Pogled na stanje povezanih uređaja u 2017.

Trend povezanih uređaja izgleda da raste svake godine sve brže. Ove kalendarske godine neće biti drugačije, jer sve više i više kompanija nastavlja da se uključuje. Ali gde tačno stvari stoje i šta se može očekivati u 2017. i dalje? 

Gde se trenutno nalazimo

U zavisnosti od toga koji izvor koristite i koje podatke birate da naglasite, ukupan broj povezanih uređaja u svetu se razlikuje i to značajno. Međutim, bez obzira na izvor, jedna stvar uvek ostaje ista: procene su masivne.

Prema jednom izvoru, ukupan broj povezanih uređaja u 2016. je procenjen na 22,9 milijarde. Očekuje se da ta cifra u 2017. poraste na 28,4 milijardi uređaja. To je godišnja stopa rasta od 24 odsto. A ako se to produži sve do 2020. godine, eksperti tvrde da će biti više od 50,1 milijardi povezanih uređaja. To je više nego dvostruko od trenutnog stanja.

Drugim rečima, dogodiće nam se prilično značajan rast u naredne četiri godine. Ali sve počinje sa 2017. Šta možemo da očekujemo da se ove godine desi sa povezanim uređajima i internetom stvari (IoT)? To je pitanje koje mnogi postavljaju – i za koje ne nedostaje mišljenja.

Rast povezanih uređaja u 2017

Prošlog leta, Ericsson je objavio svoj godišnji izveštaj o mobilnosti (Mobility Report), u kojem se opisuje budućnost mobilnosti i pruža mnoštvo zanimljivih podataka oko budućnosti industrije. Ali, kako je rekao stručnjak Will Sulliven: „Glavno iznenađenje izveštaja nisu mobilni telefoni-mada će oni nastaviti da rastu, posebno na tržištima u razvoju koja nisu dostigla zasićenje kao SAD-već Internet stvari (IoT), za koji se predviđa da će prevazići mobilne telefone do 2018. ako je verovati Ericssonu“.

Dobro ste pročitali, očekuje se da će do kraja naredne godine IoT povezanih uređaja nadmašiti ukupan broj mobilnih telefona u opticaju. To je zapanjujući podvig – i nešto što direktno govori o potencijalu industrije.

Ali, kako će taj masivni rast da se desi? Jedna stvar koju ćemo da vidimo ove godine je nastavak proliferacije potpuno novih proizvoda i uređaja. Inovacije su na vrhuncu svih vremena i nema razloga da verujemo da će 2017. biti drugačija od prethodnih godina. Ako ništa drugo, možemo očekivati da vidimo još veći nalet aktivnosti nego ikada pre.

Pojam „povezanih uređaja“ nije isključivo rezervisan za tablete i pametne sprave u domaćinstvu. Mi vidimo da se preliva na oblasti za koje nikada ne bismo mislili da je moguće. Uzmite prtljag kao primer. Potpuno nova niša prtljaga, poznata kao pametan prtljag, postaje veoma popularna. Ovi koferi poseduju mnoštvo funkcija koje komuniciraju sa aplikacijom u smartfonu da obezbede informacije u realnom vremenu o lokaciji, težini, i još mnogo toga.
Zatim, tu je rast uređaja za nošenje. U 2017. pogledajte proširenje nosivih uređaja u zdravstvu, virtuelnoj stvarnosti, „pametnoj modi“, praćenju fitnesa, ličnim bezbednosnim uređajima, pa čak i praćenje ljubimaca.

Nema znakova zaustavljanja

Povezani uređaji se šire i ne pokazuju nikakve znakove zaustavljanja. Možda je ovde jedini ograničavajući faktor zagonetka kako se nositi sa prilivom novih podataka.

Kao što je ekspert Majkl Porter napisao još 2014.: „Pametni, povezani proizvodi postavljaju novi skup strateških zadataka koji se odnose na to kako se vrednost stvara i hvata, kako je čudesna količina novih (i osetljivih) podataka koji se generišu koristi i kako se njima upravlja, kako se redefinišu odnosi sa tradicionalnim poslovnim partnerima, kao što su kanali i kakvu ulogu treba da igraju kompanije kad se proširene granice industrije“.

Kada se sustignu prikupljanje podataka, skladištenje i privatnost, pazite. Industrija može znatno da premaši čak i najslobodnija očekivanja.

Izvor: Computing Now

4444-xa-pogled-na-stanje-povezanih-uredaja-u-2017-xa