Istorija Windows mobilnih OS-a

Istorija o Microsoft mobilnim Operativnim Sistemima započinje sa “Windows Mobile“ OS. On predstavlja porodicu mobilnih operativnih sistema razvijene od strane Microsofta. Windows Mobile je zasnovan na Windows CE kernelu i prvi put se pojavio kao “Pocket PC 2000“ (slika 1). Pocket PC 2000 pod nazivom „Rapier“ je izašao je 19. aprila 2000. godine, i bio je namenjen za Pocket PC. Izgledao je slicno Windows 98 OS-u. Godinu dana kasnije izašao je Pocket PC 2002 (Slika 2), iako mu je glavna namena Pocket PC, bio je korišćen na Pocket PC telefonima, i po prvi put na pametnim telefonima (Smartphones). Ideja je bila da Pocket PC 2002 igledom lici sto vise na Windows XP. Dve godine kasnije izlazi „Windows Mobile 2003“ koji je bio prvi OS ove porodice pod imenom Windows Mobile.

12

Windows Mobile 2003

3Windows Mobile 2003 (Slika 3) izašao je 23. juna 2003. godine pod kod nazivom „Ozone“, i bio je prvi OS pod imenom porodice Windows Mobile. Izašao je u četri verzije: Premium Edition za Pocket PC, Professional Edition za Pocket PC, Windows Mobile 2003 za Smartphone, Windows Mobile 2003 za Pocket PC telefone. Podržavao je Bluetooth uređaje što je znatno pojacalo komunikacijske mogucnosti. Omogucilo je korišćenje Bluetooth slusalica kao i eksternih Bluetooth tastatura. Jos jedna od značajnih stvari Windows Mobile 2003 je aplikacija za slike koja je nudila opcije view, cropping i e-mail. Značajna stvar za multimediju je bila ta sto je Windows Mobile 2003 podržavao MDI tip fajlova.

Sledeće godine, 24. marta 2004, izašao je Windows Mobile SE (Windows Mobile Second Edition) . Ova verzija je omogućila korisnicima da biraju između Landscape i Portrate moda. Dodata je podrška za WI-FI radi veće sigurnosti (WI-FI Protected Acces(WPA)), kao i nove rezolucije.

Windows Mobile 5

4Dve godine nakon izlaska Windows Mobile 2003, 9. maja 2005. u Las Vegas-u, dolazi nam Windows Mobile 5 (Slika 4). Microsoft je nudio glavnu podršku do 12. oktobra 2010. godine, i produženu podršku do 13. oktobra 2015. godine. Prvi put je korišćen na Dell-ovim Pocket PC uređajima. Koristio je NET Compact Framework 1. 0 SP3, okruženje za programe zasnovane na . NET-u. Ova verzija je takodje imala produženo trajanje baterije. Pre je korišćeno do 50% baterije samo za održavanje podataka u RAM memoriji. Zbog toga Microsoft je napravio korak napred time sto se više nije koristila samo RAM memorija, već je deo išao na RAM a deo na Flash memoriju. Tako da su se programi i cesto korisceni podaci pokretali u RAM memoriji, dok se veći deo skladišta nalazio na Flash memoriji. OS po potrebi premesta podatke između RAM i Flash memorije. Svi podaci se back up-uju u Flash memoriji tako da, za razliku od prošlih verzija, podaci se ne gube ako se uređaj ugasi. Takođe novo u ovoj verziji bila je nova verzija ofisa „Microsoft Office Mobile“, koja je sadržala Power Point Mobile, Excel Mobile i Word Mobile. Windows Mobile 5 zahtevao je minimum 64 MB RAM-a.

Windows Mobile 6

5Windows Mobile 6 (Slika 5) pod kod-imenom „Crossbow“, izasao je 12. februara 2007. godine. Dolazi u tri verzije: Standard za smartphone-ove, Professional za Pocket PC sa funkcijama mobilnog telefona i Clasic. Windows Mobile 6 se prvi put nasao na HTC 720s mobilnom telefonu, i bio je dizajniran da što više liči na Windows Vistu. Funkcionisao je slično kao Windows Mobile 5 ali je bio dosta stabilniji. U sebi je imao Office Mobile 6. 1, koji je podržavao formate Microsoft Office 2007. Osim Office Mobile-a imao je mnogo poboljšanja kao što je HTML e-mail. Pored toga imao je mogućnost pretrage adresara kontakata.

Windows Mobile 6. 1

6Godinu dana kasnije, 1. aprila 2008. godine, izlazi Windows Mobile 6. 1 (Slika 6) koji je pokazao poboljšanje u radu kao i redizajniran Home Page sa vetikalnim pločicama koje su pružale više informacija u koliko se klikne na njih. Međutim tu opciju nije podržavala Professional verzija ovog OS-a, vec samo Standard verzija. Osim dizajnerskih promena, ova verzija je donela mnoge opcije u aplikacijama kao što je Full Page Zoom u Internet Explorer-u.

Windows Mobile 6. 5

Kao privremena nadogradnja Windows Mobile 6. 1, maja 2009. godine izlazi Windows Mobile 6. 5 , čija je namena bila da prespoji vremenski prostor između Windows Mobile 6. 1 i tada planiranog Windows Mobile 7 (Projekat Windows Mobile 7 je kasnije prekinut zbog Windows Phone 7). Windows Mobile 6. 5 je prvi put koršćen krajem oktobra 2009 na nekoliko uređaja, takođe su i neki uređaji koji su koristili 6. 1 imali opciju unapređivanja na WM 6. 5.

U narednih par meseci nakon izlaska WM 6. 5, Microsoft je zapoceo novi projekat, te nastaje naslednik Windows Mobile-a pod nazivom Windows Phone. U periodu prelazka sa Windows Mobile-a na Windows Phone, Microsoft je izbacio par sitnih verzija (WM 6. 5. 1, WM 6. 5. 3 i WM 6. 5. 5) kako bi zadovoljio korisnike koji čekaju.

Windows Phone

Rad na velikoj nadogradnji Windows Mobile-a poceo je jos 2004. godine pod kod-imenom „Photon“, ali je napredak bio jako spor što je dovelo do njegovog prekidanja. Četri godine kasnije, 2008-e Microsoft je započeo izgradnju novog OS-a pod nazivom Windows phone. Windows Phone ima novi dizajn zasnovan na Metro Design jeziku (jezik namenjen za dizajniranje interfejsa). Kasnije je ovaj jezik korišćen i na drugim proizvodima pod nazivom Microsoft Design Language i Modern UI. Windows Phone je napisan u C i C++ jeziku, i njegovo prvo pojavljivanje je u oktobru 2010. godine sa verzijom Windows Phone 7.

7

Windows Phone 7

Windows Phone 7 (Slika 7) se prvi put pojavio u Barseloni 15. februara 2010. godine. U pocetku je podrzavao 35 jezika, kao i aplikacije kroz Windows Phone Store za 35 zemalja. Kao jednu od novosti koju je doneo Windows Phone 7, je promena naziva početnog prozora iz „Home Screen“ u „Start Screen. Na tom Start Screen-u korisnici su imali mogućnost da po svojoj želji dodaju i uklanjaju prečice za razne aplikacije, što je Windwos Phone 7-ci donelo veliku fleksibilnost. Imao je ugrađene aplikacije za socijalne mreže kao što su Twitter i Facebook. Nesto kasnije izašla je nadogradnja Windows Phone 7. 5, kao i Windows Phone 7. 8 prvenstveno iz razloga što WP 7 nije mogao da se unapredi u WP 8, tako da je ovim manjim nadogradnjama koristio neke aplikacije planirane za Windows Phone 8.

8

Windows Phone 8

Oktobra 2012 izašala je Windows Phone 8 (Slika 8) verzija. Glavna promena koju sa sobom nosi ovaj OS je ta što se bazira na Windows NT kernelu. Windows NT kernel je imao zajedničkih stavki sa Windows 8-om, što je mogogućilo prenos aplikacija imeđu W8 i WP8. Osim kernela, WP8 sa sobom donosi mnoge novine kao što je Windows Explorer 10 koji je znatno bolji od svojih prethodnika. Jako značajnu promenu doneo je i Multitasking, sto je omogućilo aplikacijama da rade pasivno u pozadini, dok radi aktivna aplikacija.

9Windows Phone 8. 1 (Slika 9), je izašao 2014. godine. Značajnije aplikacije koje je doneo su Windows Explorer 11, kao i „Cortana“ koja služi kao glasovni pomoćnik, slično kao što je Apple-ova „Siri“.

Windows Phone OS se najčešće primenjuje na telefonima Nokie, i postaje glavni OS nakon njihovog partnerstva, sto dalje dovodi do izrade Nokia Lumia telefona.

Windows Mobile 10

10Windows Mobile 10 (Slika 10) je mobilni OS koji nasleđuje Windows Phone OS. Njegov cilj je dobra komunkacija sa svojim partnerom Windows 10. Prvi Technical Preview bio je omogućen samo određenim Lumia telefonima, februara 2015. godine. Iako je to trenutno omogućeno samo Lumia telefonima, Microsoft je posvećen ka tome da donese Windows Mobile 10 priview i telefonima van Nokia grupe.

Autor: Đalović Aleksandar

3641-istorija-windows-mobilnih-os-a