12 obaveznih Firefox dodataka u 2017

Ove nadogradnje za Mozillin pretraživač mogu da povećaju vašu produktivnost, ojačaju privatnost i automatizuju dosadne zadatke. Firefox nije najpopularniji pretraživač na svetu – ta čast sada pripada Google Chromu – ali ipak ima vatrene pristalice. Nakon što je u poslednjih nekoliko godina posustao, u poslednje vreme se nekako pridigao, tako da je od avgusta prošle godine dobio još 4,6 procentnih poena učešća u globalnom tržištu, a do kraja jula trogodišnji porast je bio 12,3%. (Ako ga želite a još ga niste isprobali, dostupan je za preuzimanje ovde.)

Iako je Firefox sam po sebi dobro zaokružen pretraživač, njegove mogućnosti se mogu proširiti instaliranjem mase dodataka koji mogu da povećaju performanse i unaprede proces rada korisnika. Pregledali smo Firefoxovo spremište za dodatke i izabrali one sa najviše korisnika i sa najvišim ocenama. Ovo je 12 najboljih Firefox dodataka koje možete koristiti da bi Firefox bio još moćniji.

PRODUKTIVNOST

iMacros

Dodatak iMacros automatizuje mnoge repetitivne zadatke sa kojima se korisnici susreću na mreži. Ako ste umorni od beskrajnih obrazaca, zahteva za lozinkom i drugih stvari koje usporavaju pregledanje, iMacros vam može uštedeti mnogo vremena i nerviranja. Mogu se kreirati makroi u različite svrhe kako bi se uprostilo pregledanje i ubrzali inače dosadni zadaci. Neke od najpopularnijih primena ovog besplatnog dodatka su popunjavanje ličnih obrazaca, iniciranje prijavljivanja, automatsko preuzimanje i otpremanje, izvlačenje podataka u CSV fajl, testiranje performansi sajta i skriptovanje društvenih prečica za omiljene adrese.

Grammarly

Grammarly je alatka koja vam može pomoći da izbegnete neugodne gramatičke ili pravopisne greške u vašim najvažnijim komunikacijama i dokumentima. Ovaj dodatak zahteva od korisnika da otvori nalog, ali je besplatan za one kojima je potrebno manje od 400 gramatičkih i pravopisnih provera mesečno. Ako vam treba više od toga, potrebna je pretplata od $ 140 godišnje. Grammaraly, može da otkriva i kontekstualne greške, najčešće pobrkane reči i usaglašenost glagola i subjekta. Dodatak radi na mnogim popularnim sajtovima kao što su Gmail, Facebook, Twitter i LinkedIn, ali Google Drive i Google Docs nisu podržani.

Awesome Screenshot Plus

Ako su vaše trenutne podrazumevane opcije za snimak ekrana previše rudimentarne, trebalo bi da probate Awesome Screenshot Plus. Ovaj dodatak vam omogućava da snimite celu veb stranicu ili bilo koji njen deo, a zatim komentarišete sliku pomoću pravougaonika, krugova, strelica, linija i teksta. Awesome Screenshot Plus (predlaže se donacija od 4 dolara za njegovu upotrebu) takođe može da zamagli osjetljive informacije, tako da možete ograničiti ono što se čuva u gotovoj slici. Kompanija koja stoji iza dodatka nedavno je predstavila sopstveni istoimeni servis za čuvanje i delenje slika; sliku možete sačuvati i direktno na svom računaru, ako vam ta opcija nije potrebna.

Xmarks Sync

Ako koristite više uređaja koji pokreću različite pretraživače, čuvanje prečica na omiljene lokacije može da bude muka. Xmarks Sync može da reši ovaj problem tako što će napraviti rezervne kopije i sinhronizovati sve te obeleživače, tako da budu dostupni na Firefoxu, Internet Exploreru, Safari-ju (samo MacOS) i Chrome-u. Ovaj dodatak zahteva da se napravi nalog, ali usluga je besplatna za korisnike na desktopu. Xmarks takođe prodaje plaćeni plan po $ 1 mesečno ako hoćete da ga koristite za iOS, BlackBerry i Android uređaje.

Gmail Notifier

Preopterećenje e-pošte nije uopšte šala. Može da poremeti vaš dan i upropasti vašu sposobnost da se usredsredite na zadatak koji je pred vama. Dodatak Gmail Notifier neće rešiti sve probleme sa e-poštom, ali vam može pomoći da uprostite način i vreme upozoravanja na dolazne e-poruke. Ovaj dodatak podržava i više Gmail naloga, pa ga možete prilagoditi kako biste primili upozorenja kada e-pošta stigne pod određene oznake koje ste već kreirali u Gmail-u. Sa Gmail Notifier-om, više ne morate da držite otvorenu karticu pregledača koja prikazuje e-poruke; pustite da vas ovaj dodatak upozori na poruke koje su najbitnije.

Evernote Web Clipper

Evernote je jedna od najpopularnijih aplikacija za preuzimanje i zabeleške u oblaku, a dodatak Evernote Web Clipper unosi najpopularnija svojstva ove aplikacije direktno u Firefox. Korisnici mogu da odvoje stranice i članke koji će se čuvati u Evernote-u, komentarišu snimke ekrana da bi istakli delove na stranici i dele stranice sa kolegama kako bi dobili povratne informacije ili pokrenuli saradnju. Ovaj dodatak takođe omogućava korisnicima da pretražuju povezane beleške na svom Evernote nalogu, postavljaju podsetnike za isečene beleške i prilagođavaju svoj rad pomoću parametara i prečica na tastaturi.

DownThemAll

Dodatak DownThemAll je besplatan menadžer za preuzimanje sa otvorenim kodom koji tvrdi da povećava brzine preuzimanja do 400%. Korisnici mogu brzo da preuzmu sve linkove i/ili slike na određenoj stranici i prilagode alatku filtriranjem određenih fajlova ili tipova fajlova. DownThemAll takođe može da obuhvati celu stranicu jednim klikom, automatski preuzme fajlove koje tražite i nakon toga automatski preimenuje fajlove prema vašim potrebama.

PRIVATNOST I BEZBEDNOST

LastPass

Lozinke i prijave su dizajnirane za potvrđivanje našeg identiteta i obezbeđenje ličnih podataka, ali mali broj ljudi može ili želi da zapamti sve lozinke potrebne u toku jednog tipičnog dana. Kreiranjem glavne lozinke i naloga pomoću LastPass-a, možete bezbedno da šifrujete i napravite na jednom mestu rezervnu kopiju svih lozinki i prijavljivanja. Dodatak LastPass automatski popunjava vaše podatke za prijavljivanje i sinhronizuje ih na više uređaja. Najpopularnije karakteristike ovog dodatka su besplatne, ali kompanija takođe prodaje godišnji plan od 24 dolara za korisnike koji zahtevaju porodičnu lozinku ili premijum opcije za potvrdu identiteta u dva koraka.

Adblock Plus

Adblock Plus je daleko najpopularniji Firefox dodatak, sa 13,4 miliona korisnika, prema Mozilli. Najviše ocenjeni alat uklanja većinu oglasa iz vašeg doživljaja u pretraživanju Veba i omogućava vam da dozvolite nenametljive oglase na sajtovima koji se pridržavaju široko prihvaćenih standarda oglašavanja, koji se retko poštuju na mreži. Oglašivačka industrija se ljuti na proizvođače Adblock Plus-a, ali veliki broj korisnika je jasan pokazatelj kako korisnici sada vide онлајн oglašavanje.

uBlock Origin

Drugi najpopularniji Firefox dodatak je još jedan bloker oglasa, uBlock Origin; ima više od 3,65 miliona korisnika. Dodatak može da se uključi ili isključi za svaku određenu stranicu, a kada je uključen korisnici mogu pregledati detaljan opis svih oglasa, skriptova i kolačića koji su blokirani. uBlock Origin je privukao značajan broj pristalica među ljubiteljima blokera oglasa koji takođe cene to što ova alatka troši manje memorije i snage procesora nego druge.

Ghostery

Dodatak Ghostery direktno cilja tragače koji usporavaju performanse računara i ponekad nesmotreno dele vaše lične podatke sa trećim licima. Alatka daje izveštaje po stranicama o tragačima povezanim sa svakim sajtom koji posećujete i uključuje detalje o svrsi, prikupljanju podataka i praksi zadržavanja svakog tragača. Dodatak takođe može da se prilagodi da blokira ili veruje svakom tragaču, po sajtu ili po kategoriji.

Windscribe

Windscribe je VPN i oglasni bloker koji pomaže korisnicima da zaobiđu ograničenja sadržaja po lokaciji, privatno pretražuju Veb i blokiraju pristup oglasima ili tragačima. Dodatak Windscribe je besplatan do 10 GB korišćenja podataka mesečno na jednoj konekciji, ali zahteva od korisnika da potvrde adresu e-pošte. 10GB podataka se онлајн prilično lako potroši, pa vam to verovatno neće biti dovoljno. Windscribe takođe prodaje mesečni plan od 9 dolara za neograničeno korišćenje podataka.

Izvor: IT WORLD (prvobitno sa Computerworld)

4572-xa-12-obaveznih-firefox-dodataka-u-2017-xa