Apple cilja na 7. septembar da lansira iPhone 14 u naletu uređaja

Autor: Max Gurman

Ljudi koji poznaju ovu materiju kažu da Apple Inc. ima za cilj da održi događaj lansiranja 7. septembra kako bi otkrio liniju iPhone 14, gde predstavlja najnoviju verziju proizvoda koji čini više od polovine njegove prodaje.

Novi iPhone-i će započeti užurbanu jesenju sezonu proizvoda, koja će takođe uključivati više novih Mac-ova, jeftinih i vrhunskih iPad-a i tri modela Apple Watch-a.

Apple ažurira svoj vodeći proizvod u trenutku nesigurnom za industriju. Prodaja pametnih telefona počela je da opada jer se potrošači suočavaju sa inflacijom i nestabilnom ekonomijom. Ali čini se da Apple napreduje bolje od svojih konkurenata: iPhone se dobro prodavao u prošlom kvartalu, a kompanija je signalizirala dobavljačima da ne predviđa pad potražnje.

Tehnološki gigant iz Cupertina u Kaliforniji obično najavljuje i druge proizvode pored iPhone-a, uključujući najnovije Apple satove. Kompanija obično pušta novi iPhone u prodavnice oko nedelju i po dana nakon što ga predstavi, a očekuje se da će se Apple držati tog obrasca i ove godine. Nekim zaposlenima u maloprodajnim objektima je rečeno da se pripreme za veliko izdanje novog proizvoda 16. septembra.

Apple je porastao za skoro 1%, na 174,54 dolara na berzi u Njujorku. Akcije ostaju niže za 2% ove godine, mada su se poslednjih meseci vratile iz mnogo dubljeg pada.

Kompanija namerava da prenosi događaj na mreži – umesto da održi živo okupljanje – nastavljajući pristup koji je usvojila na početku pandemije. Predstavljanje Apple-a je veoma prefinjen događaj, a zaposleni su u proteklih nekoliko nedelja već počeli da snimaju segmente za prezentaciju, izveštava Bloomberg News.

Portparolka Apple-a je odbila da komentariše tajming događaja. S obzirom da je do objave ostalo još oko tri nedelje, planovi kompanije bi mogli da se promene, ali Apple obično predstavlja najnovije iPhone u prvoj polovini septembra.

Kompanija je održala svoj poslednji događaj u junu kad je najavila svoj sledeći set softverskih ažuriranja — iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 i macOS Ventura — i pozvala novinare i programere u svoj kampus da pogledaju video prezentacije. Taj aranžman je bio deo Appleovog sporog prelaska na normalnije poslovanje, što je uključivalo povratak u kancelariju.

Kompanija je u ponedeljak rekla svom korporativnom osoblju da će morati da rade u kancelariji tri dana nedeljno počevši od 5. septembra, dva dana pre planiranog objavljivanja proizvoda.

Standardni iPhone 14 će izgledati slično kao iPhone 13, iako će kompanija eliminisati 5,4-inčnu „mini“ verziju i dodati model sa ekranom od 6,7 inča. Ovo će biti prvi put da Apple lansira iPhone koji nije Pro sa ekranom te veličine.

Kompanija planira veće promene za linije iPhone 14 Pro. Apple će isečak na prednjoj kameri, poznat kao urez, zameniti rupom u obliku pilule za senzore Face ID i područjem veličine rupe za kameru. Ovo će korisnicima dati malo više prostora na ekranu. Kompanija takođe dodaje brži čip na iPhone 14 Pro. Apple će, međutim, u redovnim modelima iPhone-a 14 zadržati čip A15 sa iPhone-a 13.

Najznačajnije promene iPhone 14 Pro biće u sistemu kamera, koji će potrošačima izgledati nešto veći. Pro modeli će dobiti širokougaonu kameru od 48 megapiksela uz ultraširoke i telefoto senzore od 12 megapiksela. Apple takođe planira poboljšanja snimanja video zapisa i trajanja baterije.

Za najnovije Apple satove, poznate kao Serija 8, Apple će dodati funkcije za zdravlje žena i senzor telesne temperature. Standardni sat će izgledati slično Seriji 7, ali novi profesionalni model će pokušati da se dopadne sportskijim potrošačima. Imaće veći ekran, robusno kućište od titanijuma, nove funkcije za praćenje fitnesa i duže trajanje baterije. Kompanija takođe planira novi Apple Watch SE, svoj jeftin pametni sat, sa bržim čipom

Takođe u septembru stiže iOS 16, softver koji će raditi na sledećim iPhone uređajima, i watchOS 9, sledeći Apple Watch operativni sistem. Kompanija planira da lansira macOS Ventura u oktobru zajedno sa iPadOS-om, operativnim sistemom iPad-a. Potonji softver je odložen oko mesec dana, delom zbog grešaka koje okružuju njegov novi višeprogramski sistem Stage Manager.

Apple radi na ažuriranom iPad-u niske klase sa čipom A14 i USB-C portom, kao i na novim iPad Pro modelima sa čipovima M2 koje planira za kasnije ove godine, objavio je Bloomberg News. Takođe želi da lansira nove Mac računare pre kraja godine jer radi na verzijama Mac mini i MacBook Pro sa procesorima zasnovanim na M2. Izvor: TechExplore