Višefunkcionalni ručni skener

Prenosivi skeneri mogu zaista da se pokažu korisnim, pa ako često imate potrebu da ga koristite, verovatno tražite nešto lagano čime se lako rukuje. Mogućnost rada sa tabletima i sa laptopom takođe može da vam bude važna. IRIS pravi mnogo proizvoda za rad sa dokumentima, uključujući OCR softver i niz prenosivih skenera. Skener IRISPen Air 7, koji košta 149 $/€, ima dimenzije 3.5cm X 13.97cm X 2.5cm, težak je svega 28g i sadrži punjivu bateriju.

1Specifikacije na veb sajtu ovog proizvoda ne otkrivaju koliko je trajanje baterije, ali se u promocionom videu pomnje pet sati. Uređaj se puni putem običnog USB kabla, pa ćete ga verovatno uvek nositi sa sobom. Postoje aplikacije za Windows, Mac, Android i iOS. Sve se dobijaju uz kupljenu olovku, pa mogu besplatno da se preuzmu i instaliraju. Isprobali smo sve na Windows PC-ju i na Androidu.

Na PC-ju možete da povežete IRISPen Air 7 bilo preko Bluetootha ili USB-a, ali za Android i iOS se koristi samo Bluetooth. Na PC-ju ne može vam istovremeno biti aktivna i USB i Bluetooth veza. Uključivanje i isključivanje Bluetooth veze se postiže jednostavno tako da se glava za skeniranje drži oko tri sekunde pritisnuta na neku površinu. Plavo svetlo na olovci je znak da je Bluetooth veza uključena.

2Blagim pritiskom na ono što želite da skenirate pali se crveno svetlo u providnoj plastičnoj glavi za skeniranje, pa ćete znati da je skeniranje u toku. Kada skenirate morate da budete pažljivi: glava za skeniranje je prilično široka, pa morate da pazite da tekst koji skenirate bude centriran zato što IRISPen Air 7 hvata samo red po red teksta. Kada se koristi, to je pomalo kao marker, pomerate ga po jednom redu teksta stalnim kretanjem i ujednačenom brzinom – koja mora da bude prilično brza da bi se od skenera postigla što bolja preciznost.

Na PC-ju, skenirani tekst može da se spusti pravo u bilo koju otvorenu aplikaciju koja će ga prihvatiti. Gornji snimak ekrana prikazuje ubacivanje pravo u WordPad, na primer. Na Android uređaju, tekst stiže u aplikaciju IRISPen (slika). Možete da ga uređujete tu, ili da ga kopirate i spustite u neku drugu aplikaciju.

3Preciznost nije tako loša, pa ne bi trebalo mnogo da ispravljate ako hoćete da radite sa skeniranim tekstom. Ostale mogučnosti su tekst u govor i prevođenje među 40 jezika. Glas generisan u računaru je predvidivo bezizražajan, ali kada se koristi u kombinaciji sa funkcijom prevođenja, nude se neke zanimljive mogućnosti – za studente jezika, na primer, ili za nekoga kome treba brz prevod teksta iz nepoznatog jezika.

Skener IRISPen Air 7 izgleda brz i efikasan, a njegova prenosivost znači da bi mogao da vam se nađe u tašni gde glomaznije varijante na bi došle u obzir.

3911-visefunkcionalni-rucni-skener