200 miliona manje korisnika Explorer -a

Prema danas objavljenim analitičkim podacima, procenjuje se da je prošlog meseca oko 33 miliona korisnika odustalo od Microsoftovih pretraživača, što pomera strategiju za pretraživače kompanije iz Redmonda (Vašington) sve bliže rubu beznačajnosti. Internet Explorer (IE) i Edge zajedno predstavljaju 36,7 procenata globalnog korisničkog učešća — izraz za broj vlasnika stonih i notebuk PC-ja koji koriste ove pretraživače — u Junu, prema podacima Net Applications, prodavca mernih instrumenata iz SAD. Junski procenat za IE opao je za 1,9 procenata u odnosu na maj — već osamnaesti mesec sa gubicima za redom.

Samo u poslednjih 12 meseci, IE — period u koji Computerworld uključuje i Edge Windowsa 10 — je izgubio 17,3 procentnih poena, što predstavlja gubitak od skoro trećine onoga što je taj pretraživač kontrolisao pre godinu dana. Još novembra 2015, IE je nosio udeo od preko polovine globalnih korisnika pretraživača.

Chrome je nastavio da grabi bivše korisnike IE, pošto je Googleov pretraživač prošlog meseca dodao 3 procentna poena na svoj udeo, zatvarajući jun sa 48,7 procenata. Chrome je preuzeo pravo da se hvali da je najpopularniji pretraživač u aprilu kada je po prvi put premašio IE. Chromeova brzina rasta je bila zapanjujuća: za svega 12 meseci je udvostručio udeo u broju korisnika.

Ako Chrome nastavi sa prošlogodišnjom žestokom stopom rasta, on će već ovog meseca dostići granicu od 50 procenata. Isto kao IE, Mozillin Firefox je takođe u junu gubio učešće korisnika, pao je još za devet desetina jednog procenta, na 8 procenata. Ukoliko Mozilla ne uspe da zaustavi ovaj trend, njihov stoni pretraživač bi mogao da padne ispod granice od 5 procenata već u oktobru, što bi ugrozilo dugoročni opstanak ove organizacije, koja se za svoj dohodak oslanja na prihod od pretraživanja kao što je Yahoo.

Ostali vrhunski pretraživači, Appleov Safari i Opera iz Opera Softwarea, ostali su na istom, odnosno imali blagi porast. Ali veliki događaj za pretraživače ostaje šokantni pad Internet Explorera.

U junu, 41 procenata svih korisnika Windowsa je koristilo Microsoftov pretraživač, cifra koja je pala sa 43 procenta koliko su imali prethodnog meseca. Razlika od maja do juna: pad od 33 miliona kada se računa prema Microsoftovom često ponovljenom tvrđenju da na celom svetu 1,5 milijarde PC-ja koristi Windows. Jedina uteha za Microsoft je bila da je pad u junu bio manji od pada u maju, kada je procenjenih 48 miliona korisnika odbacilo IE.

Tokom proteklih 12 meseci, skoro 300 miliona korisnika je odbacilo IE. Ali većina tog gubitka — nešto preko dve trećine — dogodio se počevši od januara.

Nije čudo da se opadanje IE ubrzalo u 2016: To je bilo kada je istekao jedan Microsoftov rok. Microsoft je avgusta 2014 objavio korisnicima IE-a da moraju da pređu na najnoviju verziju do januara 2016. Ali, mada je Microsoft verovatno doneo ovu odluku da bi smanjio troškove podrške — da podržava jednu verziju a ne šest — taj potez je imao propratno dejstvo koje kompanija nije mogla da predvidi (Jer da jeste, ne bi na tome insistirala). Suočeni sa Microsoftovim zahtevom da pređu na najnovije izdanje IE, ljudi su umesto toga razmislili o biranju pretraživača.

Čisti pobednik: Chrome.

4137-200-miliona-manje-korisnika-xa-explorer-xa-a