10 zgodnih skrivenih Android funkcija koje verovatno zaboravljate da koristite

Android je praktično prenatrpan opcijama, pa je lako usput izgubiti iz vida neke korisne stvari. Sa svakom novom verzijom Android-a dolazi mnoštvo fensi svežih karakteristika. Neke od njih odmah promene način na koji radimo, dok druge samo tiho nestanu bez mnogo buke. A tu su i funkcije koje spadaju negde između – one koje izgledaju korisne, možda čak i pobude naše zanimanje kada prvi put čujemo za njih, ali se onda izgube u gužvi i zaborave kako vreme odmiče. Naročito kada pomenute funkcije nisu na videlu i nisu nimalo očigledne, previše ih je lako prevideti i napustiti. Pa, dok se radujemo lansiranju još jedne nove verzije Androida – Android 12, za koju se očekuje da će biti objavljena svakog trenutka (a već je procurela) – smatrajte ovo svojim prijateljskim podsetnikom: ove skrivene Android funkcije, dodate u operativni sistem u raznim trenucima tokom proteklih nekoliko godina, još uvek postoje i još uvek su neverovatno zgodne. Odvojite trenutak da ih ponovo otkrijete i prisetite se šta sve propuštate.

Skrivena Android funkcija # 1: Brzo prebacivanje između aplikacija

Jedna od najkorisnijih funkcija koje je Android dobio tokom vekova je ujedno i najmanje poznata i primećena. Govorim o funkciji brzog prebacivanja među aplikacijama sa Alt-Tab koja je prvi put uvedena još 2016. godine u Android-u 7 i do danas ostaje jedna od mojih omiljenih prečica za Android (zajedno sa, naravno, svim onim sjajnim prečicama na Gboard-u, o čemu smo razgovarali prošle nedelje!). Može vam se oprostiti ako ste na ovu funkciju zaboravili – ili možda uopšte niste ni znali za nju – jer, iskreno, nema apsolutno ničega što bi nagovestilo njeno postojanje. A tokom godina se takođe prilično razvila, što čini gubitak još većim. Dakle, evo kako to funkcioniše: Prvo, ako koristite trenutni Android sistem pokreta – bez navigacionih dugmadi na ekranu i samo tankom crtom na dnu ekrana – prevucite prstom bilo gde duž dna-površine ekrana. To će vas vratiti na vašu nedavno korišćenu aplikaciju brže nego što možete da kažete „čudna Google truba puna slasnih kugli“ (što, pošteno govoreći, nije nešto što možete posebno brzo da izgovorite). Odatle možete ponovo da mahnete na desno da se vratite za još jedan korak unazad po istoriji korišćenja aplikacija, ili na levo da biste se vratili u suprotnom smeru.

Takođe možete manje da mahnete, a više lučno prevlačite – pomičući prst prema gore, sasvim malo, klizajući ulevo ili udesno po dnu ekrana – ako želite da bolje pregledate aplikacije na listi pre nego što izvršite promenu. Što dalje prelazite prstom i što više idete, više aplikacija ćete videti – sve onim redom kako ste ih poslednji put koristili. Ako i dalje koristite Android-ov stariji sistem za navigaciju sa tri tastera, ne bojte se, jer i ovo možete učiniti –bar jedan deo – u svakom slučaju: Samo bilo kada dvaput dodirnite taster Overview (ikona u obliku kvadrata pored Back i Home) da biste brzo prelazili između dva poslednja korišćena procesa.

Skrivena Android funkcija # 2: Prečice do aplikacije

Govoreći o prečicama vezanim za aplikacije, Android ima neverovatno praktičan sistem koji se naziva – prilično prikladno – App Shortcuts. One su, međutim, potpuno skrivene od pogleda, pa ih je previše lako slučajno prevideti. Ali, bože svemogući, koliko su samo korisne. Prečice do aplikacija možete smatrati direktnim vezama do određenih funkcija unutar aplikacija na telefonu – način na koji možete doći do pojedinačnih radnji ili područja u aplikaciji, a da ne morate prolaziti kroz tipičan postupak otvaranja, traženja po menijima i tapkanja više komandi da biste stigli tamo gde želite da idete. Da biste pregledali opcije App Shortcuts, pritisnite i zadržite prst na ikoni bilo koje aplikacije – bilo na početnom ekranu ili u fioci aplikacija – oko sekunde. Opcije se razlikuju zavisno od aplikacije, ali sigurno ćete pronaći neko fantastično blago. Na primer:

  • Pomoću Google Messages, dugo pritiskanje ikone aplikacije omogućava vam da direktno uskočite u razne nedavno korišćene niti poruka.
  • Pomoću Google Docs možete da uskočite direktno u novi dokument ili u funkciju pretraživanja, a da prethodno ne morate da otvarate aplikaciju i tražite po njoj.
  • Pomoću Google Drive možete dobiti direktne linkove za pretragu, otpremanje novog fajla ili čak skeniranje fizičkog dokumenta kamerom telefona.
  • A pomoću Google Calendar možete da napravite novi događaj, novi zadatak ili novi podsetnik povezan sa Asistentom direktno iz tog skrivenog menija sa dugotrajnim pritiskom.

Lista se dalje nastavlja, pa odvojite vreme da tapkate i istražujete šta aplikacije koje koristite nude. A kada pronađete prečicu koja vam se čini posebno korisnom za vaš način rada, setite se ovog ekstra nevidljivog trika: svaku prečicu možete izvući iz menija dugog pritiska aplikacije i staviti je direktno na početni ekran za još lakši pristup jednim dodirom . Samo pritisnite i zadržite prečicu koju želite, a zatim je prevucite u bilo koji slobodan prostor na početnom ekranu.

Ko je znao?!

Skrivena Android funkcija # 3: Live Caption

Google-ovo izdanje Android 10 uvelo je neočekivani dragulj u operativni sistem – nešto što potencijalno može biti korisnije nego što biste očekivali na prvi pogled. Zove se Live Caption i tehnička je funkcija pristupačnosti za ljude koji loše čuju. Prednost u tom scenariju je očigledna, ali Live Caption takođe može dobro doći praktično svima svakog dana – jer ono što on efikasno radi je da vam omogući da čitate ono šta video ili podcast govori bez potrebe da se zvuk reprodukuje sa vašeg uređaja. Često ću ga nakratko uključiti kada želim da „preslušam“ neku vrstu multimedije, kad nemam pri ruci slušalice i kad sam u situaciji da zvuk koji bi se čuo iz zvučnika mog telefona ne bi bio baš optimalan. (Osim engleskog, sada su dostupni još i francuski, nemački, brazilski portugalski i španski). U takvim trenucima dovoljno je da dodirnem mali okvir koji se prikazuje ispod kontrola za jačinu zvuka kad god se na mom uređaju reprodukuje bilo koja vrsta medija – i zaboga, vidite li to?

Baš kao čarolija, svaka reč izgovorena u video ili audio zapisu pojavljuje se na mom ekranu, tako da je mogu čitati dok je stvarni zvuk potpuno utišan. I znate šta? Krenimo sa ovim konceptom skrivenih karakteristika korak dalje, jer u ovom sistemu postoje zapravo još dve mogućnosti koje je lako propustiti. Kada aktivirate Live Caption i na ekranu vidite natpise, možete dvaput da dodirnete okvir titlova da biste ga povećali – ili pritisnite i držite prst na polju da biste ga premestili bilo gde na ekran. Auh!

Ako koristite telefon sa Android-om 10 ili novijim i tu opciju Live Caption ne vidite kao deo kontrola jačine zvuka, krenite u sistemska podešavanja i tamo potražite Live Caption. Verovatno ćete morati da pronađete odgovarajući odeljak i u njemu prebacite prekidač u položaj ON da biste aktivirali funkciju – i, u zavisnosti od vašeg uređaja (zdravo, Samsung društvo!), možda ćete morati u istom području da aktivirate i drugi prekidač da biste obezbedili da se opcija Live Caption stvarno prikazuje kao deo panela za jačinu zvuka. Na Samsung telefonima ćete takođe morati da proširite tablu za jačinu zvuka (tapkajući malu strelicu sa vrhom nadole) da biste pronašli opciju Live Caption – i opcija će se prikazati kao prekidač umesto jednostavnije ikone okvira o kojoj ovde pričam.

Bez obzira koji tip telefona koristite, imajte na umu: Opcija Live Caption će se prikazati i raditi samo kada se reprodukuje neka vrsta zvuka.

Skrivena Android funkcija # 4: Fiksiranje na meniju Share

Sledeća ušuškana poslastica prvi put je dodata u Android još u eri Nougat 2016. godine, ali je na neko vreme sklonjena i vraćena tek sa prošlogodišnjim izdanjem Android 11. (Zaboga, Google, vrti mi se u glavi.) To je mogućnost prilagođavanja redosleda aplikacija u meniju za deljenje na nivou sistema na vašem telefonu – što znači da možete svoja najčešće korišćena odredišta za deljenje da zadržite na vrhu liste radi lakog trenutnog pristupa. Ura!

Ova karakteristika je nažalost komplikovana činjenicom da mnoštvo aplikacija, uključujući mnoge Google-ove sopstvene uslužne programe, sada koristi prilagođene interfejse za deljenje umesto da se oslanjaju na sistemski standard (svi gunđamo). Ali za svaku aplikaciju koja zapravo radi stvari na razuman način i koristi Android-ov standardni meni za deljenje, imajte na umu: ukoliko vaš telefon ima Android 11, možete pritisnuti i držati prst na bilo kojoj stavci na toj listi za deljenje da biste je fiksirali na vrh. I tada će ostati na tom mestu za buduće deljenje, kad god se koristi standardni sistemski meni.

Da biste se sami uverili, idite da istaknete neki tekst u e-poruci u Gmail-u pa u meniju koji se pojavi izaberite „Share“. Zatim pritisnite i držite svoj savršeni mali prst na bilo kojoj aplikaciji koju vidite na listi opcija deljenja – i, eto:
Videćete komandu da je fiksirate (Pin). Ako želite, možete da fiksirate ukupno četiri različita cilja deljenja i svi će se pojaviti u abecednom redu u posebnom redu na vrhu tog menija.

Skrivena Android funkcija # 5: Fiksiranje aplikacije

Često zanemarena funkcija predstavljena još 2014. godine u izdanju Android 5 (mmm, Lollipop …) pomalo je nešto što se naziva fiksiranje aplikacija. Omogućava vam da fiksirate na ekran jednu određenu aplikaciju ili proces, a zatim zahteva da se uređaj otključa da bi se moglo pristupiti bilo čemu drugom. Ideja je zapravo prilično logična: recimo da pružite telefon prijatelju, saradniku ili nekoj besnoj ptici iz džungle – možda da bi pogledali dokument, nešto na veb lokaciji ili na brzinu pozvali nekoga dok im sopstveni mali telefon nije pri ruci. Uzmite dve sekunde da fiksirate na svoj ekran onu aplikaciju koja je relevantna za tu svrhu i možete biti mirni znajući da će ostatak vaših stvari ostati bezbedan i nepristupačan dok telefon ne bude ponovo u vašim rukama.

Da biste koristili ovu funkciju, najpre u sistemskim podešavanjima potražite App pinning – ili ako koristite Samsung telefon (gde se stvari uvek proizvoljno, bez očiglednog razloga, zovu drugačije), umesto toga potražite daleko manje logičan pojam Pin windows. Kako god da stignete tamo, kada ste na pravom ekranu za podešavanja, proverite da li je aktiviran glavni prekidač za ovu funkciju – i proverite da li je prekidač pored „Ask for unlock pattern before unpinning “ (ili „ Use lock screen type to unpin “ za Samsung) takođe uključen.

Zatim samo otvorite bilo koju aplikaciju koju želite – a ako koristite Android-ov sistem pokreta, prevucite prstom od dna ekrana da biste došli do Android-ovog interfejsa Overview. Dodirnite ikonu na vrhu kartice za svoju trenutnu aplikaciju i pogledajte šta imamo tamo: sjajnu novu opciju Pin! Tapnite tu opciju i tapnite je dobro. Aplikacija će se tada fiksirati na tom mestu, a da biste pristupili bilo čemu drugom, najpre ćete morati da prevučete prst od dna ekrana i zadržite ga na mestu nekoliko sekundi – a zatim izvršite uobičajen način otključavanja sa potvrdom identiteta (PIN, obrazac, lozinka, dodatak, 14 kapi krvi sa vašeg malog prsta itd.) potreban za nastavak.

Ako i dalje koristite Android-ov stari sistem za navigaciju sa tri dugmeta, umesto toga pritisnite taster Overview kvadratnog oblika da biste došli do interfejsa Overview, pa istovremeno držite pritisnutie tastere Back i Overview kada budete spremni da prekinete fiksiranje.

Skrivena Android funkcija #6: Guest Mode

Ako zaista želite da zaštitite svoj uređaj od muvanja dok je u tuđim rukama i/ili kandžama, odvojite minut da se ponovo upoznate sa pametnim i praktičnim Android režimom za goste. U osnovi je to kao inkognito režim za ceo telefon: samo pritisnete prekidač, izgovorite „Ćiriba, Ćiribu“, a zatim gledate kako se vaš telefon prebacuje u prazno stanje – u kojem su vaše lične aplikacije, nalozi i podaci svi bezbedno sakriveni – i dobijate iskustvo kao iz kutije, sa samo osnovnim unapred instaliranim sistemskim aplikacijama. Niko ne može doći do bilo koje vaše stvari dok se prethodno ne prijavljivi kao vi (i unese potreban metod potvrde identiteta) i ništa što se uradi u tom okruženju nema nikakvog uticaja na vaše standardno podešavanje pametnog telefona. To je prilično moćan oblik zaštite privatnosti, zar ne?

Nažalost, to nije dostupno za vlasnike Samsunga među nama, jer je Samsung bez očiglednog razloga odlučio da iz svog softvera ukloni ovaj standardni element operativnog sistema – ali za sve ostale, sledite ova tri brza koraka:

  • Otvorite odeljak System u podešavanjima telefona.
  • Dodirnite „Advanced“, a zatim „Multiple users“.
  • Na ekranu koji se pojavi, uverite se da je prekidač na vrhu postavljen u položaj ON.

A onda, kad god želite da upotrebite svoju sjajnu novu opciju režima za goste, dvaput prevucite nadole od vrha ekrana da biste otvorili svoja brza podešavanja, dodirnite sliku svog korisničkog profila (što je verovatno samo generička ikona osobe u donjem desnom uglu panela), a zatim dodirnite opciju „Add guest“ na ekranu koji se pojavi. Kada budete spremni da izađete iz režima za goste i vratite se u normalno stanje, samo ponovo otvorite panel brzih podešavanja, ponovo dodirnite tu sliku korisničkog profila i u meniju koji se pojavi izaberite „Remove guest“. To će izbrisati i resetovati sve što je urađeno u tom privremenom profilu i vratiti vas u vaše standardno okruženje (nakon što unesete PIN, obrazac ili lozinku ili upotrebite željeni dodatak da biste dokazali da ste to zaista vi ).

Skrivena Android funkcija # 7: Ne ometaj – pravila

Još uvek ručno utišavate telefon noću ili kada ste na sastancima, zar ne? Android ima svojstveni način da to automatski učini za vas – ako znate gde je i ne zaboravite da ga podesite. Kopajte po odeljku Sound u podešavanjima vašeg sistema (ili odeljku Notifications na Samsung uređajima). Nađite red koji glasi „Do not disturb“? Dodirnite ga – sam red u kojem piše „Do not disturb“, a ne prekidač pored njega, ako postoji – a zatim potražite opciju „Schedules“ (ili „Turn on as scheduled“ na Samsungu). Tu možete da aktivirate i kreirate sve vrste prilagođenih automatskih pravila kako bi vaš telefon trebalo da se ponaša u različito vreme i u raznim uslovima. Obavezno potražite znak plus ili opciju „Add more“ da biste isprobali razne mogućnosti. Na primer, sa Pixel telefonima, pored osnovnih pravila zasnovanih na vremenu, možete da kreirate pravila koja automatski uključuju režim Do Not Disturb dok vozite ili čak kada su aktivni određeni tipovi kalendarskih događaja.

Postavite ih, aktivirajte ih po potrebi, a zatim se odmarajte znajući da vas vaš ljubazni mobilni saputnik uvek podržava.

Skrivena Android funkcija # 8: Pauziranje aplikacije

Možda ne želite da utišate ceo telefon, već samo hoćete da se odmorite od ometanja određene aplikacije – možda neke usluge razmene poruka ili možda čak i e-pošte. Pa, Android ima malo poznati sistem koji vam omogućava da na zahtev  pauzirate bilo koju određenu aplikaciju i da je samo utišate do daljnjeg. To je dostupno samo u Google-ovoj verziji Android-a, pa ako imate telefon Pixel ili uređaj Android One, pritisnite i držite prst na ikoni bilo koje aplikacije na početnom ekranu ili u fioci aplikacija i potražite ikonu peščanog sata i/ili opciju „Pause app“.

Kucnite tu stvar – kucnite veselo,nego kako! – i videćete kako se ikona aplikacije pretvara u zasivelu, monohromatsku boju. Tada će aplikacija ostati potpuno tiha dok je ponovo ne dodirnete da biste opozvali pauziranje.

Ahh … blažena tišina.

Skrivena Android funkcija # 9: Režim fokusiranja

Koncept pauziranja aplikacije možete još više proširiti pomoću ugrađenog Android režima Focus Mode – nečega što je dostupno na većini uređaja koji rade sa relativno aktuelnim verzijama Android-a, bez obzira na proizvođača ili na to koliko se navedena kompanija bavila softverom. Da biste je isprobali, potražite odeljak Digital Wellbeing u sistemskim podešavanjima telefona, a zatim u tom području potražite opciju „Focus Mode“. Konkretna implementacija će se razlikovati od jednog do drugog proizvođača uređaja, ali na ovaj ili onaj način moći ćete da napravite listu aplikacija koje povremeno želite da utišate – a zatim opcionalno podesite ponavljajući raspored kada će te aplikacije, konkretno, biti primorane da prekinu svoje virtuelno brbljanje i prestanu da vas obaveštavaju.

Takođe možete prosto da se odlučite za aktiviranje režima fokusiranja na zahtev, kada vam zatreba – što ga u suštini pretvara u univerzalno dostupnu verziju koncepta pauziranja aplikacije, ali za više aplikacija. Da biste ručno aktivirali režim fokusiranja, potražite pločicu Focus Mode na tabli brzih podešavanja – a ako je tamo ne vidite, tapnite na ikonu u obliku olovke u donjem levom uglu (ili, za Samsung, ikonu sa tri tačke u gornjem -desnom uglu, a zatim izaberite „Button order“) da biste uredili panel i dodali ovu funkciju u kombinaciju.

Skrivena Android funkcija # 10: Odlaganje obaveštenja

Čoveče, volim da dremnem. I ne samo varijantu sieste ispod stola (mada vam iskreno čestitam ako stvarno možete to da uradite). Ne – veliki sam ljubitelj ugrađene Android-ove mogućnosti da odlaže obaveštenja i vrati ih na zahtev da potraže vašu pažnju kasnije tokom dana, baš kao što to možete sa e-poštom u Gmail-u. Sistem nije tako potpuno opremljen i svestran kako bih voleo, ali je ipak prilično koristan. Dakle, kada sledeći put vidite obaveštenje sa kojim ne želite odmah da se bavite, ali takođe ne želite da ga ostavite da se dugo zadržava na panelu sa obaveštenjima i ostane zaboravljeno, učinite sledeće: Prevucite obaveštenje samo malo ulevo ili udesno – ne toliko da bude odbačeno, ali taman toliko da se pored njega ukaže nekoliko pažljivo sklonjenih ikona.

Vidite ih? Pipnite ikonu odlaganja – budilnik sa slovom „Z“ u njemu u Google-ovoj verziji Android-a ili zvono u Samsung-ovoj verziji softvera – i moći ćete da sklonite obaveštenje koje će se ponovo vratiti za 15 minuta, pola sata, jedan sat ili dva sata. U Google-ovoj verziji Android-a, svako odlaganje obaveštenja se podrazumevano podešava na jedan sat. Ali možete u potvrdi odlaganja da dodirnete malu strelicu nadole da biste videli čitav skup opcija i promenite ga u bilo koje vreme koje želite.

Kao dodatni bonus, tada možete svakom koga znate reći da je odlaganje važan deo vaše strategije produktivnosti. A ako vas gledaju kao da ste ludi, pa, zaboga, možete samo znalački da se nasmejete dok se veselo udaljavate.

Izvor: COMPUTERWORLD

6408-xa-10-zgodnih-skrivenih-android-funkcija-koje-verovatno-zaboravljate-da-koristite-xa