Windows 10 Redstone 1

Microsoftovi direktori kažu da će najnovija kolekcija novih mogućnosti biti raspoloživa korisnicima Windowsa 10 ovog leta, a da će zvanično da se zove Windows 10 ‘Anniversary Update.’ Sada je zvanično: Microsoftovo sledeće veće ažuriranje Windowsa 10, šifrovano kao Redstone 1, biće raspoloživo ovog leta. Microsoftovi direktori su potvrdili datum prvog dana konferencije Microsoft’s Build 2016, 30. marta u San Francisku.

Microsoft planira da izdanje Redstone 1 nazove „Windows 10 Anniversary Update,“ (rođendansko ažuriranje) jer će biti raspoloživo tačno godinu dana od kad je Microsoft zvanično objavio Windows 10.

Tako ga neće zvati većina korisnika ili tehnički profesionalci; umesto toga, mi ćemo ga verovatno zvati nešto kao Build 1607 ako ga izdaju u julu 2016, kako izgleda prema nekoj skorašnjoj dokumentaciji. To je više ime za marketing, kao „November update“ Windowsa 10, koji zovemo Build 1511/Threshold 2.

Za sada, moji izvori tvrde da Microsoft planira da kompletira i izda Redstone 1 juna 2016. Početkom godine, Microsoftovi činovnici su odlučili da u kalendarskoj godini 2016 izdaju samo jedno ažuriranje Windowsa 10 sa gomilom funkcija, prema mojim izvorima. Prema tome, nije verovatno da će ove godine biti neko novo izdanje u novembru za Windows 10, kažu izvori.

Microsoftovi činovnici nisu javno potvrdili da se Redstone 2 odgađa za 2017. Moji kontakti kažu da je razlog za odgađanje bilo usaglašavanje sa više novih uređaja sa Windowsom 10 koji će izvršavati Redstone 2.

Rođendansko izdanje će postojeći korisnici Windowsa 10 dobiti besplatno, bez obzira da li koriste PC-je, tablete, IoT uređaje, HoloLens i Xbox. Microsoftovi direktori nisu rekli da li kompanija planira da produži rok za „besplatnu nadogradnju“ koji je bio 29 juli, da bi ga i oni koji koriste Windows 7 i 8.1 takođe dobili besplatno.

Microsoft takođe olakšava nezavisnim programerima koji koriste platformu Universal Windows Platform da ugrađuju biometrijsku bezbednost Windows Hello, Windows Ink i Cortana u svoje aplikacije i usluge.

Microsoft je 30. marta izdao programerima Visual Studio 2015 Update 2 i skup alata za razvoj softvera Windows 10 „Anniversary Edition“ da mogu da počnu da rade sa preko 1.000 novih programskih interfejsa za dolazeći Windows 10 „Anniversary.“

4058-xa-windows-10-redstone-1-xa