2018. može označiti početak života bez kablova, stvarno

Usaglašavanje tehnologija i proizvoda pomaže da se otvori put za život bez zamršenih kablova. Možda se ne sećate, ali bilo je vreme kada ste morali da priključite kabl u svoj računar ako ste hteli da proverite svoju e-poštu. Danas su bežične Wi-Fi veze dovele do toga da fizički mrežni kablovi postanu retkost. Ali to je samo početak. Tehnološke sile sarađuju na tome da mnogi drugi kablovi u našem životu postanu relikvije prošlosti. 2018 možda neće biti godina kada će svi kablovi nestati iz vaše kuće, ali bi mogla da označi početak nove velike faze razmršivanja. Počeće od uređaja sa kojim verovatno provodite najviše vremena svaki dan: vašeg telefona. Mnogi telefoni već godinama nude bežično punjenje, ali Apple-ova tehnologija prenosa ove godine za iPhone 8 i iPhone X šalje snažnu poruku korisnicima i proizvođačima telefona koji posmatraju sa strane: uskočite, ne oklevajte. Drugi kablovi koji bi mogli da se odbace biće vaš kabl za slušalice, kabl za napajanje vašeg laptopa i možda čak i vaša širokopojasna veza sa internetom. Sve je to deo neizbežnog prelaska na dizajne koji se lakše instaliraju, održavaju i neograničeno koriste. Taj daleki san o sistemu za zabavu u dnevnoj sobi bez kablova više nije toliko dalek.

Tokom poslednjih 10 godina se javlja trend da se uklone svi mehanički pokretni delovi na telefonu. U nekom trenutku možemo da dočekamo i uklanjanje porta za podatke, pa više uopšte neće biti fizičkih portova.

Naravno, kablovi neće potpuno nestati dok smo mi živi, pogotovo ne već u 2018. Oni su previše korisni za brzo, jeftino i pouzdano prenošenje podataka i napajanja. Na primer, ipak će biti potreban kabl koji povezuje vaš bežični punjač i utičnicu. Ali svakog dana, tehnologija znači da možete jednostavno da spustite svoj telefon ili čak i laptop na podmetač za punjenje, umesto da se mučite sa kablovima.

Qi je rešenje

Bežično punjenje telefona bilo je nemoguće zbog različitih standarda. Niko ne bi voleo da postavi telefon na punjač u kancelariji, kafiću, hotelu ili automobilu i utvrdi da nije kompatibilan. Industrija se sada uglavnom dogovorila o jednom standardu zvanom Qi (izgovara se „Či“). Na primer, dan nakon što je Apple u septembru objavio da će novi iPhone-i koristiti Qi, proizvođač punjačkih stanica Powermat najavio je da će njihovi bežični punjači u prodavnicama Starbucks-a dodati kompatibilnost sa Qi.

Samsung podržava Qi u svojim telefonima Galaxy S8 i Note 8. Gigant u proizvodnji nameštaja Ikea prodaje lampe sa ugrađenim Qi bežičnim punjačima, a van kuće, Qi spada u standardnu opremu u nekim automobilima mnogihproizvođača: Ford, Audi, BMW, Toyota, Honda, Chrysler, Hyundai i Volkswagen. Bežično punjenje postoji i za laptop računare – Dellov Latitude 7285, na primer – ali to je trenutno retkost. Teže je obezbediti dovoljno snage za laptop, a stanice za punjenje su skuplje: 200 dolara u Dellovom slučaju.

Možda je za korisnike laptopova zanimljivija jedna tehnologija koja se zove WiGig koja vrlo brzo prenosi podatke preko vazduha u prostoriji. To može biti korisno za priključne stanice: kada otvorite svoj laptop bilo gde u sobi, on se bežično povezuje sa priključnom stanicom koja ima kablovske veze sa spoljnim diskovima, monitorima, zvučnicima i drugim uređajima. Industrijske grupe, uključujući Wi-Fi Alliance i IEEE, rade na WiGig tehnologiji druge generacije, koja se naziva 802.11ay, koja bi trebalo da poveća brzinu i opseg, a možda i poboljša tehnologiju za vrhunske kacige sa virtuelnom stvarnošću koje vas više ne drže privezanog za vaš računar. Ali konačna verzija WiGig 2.0 verovatno neće stići do 2019.

Kako bilo, nekoliko proizvođača telefona žele da nas pomere van tog problema, ubijanjem decenijama starog 3.5mm audio priključka i usmeravajući nas ka bežičnim Bluetooth audio priključcima. Nažalost, visokokvalitetne slušalice sa Bluetooth-om mogu biti skupe. One mogu biti nezgodne za uparivanje sa pametnim telefonom ili laptopom i mogu da pate od kratkog trajanja baterije. I još nešto: kvalitet zvuka je manje dobar nego kod ožičenih slušalica, jer se audio rekompresira preko Bluetooth veze. Međutim, Juniper Research procenjuje da će nam do 2022. godine nestanak 3.5mm audio priključaka pomoći da kupimo 285 miliona „slušnih uređaja“, kao što su bežični slušalice.

Sledeća generacija ćelijske tehnologije, koja se naziva 5G, može učiniti čuda za uklanjanje mrskih koaksijalnih kablova po vašoj kući. Verizon je prošlog meseca izjavio da planira da započne prodaju bežičnog 5G servisa kao zamenu za tradicionalni kućni širokopojasni internet u tri do pet gradova 2018. godine, pri čemu će prvi biti Sacramento u Kaliforniji. 5G mreže obećavaju da će biti oko 10 do 100 puta brže od postojećih LTE mrežnih veza i današnjih tipičnih kućnih širokopojasnih brzina.

AT&T već testira 5G tehnologiju u preduzećima i stanovima u Austinu i Waco-u, u Teksasu i u South Bendu, u Indijani, u sklopu plana da nudi 5G za kućnu internetsku uslugu. Trenutno radi na brzini od 1 gigabita u sekundi, brzina prenosa podataka koja je pre nekoliko godina izgledala skoro kao naučna fantastika za širokopojasni pristup. Bežična širokopojasna veza je velika stvar. Samo zamislite: to znači da instalater neće više danima da provodi kablove kroz zid ili da rutira iz jedne prostorije u drugu da biste došli do svog modema. Ili, u slučaju Verizon Fiosa, niko ne kopa izvan vaše kuće da bi dodao optički kabl.

Neke kompanije poput Energousa i Ossije žele potpuno da se reše kablova tako što bi se napajanje slalo preko radio talasa kroz celu sobu. „Želimo da naša prva primena bude uspostavljena u drugoj polovini 2018. godine“, rekao je izvršni direktor Ossije Mario Obeidat. To će početi sa dodatkom kao što je baterija za vaš telefon, ali će se kasnije direktno integrisati u telefone i druge uređaje kao što su Wi-Fi ruteri koji mogu da šalju energiju za punjenja kao i podatke.

Energous očekuje da bežični prenosnici za punjenje koriste njihovu tehnologiju WattUp krajem 2018. godine za opseg od oko tri metra, mada bi prvi uređaji koji koriste WattUp punjače trebalo da se pojave početkom sledeće godine. U 2019. godini, trebalo bi da stignu WattUp predajnici sa rasponom od 15 metara, rekao je izvršni direktor Steve Rizzone. Jedno od prvih WattUp tržišta će biti slušni aparati koji mogu da se pune i dok ih nosite, rekao je Rizzone. Takođe ćete moći da postavite prioritete za WattUp, tako da će, na primer, puniti bežične slušalice dok ste otsutni, a zatim će se prebaciti na telefon kada se vratite kući sa posla. Samo ne očekujte da predajnik opslužuje čitavu sobu punu sprava.

Dakle, kablovi će i dalje imati svoje mesto u našim životima 2018. godine. Međutim, iz godine u godinu bežične tehnologije će nastaviti da smanjuju taj prostor.

Izvor: CNET

4694-xa-2018-moze-oznaciti-pocetak-zivota-bez-kablova-stvarno-xa