenađuje to što su u ovoj trenutnoj žetvi svi dovoljno dobri da ih je lako preporučiti. Neki od njih imaju karakteristike kao što su 4K ekrani, tastature sa raznobojnim pozadinskim osvetljenjem, ili USB-C portovima, dok drugi spuštaju cene čak na 800 dolara u SAD (za verziju Dell XPS 13 sa ekranom koji nije osetljiv na dodir). To je jednako oko 600 funti ili 1.070 australijskih dolara.

A taj Dell, sa 15 mm debljine, je čak nešto kao izuzetak. Ostali ovde pomenuti sistemi su svi ispod 14 mm. Po ovim standardima, klasični 13-inčni MacBook Air, koji se dugo smatrao standardnim primerom tankog laptopa, je apsolutna zver sa svojih 17 mm debljine. Za dole opisane sisteme, navedena mera se odnosi na najdeblje mesto na laptopu (mnogi laptopovi se sužavaju prema prednjoj strani). Obratite pažnju na to da ovaj pregled sadrži samo preklopne laptopove, a ne i Windowsove tablete kojima se tastatura i stalak prikače — oni mogu da budu dosta tanji od 10 mm, ali jedino kada potpuno odvojite dodatnu tastaturu.

HP Spectre

debljina: 10,4 mm
Najznačajnija karakteristika Spectra je to što je on najtanji laptop pune snage na svetu, a još je značajniji zato što koristi Intel procesore Core i5 i Core i7 tekuće generacije za razliku od slabijih Core procesora u sistemima kao što su HP EliteBook Folio G1 ili 12-inčni Apple MacBook. On takođe ima iznenađujuće duboku tastaturu i najbolje trajanje baterije u odnosu na MacBook. Pročitajte celi pregled za HP Spectre, ovde.

HP EliteBook Folio G1

debljina: 12,4 mm
Isto kao Appleov 12-inčni MacBook, Folio G1 koristi Intelove najnovije procesore Core M-serije, ali HP u svom najnižem modelu koji ima razumnu cenu uključuje najbržu verziju Core m7. Ako platite više, možete da dobijete 4K ekran od 3.840×2.160 osetljiv na dodir. Cela stvar deluje vrlo postojano, pošto pripada HP ovoj liniji poslovnih računara usaglašenih sa vojnim specifikacijama.

Razer Blade Stealth

debljina: 13,2 mm
Ovo nije laptop za igre, uprkos Razerovom dugogodišnjem iskustvu u poslovima PC igara. Umesto toga, to je jedan tanak, ultratanak PC sa opcijama QHD ili 4K ekrana osetljivog na dodir i visoko prilagodljivom tastaturom sa pozadinskim osvetljenjem koje može da prikaže spektar od 16,8 miliona mogućih boja. Dodajte jednu eksternu kutiju koja se prodaje zasebno po imenu Razer Core (plus vlastitu stonu video karticu), pa ćete ga pretvoriti u moćnu opremu za igranje.

Apple MacBook

debljina: 13,1 mm
Izbacujući prvobitni MacBook Air sa prestola tankih laptopova, njegov noviji rođak od 12-inča se jednostavno zove MacBook. Druga generacija je veliko unapređenje u odnosu na prethodnika, zahvaljujući novom Core M procesoru, koji unapređuje i performanse i trajanje baterije. Super plitka tastatura i samo jedan USB-C port preporučuje ga pre svega minimalistima, ali nemojte zanemariti ovaj veoma praktičan mali laptop koji zadržava većinu karakteristika koje ljudi vole kod Mac-ova.

Lenovo Yoga 900S

debljina: 12,8 mm
HP Spectre je možda najtanji preklopni laptop, ali je Yoga 900S najtanji 2-u-1 konvertibilan uređaj, a njegove šarke od 360-stepeni mogu da se preklope sasvim pozadi u režim tableta. On ima jedinstvene watchband Lenovo šarke kod najskupljih Yoga kao i smeo dizajn sa velikim zlatnim tasterima nasuprot tamnog, teksturisanog okvira za tastaturu.

4139-mrsavi-i-super-tanki-laptopovi