Microsoft predstavlja Loop — i novi Office dokument za saradnju

Izgrađena na platformi Fluid Framework, Microsoft-ova aplikacija Loop stiže kao odgovor na ponude startapova kao što su Coda i Notion i njihove dokumente za saradnju „sve u jednom“ . Iako je malo verovatno da će već sada zameniti tradicionalne Office dokumente, Loop je predpregled „post-Office“ sveta. Microsoft je ove nedelje predstavio novu aplikaciju za produktivnost, Loop, koja kombinuje elemente dokumenata, tabela i aplikacija za prezentacije u jedinstvenom prostoru za saradnju. „Tehnologija je zapravo Microsoft-ova vizija za budućnost Office-a, razbija krute granice između različitih tipova formata fajlova, omogućava da se sadržaj razgradi u modularne komponente koje se lako mogu deliti između aplikacija, što olakšava zajedničko kreiranje sadržaja,“ rekla je Angela Ashenden, glavni analitičar u CCS Insight-u.

Iako je sama aplikacija nova, Microsoft već neko vreme utire put za Loop svojim Fluid Framework-om. Najavljen pre dve godine, Fluid Framework uklanja barijere između aplikacija Microsoft 365, omogućavajući da komponente aplikacija kao što su tabele, grafikoni i liste budu ugrađene u različite aplikacije i da ih u realnom vremenu ažurira više korisnika. Na primer, promene koje se naprave u tabeli liste inventara ili ažuriranja beleški sa sastanaka u OneNote-u biće odmah vidljive ako je ta komponenta takođe ugrađena u Outlook ili Teams.

Ove Fluid komponente — koje se sada nazivaju „Loop komponente“ ili „Loop-ovi“ — su jedan od tri ključna elementa u novoj aplikaciji. Ovi gradivni blokovi Loop komponenti mogu se ugraditi u Loop „stranicu“ koja služi kao zajedničko platno, koje sadrži različite izvore informacija koje se odnose na određeni timski projekat, na primer. Loop stranice se zatim organizuju u Loop „radne prostore“ , koji obezbeđuju uvid u više dokumenata. Microsoft je izjavio da će Loop komponente biti dostupne u Microsoft Teams, Outlook i OneNote kasnije ovog meseca. Kompanija je obećala više detalja o dostupnosti samostalne aplikacije Loop „u narednim mesecima“.

„Ogroman pomak razmišljanja“ za tržište

„Pokretanje Loop-a je hrabar potez Microsofta“, rekao je Raúl Castañón, viši analitičar u 451 Research, odeljenju S&P Global Market Intelligence. „Procesori teksta već odavno kasne sa novim pristupom.“ Castañón vidi aplikaciju Loop kao dopunu, a ne kao zamenu tradicionalnih aplikacija za uređivanje dokumenata. „To je pre alatka namenjena za slučajeve korišćenja za koje procesori teksta nisu dizajnirani, sa mogućnostima za saradnju u realnom vremenu i za asinhronu integraciju u sisteme automatizacije evidencije i tokova posla“, rekao je on. Dokument sve-u-jednom je koncept koji je već doživeo uspeh kod startap kompanija kao što su Coda, Airtable i Notion; Quip, koji je Salesforce kupio 2016. godine, takođe je nastojao da modernizuje kancelarijske dokumente. A Google je ranije ove godine predstavio svoje pametno platno sa „gradivnim blokovima“; koncept je sličan po tome što povezuje informacije između aplikacija Workspacea kao što su Doc i Sheet sa jednostavnim anketama i kontrolnim listama koje se ažuriraju istovremeno u više aplikacija.

(Google Wave, koji je objavljen 2009. i ugašen sledeće godine, mogao bi se posmatrati kao prethodnik nekih od ovih alata, iako se smatralo da je ispred svog vremena.) Iako je logično da Microsoft prihvata nove tipove dokumenata, Loop predstavlja značajan pomak za koji bi korisnicima Office aplikacija bilo potrebno vreme da se prilagode, rekla je Ashenden. „Ova tehnologija je još uvek u začetku i ona neće tako skoro zameniti Office aplikacije u radnim tokovima većine ljudi. Ali ona pokazuje da Microsoft prepoznaje potrebu da se postave temelji za post-Office svet“, rekla je ona. „Promovisanje Loop-a kao diskretne aplikacije pomoći će da se proširi njena publika, da se dobiju komentari od ranih korisnika i prepoznaju se apetit i najbolji pravac kojim treba da se krene,“ rekla je ona. „Ali to je ogromna promena razmišljanja za tržište.“

Loop se sastoji od različitih Loop „komponenti.“

Loop komponenta za Dinamics 365 je na putu

U povezanim vestima, takođe se reklamira nova komponenta Loop koja povezuje zapise Dinamics 365 sa aplikacijama u paketu Office 365 ove kompanije. Povezivanje poslovnih aplikacija sa alatkama za produktivnost, kao što je mogućnost ugrađivanja Teams ćaskanja u aplikaciju Dinamics 365 Sales (najavljena ranije ove godine i trenutno u predpregledu) je sve veći fokus za Microsoft. Nova komponenta Loop, koja je takođe najavljena na Ignite Microsoft-u ove nedelje, nadograđuje tu ideju, omogućava korisnicima da uvuku evidenciju o klijentu direktno u Teams, na primer, i uređuju informacije kao što je promena statusa mogućnosti prodaje u „u toku“, dok ističe koji korisnik vrši promenu.
Navodi se da će Loop komponenta biti dostupna za javni pregled do kraja 2022.

Izvor: COMPUTERWORLD

6547-xa-microsoft-predstavlja-loop-i-novi-office-dokument-za-saradnju-xa