Update na Windows 10 – da ili ne?

Mada nema potrebe da se žuri u Windows 10 samo zato što je izašao, ima nekih važnih stvari o kojima treba početi da se razmišlja. Nadogradnja na nov klijentski operativni sistem je velika glavobolja za direktore većine organizacija. To je zato što prelazak remeti, utiče na odluke o nabavci hardvera, iscrpljuje budžet za IT i može da utroši mnogo sati rada osoblja u IT odeljenjima. Zbog toga objavljivanje Microsoftovog Windowsa 10 koje se desilo 29. jula otvara neka nezgodna pitanja o tome da li, kada i kako je najbolje preći na njega sa Windowsa 7, Windowsa 8/8.1, Windows Viste, ili čak sa Windowsa XP koji više nema podršku.Ako ne planirate skori prelazak na Windows 10 zaista ste u dobrom društvu. Anketa koju je kompanija za upravljanje sistemima Adaptiva iz Vašingtona sprovela na Microsoftovoj konferenciji Ignite 2015 u maju pokazala je da je 71 procenata anketiranih reklo da njihove kompanije planiraju da čekaju bar šest meseci od objavljivanja Windowsa 10 do prelaska. 49% je reklo da planiraju da čekaju preko godinu dana. Veće kompanije sa preko 100.000 krajnjih korisnika su bile čak uzdržanije, sa preko 80 procenata onih koji planiraju da čekaju jednu godinu ili više.

Ali, bilo da nameravate da pređete na Windows 10 tokom 2015. ili planirate da čekate do 2016, 2017. ili čak više, trebalo bi sada da počnete da razmatrate sledećih 10 stvari.

1. Sat otkucava za Windows 7

Microsoftov najpopularniji stoni operativni sistem, Windows 7, upravlja sa skoro 61 procenata tržišta stonih računara (prema podacima Netmarketshare). Ali ovaj OS po rasporedu ima još četiri i po godine života – do januara 2020. To možda izgleda daleko, ali mnoge organizacije su imale sličan rok za prelazak sa Windowsa XP na Windows 7, pa im je ipak ponestalo vremena, upozorava Steve Kleynhans, analitičar u firmi Gartner. „Ovog puta, kompanije bi trebalo da budu aktivnije i brže ako hoće da izbegnu da udare u zid“, kaže on.

2. Windows 10 je (skoro sigurno) bezbedniji

Mada je tačno da svaki nov operativni sistem neizbežno sadrži nepoznate bezbednosne ranjivosti koje će vremenom da otkriju hakeri ili istraživači bezbednosti, Windows 10 ima neka potencijalno dragocena svojstva koja čuvaju bezbednost korporacijskih mreža i podataka. Tu spadaju:

  • Device Guard, koji sprečava izvršavanje aplikacija koje nisu priznate.
  • Windows Hello, za biometričku autentifikaciju.
  • Secure Boot, koji sprečava učitavanje zlonamernog softvera dok se podiže sistem računara, što bi potencijalno ugrozilo operativni sistem čim se pokrene.

3. Windows 10 može da učini mobilno računarstvo atraktivnijim

Zaista nema mnogo obavezujućih razloga za migraciju na Windows 10. Ali za neke organizacije, Windows 10 će konačno omogućiti održivost prelaska na tablete. „Windows 10 omogućava da se koriste ti privlačni hibridni tableti 2-u-1 koji su do sada bili ograničeni na Windows 8.1,“ kaže Kleynhans.

Mnoge organizacije nisu nabavljale ove uređaje da bi izbegle obučavanje osoblja za korišćenje Windowsa 8.1, ili pronalaženje načina kako da integrišu Windows 8.1 u svoje okruženje, dodaje on. Windows 10 obećava da će biti daleko lakše izvršiti integraciju sa postojećim uređajima i korisnicima Windowsa 7.

4. Neizvesnost za Windows Phone znači da je vrednost univerzalnih aplikacija upitna

Windows 10 vidi uvođenje univerzalnih aplikacija koje lako mogu da rade na bilo kojem uređaju, pogotovo na stonim računarima ili laptopima i na telefonima, tako što će koristiti Windows 10 Mobile. Ali samo par dana pre lansiranja Windowsa 10, budućnost za Windows 10 Mobile je dovedena u sumnju sa objavom da Microsoft otpisuje 7,6 milijardi dolara od prošlogodišnjeg preuzimanja Nokie, i da će 7.800 radnih mesta biti ukinuto u „fundamentalnom restrukturisanju poslovanja telefonima“, kako je u jednoj e-poruci napisao direktor Satya Nadella. Windows 10 Mobile tek treba da izađe, ali ako i kada bude ugledao svetlo dana možda neće dovoljno poživeti da bi Microsoftove univerzalne aplikacije ponudile neku vrednost.

5. Prelazak sa 7 na 10 će verovatno biti mnogo lakši nego prelazak sa XP na 7

Prelazak sa XP na 7 je predstavljao značajnu promenu, i to promenu koja je omogućila bolju bezbednost i bolje upravljanje uređajima. Ali, za korišćenje tih novih mogućnosti bilo je neophodno implementirati novu pozadinsku infrastrukturu, kaže Ed Shepley, arhitekta rešenja u firmi specijalizovanoj za migracije Camwood.  „Ovog puta je razlika u tome što ćete sa Windowsom 10 moći da nastavite da koristite istu pozadinsku infrastrukturu. Sve će biti mnogo jednostavnije i neće biti ni blizu toliko blokiranja“ dodaje on.

6. Nekompatibilnost aplikacija i hardvera neće biti veliko pitanje.

Prelazak sa XP na 7 je takođe komplikovalo to što veliki deo postojećih aplikacija, uređaja i periferala nije htelo da radi na novom operativnom sistemu.  „To je značilo da su mnoge kompanije provele 18-24 meseca na samom smišljanju kako da migracija proradi“, kaže Kleynhans. „Ali sa prelaskom na 10 većina će biti kompatibilna, pa ćete moći da zažmurite, spustite sve u 10 i sve će da radi“, kaže on. „Možete da počnete sa inicijalnim testiranjem i otkrijete da ćete vrlo lako biti spremni za 3-6 meseci“.

7. Windows 10 menja način ažuriranja operativnog sistema

Administratori će morati da naviknu na različite nove načine za ažuriranje Windowsa, uključujući Tekuću poslovnu granu (CBB – Current Branch for Business), i Granu dugoročnog servisa (LTSB – Long Term Service Branch). CBB omogućava izvesnu fleksibilnost u tome kada će preduzeće koje koristi Windows Update for Business ili Windows Server Update Services instalirati bezbednosna ažuriranja, ispravke i nove mogućnosti. Moći će da odlože ažuriranje na neko kratko, ali za sada neodređeno vreme. LTSB omogućava organizacijama da prihvate bezbednosna ažuriranja i ispravke, a da nove mogućnosti odbiju na neodređeno vreme.

8. Možda odbijanje ažuriranja mogućnosti neće biti tako lako kao što izgleda

„Ne verujem da će u mnogim organizacijama administratori moći sebi da dozvole luksuz da odbiju ažuriranje mogućnosti, zato što će ih korisnici zahtevati“ kaže Shepley. „Ljudi žele okretnost koju bi nove mogućnosti mogle da donesu“. U praksi je verovatno da će zamrznuti sistemi bez ažuriranja mogućnosti biti zastareli sistemi, netipični računarski uređaji kao što su bankomati, ili sistemi u kol centrima.

9. Još uvek postoje neke nepoznate za koje se zna

Još uvek ima mnogo toga što se za sada ne zna o Windowsu 10, kao što je kakve će izmene doživeti Microsoftov sistem za upravljanje uređajima i aplikacijama InTune, upozorava Kleynhans. „Neki delovi još uvek ne mogu da se testiraju, kao što je upravljanje aplikacijama i prodavnicama aplikacija“.

10. Prelazak na Windows 10 može da bude poslednji

Jedna dobra vest za one koji su zaduženi za operativne sisteme u korporacijama je to da bi ovaj prelazak mogao da bude poslednji koji izaziva glavobolje. To je zato što je trend ka čestim malim ažuriranjima i unapređenjima umesto velikih ažuriranja – na isti način na koji se Microsoftov proizvod Office 365 ažurira više puta mesečno. „To znači da ćete biti u stanju da preispitate kako mi uvodimo ta mala ažuriranja – verovatno pomoću malih ponovljivih procesa koji mogu da se automatizuju“ zaključuje Kleynhans. „Mi u prošlosti nismo uspevali da stignemo do automatizacije, ali mislim da će kad jednom pređemo na Windows 10, buduća ažuriranja biti mnogo manje naporna“.

Ovu priču, „10 Windows 10 migration issues you need to consider“ prvobitno je objavio CIO.

3804-update-na-windows-10-da-ili-ne