Istorija računara (10.)

1964.

Još 1959. godine, Douglas Engelbart je pokrenuo SRI Augmentation Research Center i učinio prve korake u uspostavljanju savremenog interaktivnog radnog okruženja. NLS (On Line System) je izgrađen sredinom 60-tih godina prošlog veka kako bi se razvili i isprobali softverski i hardverski alati koji su trebali da omoguće produktivnije korišćenje računara. NLS je bio istraživački točak za ispitivanje u „radnom/organizacijskom znanju.“

Među originalnim idejama koje su razvijene i implementirane u NLS su prvi hipertekst sistem, prototip procesora i video konferisanje. 1964. godine je razvio „miša” kome je sledio razvoj dvodimenzionalnog uređivanja, koncept prozora, unakrsno uređivanje datoteka, jedinstvena sintaksa komandi, daljinska procedura protokola poziva, datoteke sa tekstom i slikama, strukturisani dokumenti datoteka, obrađivanje ideja i još mnogo toga. Kao i rad svakog pionira i rad Engelbarta nije odmah prepoznat, miš je čekao petnaest godina da se pojave personalni računari da bi pronašao svoju nišu. IEEE Computer Society je Engelbartu dodelio zvanje Pioneer Award 1992. godine.

Sredinom 60-tih prošlog veka avion na mlazni pogon (i Boeing) je revolucionisao avionski putnički posao, ali proces rezervacije karata nije bio odgovarajući iako su postojali osnovni sistemi rezervacije. U periodu kada je ЦТSS sistem proveren, IBM je proizveo za American Airlines prvi sistem za praćenje rezervacija velike skale u realnom vremenu nazvan SABRE, a uskoro su ga mnogi kopirali.

   border=

Za mnoge se svet računara radikalno promenio 7 aprila, 1964. godine kad je IBM objavio System/360, prvu IBM familiju kompatibilnih mašina. IBM-ov princip kompatibilnosti novih familija računara sa prethodnim, kao i spajanje poslovnih i naučnih obrada imao je značajan efekat na način na koji su mnogi poslodavci počeli da razmišljaju o računarima.

   border=

U jesen 1964, Dartmouth Time Sharing System je postao operativan sa BASIC-om kao glavnim jezikom za studentski programski razvoj. Razvili su ga John Kemeny (kasnije predsednik Dartmoutha i predsednik komisije koja je istraživala Three Mile Island nesreću) i Tom Kurtz, zajedno sa mnogim postdiplomcima. BASIC je postao „jezik izražavanja” mlade računarske zajednice. IEEE Computer Society je obojici dodelio zvanje Pioneers.

U 1964. godini su se IRE Professional Group on Electronic Computers i AIEE Committee on Large-Scale Computing Devices spojili da bi formirali Computer Group, kasnije nazvanu Computer Society, a Keith Uncapher je bio prvi predsednik (1964-65).

1965.

Dok su mnoge kompanije razvijale veće i brže mašine, Digital Equipment Corporation je 1965. godine uvela PDP-8, prvi pravi miniračunar. PDP-8 je imao mali skup instrukcija i jednostavan mikro-jezik, kao i izvanredan interfejs. Stoga je PDP-8 postao široko korišćen kao procesni kontrolni sistem uključujući interfejs sa telefonskim linijama za tzv. tajm-šering (raspodela vremena) sisteme..

   border=

Uspeh CТSS u MIT je primetio J.C.R. Licklider, direktor istraživanja obrade informacija u ARPA, koji je verovao da tehnologija ima korisne aplikacije u agenciji. On je sponzorisao Project MAC (često nazvan „Machine Aided Cognition“, „Minsky Against Corbató“ i druge) koji će biti sledeći logični stepen razvoja tajm šeringa za proizvodnju sistema poznatog kao „Multics“. Biranjem GE 600 serije mašina kao osnove za razvoj, MIT-u su se pridružili GE i AT&T Bell Laboratories da bi proizveli opšte-namenski višeprocesni tajm šering sistem sa deljenjem memorije.

1966.

Zajednički projekat IBM i SHARE korisničke grupe je razvio novi programski jezik sa namerom kombinovanja naučne i poslovne obrade podataka na mašinama kao što su System/360 mašine. Jezik je imao namenu da bude sistemski razvojni jezik na visokom nivou.

Potreba za računarima u koledžima i na univerzitetima kao podrška za naučna istraživanja i inženjering je navedena u „Rosser report“ kojeg je sponzorisao NSF. Ovaj izveštaj je doprineo obustavljanju dodeljivanja podrške univerzitetima da naprave sopstvene mašine i podržao univerzitete da zakupe komercijalne mašine.

Do decembra 1996. godine, Computer Group članstvo je dostiglo 11.000 i rast od 10% tokom godine.

Prevela Irena Gonda

2036-istorija-racunara-10