4 korisne tehnologije koje omogućavaju računari

Ljudi vole šale o diskovima koji su nekad bili veliki kao veš mašine. Samo što to nije baš šala-to je istina. Sa svežim slojem bele boje, disk RP04 mogao bi lako da se stavi u vešeraj i sasvim bi se uklopio. Na njegov kapacitet od 92MB, skoro biste mogli da spremite fotografije sa večere koje ste sinoć postavili na Instagram. Danas je ova tehnologija koja se nekada smatrala vrhunskom, zastarela. Velike, nezgrapne, spore mašine zamenila je veoma brza, pametna tehnologija koja neće samo da sedi u uglu i skuplja prašinu.

Ovde su četiri najnovije kompjuterske tehnologije bez kojih ne možete da živite:

1. Thunderbolt 3

Ako ste kupili ili koristili novi MacBook Pro, možda ste primetili da nema poznatih portova i da je dodat jedan čudan novi port koji se zove Thunderbolt 3. Možda se pitate šta je Apple mislio kad je eliminisao standardni USB port. Ovaj potez, kao i mnogi drugi potezi Applea, doveo je do nezadovoljstva među korisnicima koji samo žele da priključe svoje USB uređaje bez adaptera. Ali nemojte još da se ljutite. Postoji svrha tog poteza ka budućnosti.

Thunderbolt 3 je tehnologija visokog propusnog opsega koja radi na 40 Gb u sekundi, za razliku od USB 3 na koji ste navikli i koji radi na svega 5Gb u sekundi. To znači da možete da priključite smartfon u svoj MacBook i da će se on napuniti mnogo brže nego ranije. Prošli su dani kad ste čekali celu noć da se uređaj napuni preko USB porta računara. Ali, Thunderbolt 3 ne služi samo za brzo punjenje uređaja.
Superiorna tehnologija

Thunderbolt 3 je superiorna tehnologija koja ostavlja standardni USB u zapećku. Uz Thunderbolt 3, možete da kopirate 14 sati videa visoke definicije za manje od jednog minuta. Takođe možete da kopirate 25.000 fotografija ili 10.000 pesama za manje od jednog minuta. Thunderbolt 3 se takođe povezuje sa svim ekranima i monitorima koji koriste standardni DisplayPort, pa čak i Mini DisplayPort. A, ako upotrebite adapter, Thunderbolt će podržati takođe i HDMI i VGA.

2. Poluprovodnički hard diskovi

Decenijama, većina laptop i desktop računara je bila opremljena tradicionalnim hard diskovima koji su se vrteli i koristili rukču za pristup podacima, slično kao gramofon. U vreme svog nastanka, ovo je bio najpraktičniji način za skladištenje podataka kada se uređaju prekine napajanje.

Poluprovodnički hard disk ima istu funkciju kao hard disk sa pokretnim delovima, ali funkcioniše drugačije jer čuva podatke u čipovima fleš memorije koji zadržavaju podatke, čak i kada nema struje. Ovo je značajno, jer ranije nije bilo lako postići da memorijski čipovi zadrže podatke kada se napajanje prekine. Na primer, RAM memorija skladišti podatke samo privremeno-kada se napajanje prekine, svi sačuvani podaci se brišu.

Iako su malo skuplji, poluprovodnički hard diskovi su mnogo brži od svojih prethodnika, omogućavajući računarima da se podignu za manje od minut, a ponekad čak za par sekundi. Ako ste odrasli sa starijim tehnologijama koje rade na operativnim sistemima kao što su Windows 95 i 2000, cenićete ovo kratko vreme pokretanja sistema.

Još jedna prednost poluprovodničkih diskova je to da ne mogu da postanu fragmentirani, što znači da nećete morati da provodite cele noći mučeći se sa defragmentacijom diska. Takođe su izuzetno izdržljivi.

Sada kada su poluprovodnički uređaji postala uobičajeni, više proizvođača računara nudi nove desktop i laptop računare koje isporučuju sa poluprovodničkim diskom kao standardnom opcijom. To znači da oni postaju pristupačni, što je odlična vest za sve.

3. 3D štampanje

Termin „štampanje“ se povezivalo sa stavljanjem mastila na papir-na jednu 2D površinu. Međutim, tehnologija je napredovala, pa sada 3D štampanje postaje ogroman trend. 3D štampa se postiže kompjuterskim programom koji omogućava da napravite 3D model objekta, a zatim šalje te podatke mašini koja konstruiše model tako što sastavlja slojeve istopljene plastike.

3D štampanje nije ograničeno samo na ljude koji mogu sebi da priušte skupu opremu. Možete da kupite mali 3D štampač za svoj kućni računar koji će vam omogućiti da dizajnirate 3D objekte i štampate ih u svojoj kancelariji.

Iako 3D štampanje ima zabavne aspekte, ono ima i praktične primene. Najneverovatnije štampane stvari su kuće, prave železničke pruge, mostovi, automobili, pa čak i delovi tela.

U 2014.,3D štampano vozilo po imenu Strati je napravljeno na licu mjesta na Međunarodnoj izložbi proizvodne tehnologije u Čikagu, IL. Ova 3D štampana kola su bila tako simpatična da ih je Popular Mechanics uzeo na test vožnju i dao im odličan prikaz.

4. Pametni predmeti za vaš dom

Pametni predmeti u kući mogu da budu luksuz, ali mogu da budu i korisni. Uzmite Kohler Numi toalet, na primer. Ovo je toalet koji ima mehanizam za poklopac koji se aktivira na pokret, pa vam omogućava da ga otvorite i zatvorite a da ništa ne dodirnete. Sa vazdušnim sušačem, deodorantom i zagrejanim sedištem, svakako je praktičan. Da se na tu praktičnosti doda još i luksuz, ovaj uređaj ima i priključnu stanicu za mp3. Ovaj toalet bi mogao da bude san onih koji se plaše klica.

Zaključajte sigurnosnu bravu daljinski

Još jedna koristan pametan predmet se naziva Lockitron. Ovaj uređaj se montira preko sigurnosne brave i omogućava vam da upravljate sigurnosnom bravom iz svog smartfona. Ovaj uređaj bi bio idealno rešenje za AirBnB domaćine koji ne mogu uvek biti prisutni da dostave ključeve svojim gostima.

Vozila bez vozača

Konačan pametan objekat koji izgleda da nadmašuje sve ostale sprave je auto bez vozača. Na prvi pogled, može izgledati alarmantno da vozilo bez vozača-nešto što može biti veoma opasno pri velikim brzinama-luta niz prometne ulice u komšiluku. Ali, kada je Google počeo sa testiranjem svojih električnih automobila bez vozača u Mountain Viewu, CA, otkrili su da su oni zapravo prilično bezbedni. Možda čak i bezbedniji od automobila sa živim vozačima.

Važno pitanje je da li su automobili bez vozača sigurniji za pešake i bicikliste, dve drumska opasnosti koje živi vozači često teško primete. Odgovor je izgleda pozitivan- automobili bez vozača su izgleda bezbedniji za pešake i bicikliste, jer su oni programirani da okolinu vide kao predvidive podatke.

U stvari, u toku jedne test vožnje, auto bez vozača je bio u stanju da vidi pešaka koji se spremao da zakorači na ulicu i auto je zastao da bi se pre skretanja uverio da li je osoba počela da prelazi ulicu.

Budućnost tehnologije je neograničena

Pre dvadeset godina, nije bilo verovatno da bi neko razmišljao o povezivanju MP3 plejera na toalet. To je nepotreban luksuz, ali sama činjenica da je to moguće predstavlja veliki pokazatelj u kom pravcu ide tehnologija.

Ako potpuno funkcionalan automobil može da se odštampa iz planova nastalih u kompjuterskom programu, domet onoga što se može postići sa kompjuterima je ograničen samo na ono što možemo da zamislimo. Kao što je rekao Napoleon Hill, „što god um može da zamisli i poverujei, um može da postigne“.

Izvor: Computing now

4445-xa-4-korisne-tehnologije-koje-omoguc-avaju-racunari-xa