Acrobat XI

Acrobat sada dozvoljava menjanje i dodavanje teksta na licu mesta (čak i da nemate iste fontove na svom sistemu) kao i zamenjivanje grafike (automatski se usklađuje veličina). Ura! Kad bih morao da rezimiram promene u ovoj verziji Acrobata u tri reči, mislim da bih se odlučio za „unapređenja radnog toka”. Svaka izmena u Acrobatu XI izgleda kao da je projektovana za to da bi vam PDF fajlovi brže prošli kroz ruke, tako što se uvećava njihova interoperabilnost sa drugim aplikacijama i olakšava njihova dostupnost sa svakog uređaja.

   border=

Jedna koliko dobra, toliko i loša karakteristika PDF-a kao formata oduvek je bila nemogućnost uređivanja. Mada nepromenljivost znači da će fajl uvek izgledati isto bez obzira na platformu za prikazivanje i na konfiguraciju sistema, oduvek je izazivalo frustraciju to što ne može da se izvrši ni najprostija izmena dokumenta bez povratka u aplikaciju u kojoj je nastao.

Ali sada se može; možete krajnje lako da menjate i dodajete tekst, vršite traženje sa zamenom, i zamenjujete pojedinačne slike i grafiku. Još uvek ste relativno ograničeni rasporedom stranice – tekst se preformatira, ali ako ga povećate preko postojećeg područja, preklapaće se sa drugim objektima na stranici – a uzeće drugi font umesto da predstavi neku imitaciju koja liči (zato što, pa, DRM). Ali, s obzirom da večito moram da vraćam PDF fajlove ponovo u Illustrator radi sitnih pomeranja na osnovu tuđih primedbi, ja sam oduševljen. Alatka Typewriter zamenjena je tekstualnom mašinom sa svim funkcijama, a i brža je. Ako se često nervirate čekajući da se učita alatka Typewriter, već je to dovoljno da vam se nadogradnja isplati. U stvari, program sve u svemu izgleda dosta brži od Acrobata X. Takođe je bolja i interoperabilnost sa drugim Office aplikacijama, pre svega sa PowerPoint-om. Možete da izvezete prezentaciju formatiranu u PDF-u u PowerPoint i biće pokušaja da se tekst i objekti konvertuju u odgovarajuće oblike u PowerPoint-u. Čak će se napraviti šabloni slajdova prema vašem formatiranju pozadine. Testirano je izdanje beta I i rezultati su bili mešani, ali sve u svemu upotrebljivi.

   border=

Adobe je ažurirao interfejs za kombinovanje fajlova sa minijaturnim prikazima i mogućnošću da se selektivno uključuju pojedinačne stranice iz dokumenata.

   border=

Interfejs za EchoSign

Adobe reklamira ovaj ažurirani Acrobat kao „Acrobat XI sa novim uslugama za oblak“ (Acrobat XI with new Cloud Services), što većim delom znači još veću integrisanost sa prošle godine pribavljenim EchoSign-om i godinu dana starim FormsCentral-om, plus mogućnost pristupanja i prijavljivanja i odjavljivanja dokumenata u resurse SharePoint/Office365 i Acrobat.com. EchoSign se koristi za upravljanje tokovima potpisa i za omogućavanje praćenje aktivnosti.

FormsCentral desktop se isporučuje uz verziju Pro, a pored pravljenja oblika i prikupljanja podataka sada vam dozvoljava da vidite podatke odgovora i generišete zbirni izveštaj, kao i da izvezete podatke u Excel. Takođe je mnogo lakše početi od postojećeg PDF obrasca, koji sada može da se uveze, a prilično je lako napraviti povezivanja između obrasca i онлајн prikupljanja podataka.

Za organizacije koje koriste lake klijentske platforme za rad na daljinu, kao što je Citrix, sada podržava izvršavanje potpune verzije programa sa servera, a ako ga na taj način izvršavate na mobilnom uređaju, interfejs se automatski prevodi tako da podržava pokrete dodirivanjem a ikone se razmiču da se spreči duplo kucanje.

   border=

Prepravljene zaštitne opcije

Bezbednosne opcije su otkrivene, i sa prirodnijim tokom operacija. Na primer, sada se brže jednostavno lozinkom zaštiti fajl od menjanja (Restrict Editing) a lakoća redigovanja informacija trebalo bi da oduševi odgovorne za čišćenje informacija. Jednim klikom možete da izbacite na tone metapodataka i povezanog sadržaja kao i da spojite slojeve i očistite fajl od lošeg koda. Ja bih ipak voleo da se omogući izbor podataka koji će biti odbačeni u procesu Sanitize Document; na primer, zamišljam da bi za proizvodno štampanje rado zadržao metapodatke i skrivene slojeve, a odbacio ostalo. Sanitize Document je namenjen bezbednosti – sličan postupak za Preflight, koji je još uvek zaista komplikovan, ne bi bio loš.

Adobe Reader dobija mogućnost pristupanja dokumentima iz već pomenutog oblaka, markiranje komentarima, i jednostavno rukovanje potpisima (putem EchoSign-a) a mobilna verzija je sada optimizovana za osetljivost na dodir. (Beta verzija ovog drugog nije bila dostupna za testiranje.)

Acrobat Pro košta 449 dolara ( nadogradnja 199), dok Standard košta 299 dolara (nadogradnja 139); naravno, najnovija verzija Reader-a je besplatna za svakog. Pretplatnici na Adobe Creative Cloud će automatski dobiti Pro, ali pretplate za EchoSign i FormsCentral su dodatne — oko 15 dolara mesečno za svaki – za bilo šta preko najosnovnijih mogućnosti.

Acrobat XI – pregled

   border=

Noviteti Acrobat XI

• Olakšano uređivanje teksta i grafike

• Pronalaženje i zamena teksta

• Poboljšan izvoz PDF dokumenata u Word

• Konvertovanje PDF-a u PowerPoint i HTML

• Unapređeni panel Page Thumbnails

• Poboljšana automatizacija standardnih

• postupaka pomoću Action Wizarda

• Unapređena izrada PDF Portfolia

• Novi modul za objedinjavanje dokumenata

• Nova desktop aplikacija FormsCentral

• Prilagodljivo radno okruženje

• Brisanje poverljivih informacija

1987-acrobat-xi