Zaboravili ste na Google Earth?

Google namerava da vam osveži pamćenje. Gigantski pretraživač iz temelja gradi novi Google Earth, da bi svojim korisnicima omogućio da putuju od Ajfelovog tornja do kanjona Brajs i to pomoću mobilnih telefona i veba. Za većinu ljudi Google Earth je prilično velika i komplikovana aplikacija za stone računare ili dodatni program koji moraju da preuzmu i instaliraju na računar. Google se nada da će takvo razmišljanje promeniti.

Gigantski pretraživač je u utorak predstavio novi Google Earth koji korisnicima omogućava istraživanje satelitskih slika i fotografija planete pomoću novih alata kao što su: interaktivne priče, otkrivanje odredišta i trodimenzionalna navigacija i prvi put je aplikacija dostupna na mobilnim telefonima i na vebu. Kad je program Google Earth prvi put predstavljen 2005. godine, odmah je postao omiljeni izvor za nastavnike, naučnike i humanitarne radnike kao i ljude koji su putovali svetom iz topline svog doma. Pošto je bio potpuno novi program – sa poboljšanom slikom stvarnosti, prikazivanjem virtuelne stvarnosti i trodimenzionalnom grafikom – bivao je sve prisutniji u životima ljudi. Iako je pre pet godina predstavljena nova verzija, popularnost programa je počela da bledi. Zbog toga je Google odlučio da iz početka napravi novi program koji bi pokrenuo ljudsku maštu.

Ako vam Google mape omogućavaju da pronađete pravi put, Google Earth će vam omogućiti da se izgubite i to uz pomoć nekoliko novih svojstava. Prvo se naziva karte znanja (Knowledge Cards), koje korisnicima pružaju dodatne informacije o mestima koje posećuju. Drugo svojstvo, zanimljivosti (Points of Interest) sadrži preporuke o određenim značajnim mestima koje treba posetiti kad se nalazite u određenom delu sveta. I treće, koje bi se moglo nazvati slučajni izbor (Feeling Lucky), nasumično bira jednu od 20.000 manje poznatih svetskih lokacija koje bi trebalo posetiti.

U centru novog programa Google Earth nalazi se Voyager, ispunjen interaktivnim pričama o različitim naseljima širom sveta. Dok korisnici putuju oko planete i istražuju različita mesta, svet mogu posmatrati u trodimenzionalnom formatu. Pomoću 3D dugmeta, mogu da okrenu ili nakrive mapu, penju se uz zidove, preko litica ili ulaze u zgrade. Na nekim lokacijama, kao što je Veliki kanjon u Koloradu, mogu da gledaju video zapis koji ih bolje upoznaje sa tim prirodnim čudom. Naučnici, vlade i neprofitne organizacije odavno koriste Google Earth u svom radu. Na primer, organizacija Halo Trust koristi aplikaciju da bi odredila gde se nalaze neeksplodirane mine posle ratova u Angoli i Kambodži. Australijsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine koristi program da bi nadzirali stvaranje retkih koralnih grebena. Google ističe da će se takva saradnja nastaviti.

Novi program Google Earth biće dostupan za Chrome i Android, kao i za operativni sistem Apple u narednim nedeljama. Google Earth je trenutno najobuhvatniji planetarni pretraživač, a u kompaniji Google kažu da je to tek početak.

4303-zaboravili-ste-na-xa-google-earth-xa