SpaceX planira da lansira prvi satelit za pružanje Internet usluga u 2019

SpaceX je usmeren na Mars, ali to ne znači da je zaboravio Zemlju. Juče je kompanija Elona Maska objavila svoj plan da oko naše planete postavi mrežu satelita za pružanje internet usluga, navodeći u raspravi u Senatu o širokopojasnoj infrastrukturi da želi da počne slanje letelice u svemir u 2019, a da bi mreža bila dovršena u 2024. Patricia Kuper potpredsednik vladinih satelitskih poslova u SpaceX, izjavila je da kompanija planira da se prototip satelita lansira u svemir ove godine, a zatim još jedan u prvim mesecima 2018. Ovi prototipovi će se koristiti da pokažu da su namenske letelice u stanju da obezbede internet za korisnike na zemlji, ali ako testovi budu uspešni, SpaceX planira da započne izgradnju prave mreže u 2019.

Kompanija će lansirati dodatne satelite po fazama do 2024. godine, nakon čega Kuper kaže da bi mreža dostigla pun kapacitet, sa letelicama koje će raditi na frekvencijama Ka-opsega i Ku-opsega. SpaceX će za podizanje satelita u nisku orbitu koristiti vlastite rakete Falcon 9 – to će im pomoći da smanje troškove i da ne budu zavisni od rasporeda lansiranja drugih firmi koje putuju u svemir.

Kuper je rekla da bi se po planu u orbitu oko Zemlje postavilo 4.425 satelita, koji će raditi u 83 nivoa, na prilično niskim visinama između 1.110 kilometara i 1.325 kilometara. Kompanija će svoju mrežu podržati takođe kontrolnim centrima, stanicama mrežnih prolaza i drugim objektima na Zemlji. To ovaj plan čini ambicioznim i to ne samo u pogledu obima. U ovom trenutku u orbiti oko naše planete postoji samo oko 1.459 satelita – šema SpaceX će pokrenuti trostruko više, što bi potencijalno prenatrpalo prostor oko zemlje, pa bi buduća poletanja postala teška i opasna.

Ali, mada ovaj plan može da poveća količinu svemirskog otpada, on takođe može da omogući da svako dobije relativno brz internet na Zemlji. Kuper je rekla da bi mreža bazirana u svemiru značila da kompanije neće u cilju pružanja usluga morati da instaliraju, ruše i ponovo postavljaju kablove. „Drugim rečima, sa širokopojasnom mrežom baziranom u svemiru naši zajednički problemi sa određivanjem lokacija, kopanjem rovova, postavljanjem kablova i rešavanjem imovinskih prava biće materijalno ublaženi „, rekla je ona.

Ažuriranje sistema, SpaceX kaže, omogućiće da mreža ostane relevantna i u skladu sa tehnološkim promenama – što će, nadamo se, osigurati da se sve ne završi sa gomilom beskorisnih satelita u niskim orbitama nekoliko kratkih godina posle njihovog lansiranja. Mreža će biti u stanju da se prilagodi potrebama, dodeljivaće resurse u određenim oblastima tokom opterećenja, a izbegavaće interferencije sa drugim sistemima. Terminali kupaca će biti veličine laptopa, kaže Ars-Technica, a brzine bi trebalo da budu negde između trenutnih brzina kablovske i optičkih opcija, sa kašnjenjima od oko 35ms.

Izvor: The Verge

4392-xa-spacex-planira-da-lansira-prvi-satelit-za-pruzanje-internet-usluga-u-2019-xa