10 izbirljivih razloga za biranje oblaka

Kako birati između više oblaka komercijalnih mašina? Morate da budete izbirljivi

Autor: Peter Wayner

Oblak je počeo kao roba. Naravno, bilo je malih razlika poput veličine RAM-a ili načina merenja za virtuelne procesore, ali oblak je pružao naizgled beskrajno snabdevanje naizgled identičnih mašina. Izvršavale su iste distribuirane pakete i odgovarale na isti način u komandnoj liniji. A čim pucnete prstima, dobavljači usluga u oblaku bi vam dali koren na drugoj. Zadržavanje da sve bude isto bilo je najlakši način da se programeri namame u sigurnost klimatizovanih regala u istoj zgradi. Mašine kao roba znače da nema iznenađenja ili problema. Svi oblaci su nudili najpopularnije operativne sisteme u kojima su svi bitovi raspoređeni na potpuno isti način. Veliki problem menadžera je biranje. Ako je Ubuntu 18.04 svuda isti, u čemu je razlika da li odaberete Google, Microsoft ili Amazonov hardver? Ako su glavne distribucije svuda podržane, kako da odlučite?

Da bi izbor bio teži – ali potrošnja lakša – prostor je veoma takmičarski. Programeri u kompanijama oblaka smišljaju pametne ideje, ali one se brzo kopiraju. Genije vrlo brzo postaje prosek. Inovacija stvara poremećaje koji prerastaju u svakodnevne skupove karakteristika koje primamo zdravo za gotovo.

Kako da biramo? Ne možete jednostavno baciti novčić. To nije naučno – čak i ako obučete zaštitne naočare i nosite laboratorijski mantil dok to radite. Ako direktori ikada primete da bacate novčić, shvatiće da nema potrebe da čekaju da veštačka inteligencija dovoljno ojača da zameni menadžera nabavke. Mogu odmah da vas zamene majmunom i novčićem.

Rešenje je da budete izbirljivi. Da, verovatno bi bilo koji od robnih proizvoda iz bilo kojeg od glavnih oblaka zadovoljio – ili čak mnogi od ne tako velikih oblaka – ali ko želi da prođe kroz život tek tako? Ko želi da se zadovolji prosekom?

Biti izbirljiv zvuči sitničavo, ali to je zaista početak inovacija, vrh koji pokreće stvarne promene. To je zaista osetljivost na važne razlike i uzimanje razlika u obzir.

Da bismo vam pomogli u ovom procesu, evo 10 različitih izbirljivih razloga za biranje nekog od glavnih oblaka. Razlozi nisu nedvosmisleni, jer je obično moguće postići istu stvar koristeći bilo koji od konkurenata. Ali ako je nešto moguće ne znači da to treba i uraditi.

API-ji

Svi oblaci nude brojne pametne i sofisticirane API-je poput Google Cloud Vision-a, Azure-ove usluge mašinskog obučavanja ili Amazonov GameOn. Ima ih na stotine, i oni znatno olakšavaju pravljenje vlastitog koda. Ne postoji nijedan razlog zašto ne biste mogli da pozivate ove API-je iz bilo kog oblaka ili uostalom iz bilo kojeg računara na Internetu, ali ponekad će vam biti potrebne performanse koje se postižu radom u istoj mreži, pa čak u istom centru podataka. Ako neki oblak nudi ono što vam treba, možda će sve biti malo brže ako na tom istom mestu obavljate i većinu svojih računanja i skladištenja podataka.

Lokacija

Svi oblaci imaju centre podataka koji su raštrkani širom sveta. Microsoft Azure, na primer, ima 54 regiona i oni pažljivo beleže gde su podaci „u mirovanju“ i koja vlada ima suverenitet. Možda imate veliku kolekciju klijenata u jednoj zemlji. Možda je pravni odsek identifikovao posebnu i posebno unosnu „karakteristiku“ zakona o porezu neke druge zemlje. Postoji na desetine čudnih i često varljivih razloga zbog kojih biste možda želeli da se vaš kôd izvršava u jednoj zemlji, a ne u nekoj drugoj. Većina ovih različitih centara podataka su klonovi jedni drugih i ima smisla držati se istog steka u celom svetu. To jednostavno čini stvari jednostavnijima. Jedina nezgoda je da svi centri podataka nisu savršeni klonovi i svi proizvodi nisu dostupni na svim lokacijama.

Specijalni začin

Mada su resursi za računarstvo i skladištenje uglavnom roba, svaki od oblaka nudi nekoliko proizvoda koji se ističu. Na primer, Google-ova baza podataka Firebase koja automatski prebacuje ispravne podatke klijentu, štedi vam mnogo brige o konzistentnosti i o kodu za prenošenje. Amazonov S3 Glacier će dugoročno čuvati podatke po veoma niskoj ceni. Microsoft ima Azure Cosmos DB, bazu podataka koja podržava više modela podataka. Nema razloga da ne spajate usluge iz različitih oblaka, ali često je malo jednostavnije i brže kupiti svu robu za računarstvo iz istog oblaka.

Integracije na radnoj površini

Oblaci su uvek uglovi većih korporacija i često postoji sinergija među različitim odeljenjima. Ako vaša kancelarija koristi Google G Suite, svima će biti ugodnije da rade sa nekim od usluga Google Cloud Platform-a i da svoje podatke ubacuju u Google Sheets. Microsoft-ov Excel je jedan od standardnih načina na koji mnoge velike organizacije rade sa podacima i on može da uvozi podatke iz Azure-a ili da radi sa uslugama Azure Analysis Services. Stare navike teško umiru, a radna površina je jedna od najstarijih navika u preduzeću.

Spot tržište

Ako ste pravi vernik slobodnih tržišta ili vam se jednostavno sviđa uzbuđenje „pobede“ na aukciji, Amazon nudi spot tržište računarske snage koje omogućava da se cena prilagodi ponudi i potražnji. Ovo je sjajna mogućnost za poslove koji ne moraju da se obave u neko određeno vreme. Paketni poslovi i mesečni izveštaji mogu da sačekaju dok cena ne bude dovoljno niska. Setite se samo da potražnja može da skače u neobičnim trenucima. Neki od servisa za protok, na primer, koriste oblak da dodatnu potražnju obrade petkom i subotom noću.

Automatski popusti

Google nudi mehanizam za cene koji ne zahteva vaše razmišljanje. Kada vaš primerak radi duže od 25% u mesecu, počinjete da dobijate popust na količinu. Nema pregovora. Nema novih ugovora. Nema prelaska na drugačiji plan. Cena jednostavno padne. To se zove „popust za neprekidno korišćenje“.

Microsoftov stek

Teško je poreći dominaciju koju je Microsoft tokom godina imao nad mnogim razvojnim timovima preduzeća. Ako je vaš stek nastao tokom .NET ere i još uvek koristi mnoge Microsoftove delove, postoji dobra šansa da će vam biti lakše da izaberete Azure. To nije neophodno jer ostali dobavljači oblaka mogu da pokreću Microsoftove mašine i postoje dobri kontejneri puni Microsoftovog koda koji može da se izvršava bilo gde. Ali ponekad nigde nije lepo kao kod kuće.

Verzije OS-a

Različite verzije operativnih sistema su namenjene da budu roba i većim delom su potpuno iste. Ubuntu 18.04 će se verovatno ponašati potpuno isto na bilo kojem od oblaka. Barem tako može da izgleda. Ali ponekad postoje male razlike duboko u jezgru i ponekad se te razlike pokažu u performansama tokom vrednovanja. U nekim oblacima je ova optimizacija očigledna. Oblaci nude vlastite verzije operativnih sistema i obično ima smisla da ih koristite ako možete.

Merenje performansi

Primerci izgledaju kao roba, ali postoje suptilne razlike među arhitekturama i brzini raznih komponenti. Merenje performansi vašeg koda na različitim platformama i različitim tipovima mašina ima sjajan smisao i može otkriti da neki oblaci nude bolji odnos cene i performansi. Mnoge mašine u oblaku izgledaju kao različite verzije, a jedina stvarna razlika je broj procesorskih jezgara ili količina RAM-a, ali ponekad postoje i arhitektonske razlike koje mogu da utiču na performanse vašeg koda.

Logo

Ovaj logo ćete gledati svaki dan kada se prijavljujete da biste proverili svoje primerke. Ipak je bolje ako vam se sviđa.

Izvor: InfoWorld

5614-xa-10-izbirljivih-razloga-za-biranje-oblaka-xa