13 velikih kompanija za podatke i analitiku

Ne iznenađuje da većina novopridošlih ima u ponudi element oblaka, što vodi do svih vrsta usluga “sve kao servis” koje možete da zamislite. Investitori gomilaju obilje sredstava u novoosnovane kompanije usredsređene na pomoć preduzećima u brzom i jeftinom razvrstavanju ogromnih kolekcija podataka kako strukturisane tako i nestrukturisane vrste. Ne iznenađuje da većina novopridošlih ima u ponudi element oblaka, što vodi do svih vrsta usluga “sve kao servis” (engl. X-as-a-service) koje možete da zamislite. Evo nekih od najnovijih velikih kompanija za podatke i analitiku (Napomena: uključujemo samo one koje su objavile finansiranje za ovu godinu). 

Arcadia Data

Godina osnivanja: 2012.

Sedište: San Mateo

Sredstva/investitori: 11,5 miliona dolara finansiranja Serije A u junu, vodeći Mayfield.

Cilj: Vizuelno analitičko i poslovno obaveštavanje za poslovne korisnike kojima treba pristup velikim skupovima podataka u Hadoop klasterima preduzeća, bez potrebe da se angažuju naučnici za podatke i drugi slični eksperti. Mada je optimizovan za Hadoop, klijenti mogu da koriste tehnologiju firme Arcadia i grade aplikacije oslonjene na pretraživače nad drugim izvorima podataka, uključujući MySQL. Besplatno preuzimanje čeone alatke za vizuelizaciju, Arcadia Instant, dostupno je za Mac i Windows. Trojica suosnivača su iz Aster Data.

Cazena

Godina osnivanja: 2014.

Sedište: Waltham, Masačusets.

Sredstva/investitori: 28 miliona dolara, sa rundom finansiranja Serije B od 20 miliona dolara, od nedavno vodeći Formation 8.

Cilj: Brza i jeftina obrada velikih skupova podataka u šifrovanom oblaku putem ponude koju oni zovu “Big Data-as-a-Service“ za preduzeća podeljenu na izdanja Data Lake, Data Mart i Sandbox. Ovu kompaniju, koja je izašla iz sakrivenog režima jula 2015 čije ime u jeziku Hindi znači Blago, vode uglavnom bivši bitni ljudi kompanije Netezza za skladišta podataka, koju je IBM kupio 2010 za 1,7 milijarde dolara.

DataHero

Godina osnivanja: 2011.

Sedište: San Francisco

Sredstva/investitori: 6,1 miliona dolara u rundi finansiranja Serije A u maju, vodeći Foundry Group.

Cilj: Bazirano na šifrovanom oblaku, poslovno obaveštavanje i analitika za krajnje korisnike, bez obzira na tehničko znanje. Samouslužna ponuda funkcioniše sa mnogim popularnim servisima, među kojima su Salesforce.com, Dropbox, HubSpot i Google Analytics. Sada je vodeći direktor Ed Miller, preduzetnik i veteran sa 25 godina u softverskoj industriji.

DataTorrent

Godina osnivanja: 2012.

Sedište: Santa Clara

Sredstva/investitori: 23,8 miliona dolara, uključujući jednu rundu finansiranja Serije B od 15 miliona dolara u aprilu, vodeći Singtel Innov8.

Cilj: Analitika velikih skupova podataka u realnom vremenu koju podržava mašina za protočnu i paketsku obradu otvorenog koda, za koju ta kompanija tvrdi da može da izađe na kraj sa milijardama događaja u sekundi u Hadoop klasterima. Oba njena suosnivača su prethodno vodila inženjerske poduhvate u firmi Yahoo (jedan od njih u Yahoo Finance).

Enigma

Godina osnivanja: 2011

Sedište: Njujork

Sredstva/investitori: 32,7 miliona dolara, uključujući jednu rundu finansiranja Serije B od 28,2 miliona dolara najavljenu za jun, vodeći New Enterprise Associates.

Cilj: Otkrivanje i analitika podataka, oboje za preduzeća koja žele bolji uvid u svoje informacije i otvorena platforma Public, koja može da crpi iz velike kolekcije javnih evidencija. Enigma preduzećima nudi platformu za otkrivanje podataka Abstract i analitičku mašinu Signals, koje mogu da se koriste za izradu prilagođenih aplikacija. A za svoj URL koristi jedan od dot.io domena najvišeg nivoa.

Experfy

Godina osnivanja: 2014.

Sedište: Laboratorija Harvard Innovation u Bostonu

Sredstva/investitori: 1,5 miliona dolara početnog kapitala, vodeći Peter Diamandis predsednik i generalni direktor XPRIZE.

Cilj: Konsalting tržište zasnovano na oblaku projektovano za povezivanje velikih skupova podataka i analitičkih eksperata sa klijentima kojima su potrebne njihove usluge. Experfy pruža savetničke usluge, procene spremnosti velikih skupova podataka, mape puta, kontrolne table predviđanja, algoritme i niz prilagođenih analitičkih rešenja za srednja do najvećih preduzeća, kako tvrdi jedan od direktora i osnivač Harpreet Singh.

Interana

Godina osnivanja: 2013

Sedište: Menlo Park, Kalifornija

Sredstva/investitori: 28,2 miliona dolara, uključujući 20 miliona dolara u jednoj rundi finansiranja Serije B u januaru, vodeći Index Ventures.

Cilj: Interaktivna analitika za odgovore na poslovna pitanja o ponašanju klijenata i korišćenju proizvoda. Vlasnička baza podataka omogućava ponudu za obrađivanje na milijarde događaja. Kompaniju su osnovala dvojica bivših inženjera iz Facebooka i žena jednog od njih, koja radi kao direktor.

JethroData

Godina osnivanja: 2012

Sedište: Njujork

Sredstva/investitori: 12,6 miliona dolara, uključujući jednu rundu finansiranja Serije B od 8,1 miliona dolara, vodeći Square Peg Capital u junu.

Cilj: Indeksirana SQL mašina za velike skupove podataka na Hadoop klasteru koja omogućava brze transakcije sa ponudom poslovnih obaveštenja kao iz Qlik, Tableau i MicroStrategy. Suosnivači su iz Izraela i imaju evidentiran dobar učinak u kompanijama koje se nalaze u SAD. Vide se suosnivači Eli Singer, Boaz Raufman i Ronen Ovadya.

Neokami

Godina osnivanja: 2014.

Sedište: Minhen, Nemačka

Sredstva/investitori: 1,1 miliona dolara sa početnim kapitalom od poslovnih anđela.

Cilj: “Revolucionisanje prostora Mašinskog obučavanja kao servisa” za koje verovatno niste ni znali da postoji. Ova kompanija primenjuje svoju stručnost iz oblasti veštačke inteligencije na upravljanje odnosima sa kupcima (CRM), analitiku bezbednosti i alatke nauke o podacima, od kojih se ovo poslednje može koristiti za ispitivanje nestrukturisanih podataka pomoću samoobučavajućih algoritama.

SlamData

Godina osnivanja: 2014.

Sedište: Boulder

Sredstva/investitori: 3,6 miliona dolara, vodeći True Ventures

Cilj: Komercijalna verzija projekta SlamData otvorenog koda izrađena je u pokušaju da se kupcima pomogne da na bezbedan i izvodljiv način vizuelizuju delimično strukturisane NoSQL podatke. Ključni adut za SlamData je to što sa NoSQL bazama podataka kao što je MongoDB radi na generički način. Direktor Jeff Carr kaže da SlamData ide stopama Tableaua i Splunka, koji ciljaju strukturisane, odnosno nestrukturisane podatke.

Snowflake Computing

Godina osnivanja: 2012.

Sedište: San Mateo

Sredstva/investitori: 71 miliona dolara, sa najnovijom rundom od 45 miliona dolara, vodeći Altimeter Capital.

Cilj: Ova kompanija ne izbegava relativno staromodan izraz skladište podataka, ali dodaje nov element u tu tehnologiju tako što je prepravlja za oblak i nudi “fleksibilnost platforme velikih skupova podataka”. Vođa je Bob Muglia, bivši šef u firmama Microsoft i Juniper. Snowflake pozicionira svoju ponudu kao elastično skladište podataka.

Talena

Godina osnivanja: 2011.

Sedište: Milpitas, Kalifornija

Sredstva/investitori: 12 miliona dolara, među ostalim od firme Canaan Partners, najavljeno za avgust.

Cilj: Izašla iz skrivenog režima u avgustu sa upravljačkim softverom za okruženja velikih skupova podataka, obezbeđuje aplikacije koje koriste Hadoop, NoSQL i druge platforme i dostupne su u celom životnom ciklusu. Uključuje napredak u skladištenju podataka, oporavku i usklađivanju. Direktor i osnivač Nitan Donde vodio je inženjerske poduhvate u Aster Data, EMC i drugim firmama.

Tamr

Godina osnivanja: 2013.

Sedište: Cambridge, Masačusets.

Sredstva/investitori: 42,4 miliona dolara, sa finansiranjem Serije B od 25,2 miliona dolara od Hewlett-Packard Ventures i drugih najavljeno za jun.

Cilj: Suosnivač i legenda baza podataka Michael Stonebraker kaže da će Tamr-ova sklalabilna platforma ujednačavanja podataka biti sledeći veliki događaj za podatke i analitiku ─ kao što su 2004. bile baze podataka orijentisane na kolone. Drugim rečima, Tamr koristi mašinsko obučavanje i živi ulaz da bi se korisnicima omogućilo korišćenje podataka koji se trenutno ubacuju u raznovrsne baze podataka, radne listove, evidencije i partnerske resurse. Tamr-ova tehnologija je započeta na MIT-ovoj laboratoriji računarskih nauka i veštačke inteligencije (CSAIL – Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory).

3803-13-velikih-kompanija-za-podatke-i-analitiku