Škodljivosti za Wi-Fi – poslovna primena

Kontroverzna tehnologija kojom LTE (Long Term Evolution a to je tehnički vrlo složen proces za prenos podataka velike brzine za telefone i druge mobilne uređaje) mreže koriste radio spektar za koji nisu potrebne licence mogla bi kroz nekoliko godina da postane pouzdani deo kompleta IT alata za preduzeća. Takozvani LTE bez licence je na udaru otkako se vest o njemu prvi put pojavila pre više od godinu dana. Optužba: ako mobilni operateri prilagode svoje LTE mreže tako da koriste frekvencije na koje se Wi-Fi oslanja, oni će istisnuti korisnike Wi-Fi-ja.

Obe strane sada zajedno rade na standardnim testovima da bi se utvrdilo da li dati LTE radio bez licence nelojalno ometa Wi-Fi. U međuvremenu, Qualcomm, najveći zagovornik nove tehnologije, upravo je dobio dozvolu da je isproba u objektima Verizon Wireless u Oklahoma Sitiju i u Raleju u Severnoj Karolini, kako je u petak izjavila Federalna komisija za komunikacije. Industrijska grupa Wi-Fi Forward je odmah izjavila da bi Federalna komisija morala pažljivo da nadgleda te eksperimente.

Ali prava budućnost za LTE bez licenciranja nalazi se u frekventnom opsegu koji Wi-Fi uopšte ne koristi, kaže Dan Rabinović, šef operative za Wi-Fi dobavljača Ruckus Wireless. SAD i druge zemlje prelaze na otvaranje frekvencija oko 3.5GHz za korišćenje bez licence ili za „lako licencirano“ korišćenje. Rabinović je rekao u jednom intervjuu u petak da će sadašnji prenosioci, dobavljači novih vrsta usluga, pa čak i preduzeća koristiti LTE u tom spektru. Tamo se pitanje interferencije sa Wi-Fi-jem neće ni postavljati. (Da se zna, on smatra da se problem već rešava).

Ovaj oblik LTE bez licenciranja koji sada napadaju, projektovan je samo kao proširenje redovnih, licenciranih LTE mreža mobilnih operatera. Nove verzije će biti u stanju da rade potpuno u spektru bez licenciranja, pa mogu da ga koriste i preduzeća i prenosioci koji tek počinju da posluju.
„To LTE prelazi na Wi-Fi,“ kaže Rabinović.  Pored njegove navodne nesaglasnosti sa Wi-Fi-jem, LTE je poboljšana i uvek dostupna radio tehnologija koja koristi spektar efikasnije nego Wi-Fi. Ona ima specifične prednosti za preduzeća, kaže Rabinović. Jedna je to da LTE bolje odgovara govornim pozivima nego Wi-Fi. To je deo razloga što je ta tehnologija uopšte i napravljena, jer su prenosioci bili okrenuti budućnosti bez komutiranih 3G mreža koje su prenosile govorne pozive dok se LTE instalirao i koristio za podatke. Govor preko LTE, projektovan za bolji kvalitet zvuka u odnosu na 3G, sada se postepeno uvodi na mrežama prenosilaca.

LTE bi takođe mogao da pomogne kompanijama da okupe sve svoje goste u lokalnu mrežu, da ne bi morali da zavise od mreža mobilnih operatera koje možda u zgradi nemaju dovoljno jak signal, kaže Rabinović. Danas će neki posetioci koristiti Wi-Fi mrežu za goste, ali ne priključuju se svi. Bilo bi ih lakše okupiti u jednu LTE mrežu. To bi pogotovo bilo korisno u hotelima, u kojima Ruckus danas prodaje mnoge Wi-Fi mreže. Naravno, da bi svako preduzeće moglo da koristi opseg 3.5GHz, smartfoni i drugi mobilni uređaji će morati da imaju radio koji koristi te frekvencije. To će potrajati bar nekoliko godina. Ali bi za Ruckus, koji je danas glavni dobavljač opreme za prenosioce bez licence za Wi-Fi, ovaj novi LTE u novootvorenom opsegu mogao da predstavlja veliki dobitak. Ako je budućnost opsega 3.5GHz svetla kao što Ruckus veruje, videćete da će se i drugi priključiti.

3952-skodljivosti-za-xa-wi-fi-xa-poslovna-primena