Šta je novo u paketu Office 2021?

Novo izdanje približava verziju Microsoft Office-a bez pretplate onome što je dostupno sa Microsoftom 365 ili Officeom 365 – ali samo delimično. Dve nedelje nakon što je objavljen Office LTSC 2021, nova verzija bez pretplate njihovog kancelarijskog paketa za preduzeća, Microsoft je objavio Office 2021 za potrošače, studente i mala preduzeća. Verzije Office 2021 za preduzeća i za potrošače imaju sličan skup novih funkcija. Pre nego što pređemo na te nove funkcije, pogledajmo razlike između verzije Microsoftovog paketa Office za pretplatnike i verzije za one koji nisu platnici. Microsoft već godinama forsira pretplatničku verziju svog kancelarijskog paketa – poznatu kao Office 365 ili Microsoft 365, u zavisnosti od licence – više nego verziju bez pretplate, koju naziva „večitom“ verzijom sistema Office. Pretplatnici na Office 365/Microsoft 365 plaćaju stalne naknade za korišćenje softvera, dok kupci večite verzije plaćaju jednokratnu naknadu i poseduju je zauvek.

Kada je Office 2016 tek objavljen krajem 2015. godine, večita verzija i verzija Office 365 imale su iste funkcije. Ali te dve verzije su se ubrzo razišle: Microsoft je počeo da uvodi nove funkcije u Office 365 koje večita verzija Office 2016 nije dobila. Kada je tri godine kasnije objavljen Office 2019, uključivao je neke, ali nikako i sve funkcije koje je Office 365 tada imao. Od tada je večiti Office 2019 ostao statičan, dok su Office 365/Microsoft 365 nastavili da dobijaju nove funkcije. Microsoft je čak otišao toliko daleko da je pokrenuo oglasnu kampanju koja potcenjuje Office 2019 u poređenju sa Officeom 365.

Ništa drugačije nije ni sa Officeom 2021 (i Office LTSC 2021). Novo večito izdanje dobija pregršt funkcija koje su Office 365/Microsoft 365 već imali, ali mnoge druge funkcije su izostavljene. Kao i Office 2016 i 2019, Office 2021 ubuduće neće dobijati nove funkcije, iako će dobijati bezbednosna ažuriranja. Sve u svemu, funkcije koje su dodate u Office 2021 su dobrodošle, pogotovo potpuno iskustvo zajedničkog uređivanja. Evo šta je novo u ovoj verziji i koliko će vas to koštati.

Koautorstvo u realnom vremenu

Iako je Microsoft reklamirao živu saradnju kao ključnu karakteristiku u sistemu Office 2016, pokazalo se da je celokupno iskustvo zajedničkog uređivanja u realnom vremenu (ono što Microsoft naziva „koautorstvo“) rezervisano za pretplatnike na Office 365. Desktop klijenti Worda 2016 i PowerPointa 2016 za pretplatnike nudili su laganu vrstu grupne saradnje u kojoj ste morali neprestano da spremate deljeni dokument da biste svoje izmene delili sa drugima i videli promene koje oni unose. Da biste zaista videli promene u realnom vremenu, morali ste da koristite manje moćne онлајн verzije programa Word i PowerPoint. A desktop klijent Excel 2016 uopšte nije pretplatnicima nudio saradnju uživo.

U Officeu 2019, koautorstvo u realnom vremenu je ipak stiglo u Word, ali ne i u Excel niti u PowerPoint. Oni koji nisu pretplatnici su i dalje morali za saradnju u realnom vremenu da koriste Excel Online i PowerPoint Online.

Uz Office 2021 koautorstvo u realnom vremenu konačno je dostupno u sva tri stona klijenta, pod uslovom da su dokumenti na kojima sarađujete uskladišteni u Microsoftovom servisu za skladištenje u oblaku, OneDrive. Svi koji rade na dokumentima vide promene koje unose svi drugi kako se dešavaju. Obojeni pokazivači ukazuju na identitet svake osobe. Za detalje o tome kako to funkcioniše pogledajte naš podsetnik „PowerPoint for Microsoft 365 cheat sheet“.

Windows 11 izgled i osećaj

Nije slučajno što Microsoft objavljuje Office 2021 istog dana kada počinje sa uvođenjem operativnog sistema Windows 11. Kao što je prikazano na slici iznad, Office 2021 dobija vizuelno ažuriranje tako da liči na Windows 11 , sa zaobljenim prozorima, neutralnijom paletom boja i sveukupno mekšim izgledom. Uprkos novom izgledu, Office 2021 i dalje radi sa Windowsom 10.

Integracija sa Microsoft Teams

Office 2021 je integrisan sa funkcijama za ćaskanje i video zapise Microsoft Teams. Moći ćete da ćaskate i učestvujete u Teams video pozivima direktno iz sistema Office. Teams je ugrađen u Windows 11, ali sa Office 2021 ćete moći da ga koristite i na Windowsu 10 i na macOS-u. Imajte na umu da verzija Teams ugrađena u Office 2021 i Office LTSC 2021 nije potpuna poslovna verzija i da nema funkcije kao što su kanali, mogućnost pretraživanja po arhivama poruka i druge.
Ostale nove funkcije

Postoji nekoliko drugih novih funkcija u sistemu Office 2021 koje su ranije uvedene u Office 365/Microsoft 365.

  • Excel dobija niz novih odlika i funkcija, uključujući XLOOKUP, koji vam omogućava da pronađete stvari u tabeli ili opsegu. Takođe novi u Excelu su brojni dinamički nizovi koji vam omogućavaju da napišete jednu formulu a ona vam vrati niz vrednosti. Nova funkcija XMATCH programa Excel 2021 omogućava vam da tražite stavku u nizu ili opsegu ćelija i vrati vam relativni položaj stavke. Takođe je možete koristiti da vam vrati vrednost u nizu.
  • U PowerPointu postoje poboljšane mogućnosti snimanja dijaprojekcije, koje uključuju snimanje videa predavača, snimanje mastila i snimanje laserskog pokazivača.
  • Outlook dobija poboljšano pretraživanje pod nazivom Instant Search, kao i mogućnost prevođenja poruka na više od 70 jezika i korišćenje mastila za označavanje poruka e -pošte.
  • Access (dostupan samo kod određenih Office izdanja za preduzeća) dobija ažurirani Menadžer povezane tabele i novi tip proširenih podataka za datum/vreme.
  • Sveukupno, ima više slika i ikona; okvir za pretragu Microsoft Search za pretraživanje sadržaja iz više Office aplikacija; AutoSave, koje automatski sprema promene u OneDrive; podrška za format OpenDocument (ODF) 1.3; i neka poboljšanja performansi ispod haube, između ostalih promena.

Pogledajte ovaj post Microsoft bloga sa pregledom novih funkcija sistema Office 2021, a ovu stranicu za detaljnu listu jedne po jedne nove karakteristike.

Cene i podrška za Office 2021

Cene za Office 2021 ostaju iste kao za Office 2019: Office Home and Student 2021, koji uključuje Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Microsoft Teams, košta 150 dolara. Office Home and Business 2021, koji uključuje sve to plus Outlook, košta 250 dolara i uključuje prava na korišćenje aplikacija za poslovanje. Svaki od njih može koristiti samo jedna osoba. Da biste ih koristili, biće vam potreban Microsoft nalog. Imajte na umu da Windows 2013 neće raditi na Windowsu 11, pa ako nadogradite na najnoviju verziju operativnog sistema Windows i želite da nastavite da koristite samostalnu verziju sistema Office, moraćete da kupite Office 2021. Office LTSC 2021 za preduzeća (dostupan u verzijama Professional Plus i Standard) dostupan je samo putem količinskog licenciranja, pri čemu su cene porasle 10% u odnosu na Office 2019. Office 2021 i Office LTSC 2021 imaće samo pet godina podrške, u odnosu na 10 godina za Office 2016 i sedam za Office 2019 – još jedan način koji Microsoft koristi kako bi podstakao pojedince i preduzeća da prihvate ponudu pretplate.

Izvor: COMPUTERWORLD

6499-xa-sta-je-novo-u-paketu-office-2021-xa