10 najčešće preuzimanih aplikacija od 2010. godine: Facebook dominira u deceniji

Facebook, Instagram i WhatsApp spadaju među najčešće preuzimane aplikacije 2010. godine.

Autor: Alison DeNisco Rayome

U deceniji od 2010. godine primetili smo neke značajne promene u načinu na koji komuniciramo sa svetom: Sada se vozimo sa nepoznatima preko platformi za vožnju poput Uber-a i Lifta, iznajmljujemo tuđe kuće preko Airbnb-a i Vrbo-a umesto da rezervišemo hotel. Takođe na telefonima igramo video igre kvaliteta konzole sa Apple Arcade i mobilnim izdanjima igara kao što su Call of Duty. U središtu svih ovih promena nalazi se jedna stvar: mobilne aplikacije. Samo u 2019. godini ljudi širom sveta se približavaju preuzimanju rekordnih 120 milijardi aplikacija na iOS i Android uređajima – što je povećanje od 5% u odnosu na godinu pre toga, pokazao je u ponedeljak izveštaj analitičke firme App Annie. Ovaj broj se odnosi samo na nova preuzimanja, a ne na ponovne instalacije ili ažuriranja aplikacija, navodi se u izveštaju. Potrošnja na aplikacije raste još brže, približavajući se 90 milijardi dolara širom sveta ove godine – što je 15% više nego prošle godine.

Veći deo porasta potrošnje ostvaren je mobilnim igrama, uređivačima fotografija i video zapisa i zabavnim aplikacijama, a očekuje se nastavak porasta u 2020. godini pokretanjem novih usluga za striming i pretplatu kao što je Disney Plus, navodi se u izveštaju.

Među najtraženijim aplikacijama decenije, Facebook i njegova porodica aplikacija Messenger, WhatsApp i Instagram zauzimaju prva mesta – uprkos mnogim skandalima vezanim za privatnost u poslednjih nekoliko godina. Aplikacije za komunikaciju i društvene mreže predstavljaju sedam od 10 najboljih aplikacija u pogledu preuzimanja tokom ove decenije.

Evo prvih 10 najčešće preuzimanih aplikacija od 2010. godine:

1. Facebook
2. Facebook Messenger
3. WhatsApp Messenger
4. Instagram
5. Snapchat
6. Skype
7. TikTok
8. UC Browser
9. YouTube
10. Twitter

U godini 2019. samoj za sebe vidi se stabilan porast društvenih video aplikacija kao što su TikTok i Likee. A mnoge od najčešće preuzimanih aplikacija godine su i najtraženije aplikacije decenije, otkriva App Annie.

Free Fire, PUBG Mobile i Subway Surfers bili su najčešće preuzimane mobilne igre ove godine.

Evo 10 najčešće preuzimanih aplikacija u 2019. godini:

1. Facebook Messenger
2. Facebook
3. WhatsApp Messenger
4. TikTok
5. Instagram
6. SHAREit
7. Likee
8. Snapchat
9. Netflix
10. Spotify

I 10 najčešće preuzimanih igara 2019. godine:

1. Free Fire
2. PUBG Mobile
3. Subway Surfers
4. Color Bump 3D
5. Fun Race 3D
6. Run Race 3D
7. My Talking Tom 2
8. Homescapes
9. Stack Ball
10. Call of Duty: Mobile

Izvor: CNET

5622-xa-10-najcesc-e-preuzimanih-aplikacija-od-2010-godine-facebook-dominira-u-deceniji-xa