Da li je Samsung nešto štedeo u isporuci zamena za Note7?

Analitičari pitaju: Da li je Samsung nešto štedeo u isporuci zamena za Note7? Oblaci dima navodno iz zamene za Note7 doveli do evakuacije aviona Southwest! Dim koji se širio iz nečega što je izgleda bila zamena za Samsung Galaxy Note7 doveo je u sredu do evakuacije iz aviona kompanije Southwest koji je još bio na zemlji u Louisvilu. Niko nije povređen.

Samsung pokušava da dođe do telefona Note7 kako bi proverili da li je to zaista bila zamena. U međuvremenu, komisija potrošača SAD za bezbednost proizvoda (U.S. Consumer Product Safety Commission) i druge savezne ustanove sprovode istrage. Analitičari danas izjavljuju da ako je zaista reč o zameni za Note7, pred Samsung će se postaviti teška pitanja o tome da li su nešto štedeli kad su kupcima nudili zamene uređaja Note7 za koje je Samsung smatrao da su bezbedni.

„To je težak udarac za Samsung pošto u osnovi poništava sve što su do sada uradili, pa ljudi nemaju poverenja u nastavak“, rekla je Carolina Milanesi, analitičarka u Creative Strategies. „To je loš scenario za Samsung“, dodaje Jack Narcotta, analitičar u Technology Business Research. „Čak i da postupi kako valja [da opozove originalne Note7] — i možda pri tom nešto uštedi — ipak se neće otarasiti problema“.

Jack Gold, analitičar u J. Gold Associates, je rekao da ima mnogo mogućih objašnjenja za to da Note7 počne da gori, uključujući: neuspeh proizvodnog procesa na ovom konkretnom uređaju; baterije su još uvek problematične; ili uređaj ima neispravan punjač. „Videćemo da li neki od kasnije prepravljenih uređaja imaju isti problem“, dodaje Gold. „Svi moderni telefoni sa litijum-ionskim baterijama velikog kapacita i [koje se] brzo pune mogu potencijalno da imaju isti problem. Mi prosto ne čujemo za njih jer ih ima relativno malo“.

Međutim, dodaje Gold, evakuacija aviona Southwest zbog dima koji je izlazio iz telefona Note7 je „jasno problem za Samsung… Oni apsolutno moraju da otkriju koji je problem sa ovim uređajem i brzo ga otklone“. Vlasnik uređaja sa leta 994 kompanije Southwest, predstavljen kao Brian Green, izjavio je za nekoliko televizijskih stanica da je stavio Note7 u džep pošto je pokušao da ga isključi dok je avion, koji je kretao za Baltimor, bio parkiran na gejtu u Louisvilu. Izjavio je za CBS This Morning da je najpre začuo pucketanje i cvrčanje, zatim je dodao, „dim je prosto kuljao iz mog džepa“.

Green je fotografisao spaljeni Note7 na podu aviona gde ga je bacio, a dao je i fotografiju kutije u kojoj je isporučen, gde se vidi crni kvadrat koji označava da je reč o zameni za Note7. Izjavio je za The Verge i druge novine da je novi telefon podigao 21. septembra u prodavnici AT&T. Prema izveštajima, kada je serijski broj telefona ubačen u Samsungov онлајн proveravač podobnosti za povlačenje, vraćena je poruka da to nije jedan od uređaja predviđenih za povlačenje. Green je takođe rekao da je telefon bio na 80% kapaciteta baterije i da je koristio isključivo bežični punjač od kad je primio uređaj.

Green nije bio dostupan za dodatna pitanja, kao da li je uspeo da sasvim isključi telefon pre nego što ga je stavio u džep. Niko nije povređen prilikom evakuacije mlaznjaka, a putnici su prebačeni na druge letove, prema izjavi kompanije Southwest.

Samsung je takođe dao izjavu da će proveriti da li je Greenov telefone bio zamena: „Dok ne budemo u stanju da dođemo do uređaja, ne možemo da potvrdimo da li se ovaj incident odnosi na novi Note7. Mi sarađujemo sa vlastima i sa kompanijom Southwest da dođemo do uređaja i utvrdimo uzrok. Kad budemo ispitali uređaj moći ćemo da damo više informacija“.

Još prošle nedelje, Samsung je uveravao javnost da su njihove zamene za smartfon Note7 bezbedne. To je bio pokušaj da se umire potrošači zabrinuti zbog izveštaja iz Južne Koreje, Kine i SAD da se zamenjeni uređaji suviše greju. „Želimo da uverimo sve da novi telefoni Note7 rade pravilno i da ne predstavljaju nikakav bezbednosni problem“, izjavila je kompanija 30. septembra. „U normalnim uslovima, svi smartfoni mogu da imaju varijacije temperature „.

Neki analitičari su pohvalili Samsung za redovno obaveštavanje javnosti o globalnom povlačenju telefona Note7, ali su ipak zabrinuti najnovijim izveštajima da se zamenjeni uređaj toliko zagrejao da je počeo da se dimi i da je progoreo svoje kućište. „Pratio sam neke reklamacije u Kini na… Note7 da se ‘dobra’ baterija zapalila, ali nijedan od tih incidenata nije bio povezan sa Samsungom“, rekao je Patrick Moorhead, analitičar u Moor Insights & Strategy. „Dakle, za sada su nam svima potrebne kompletne informacije da ne bismo donosili preuranjene zaključke. Ako se potvrdi da je taj telefon zaista bio zamena, Samsung će biti suočen sa velikim problemima“.

Samsung je prvi 2. septembra objavio globalno povlačenje originalnog Note7, a komisija potrošača SAD za bezbednost proizvoda (CPSC) zvanično je povukla 1 milion uređaja u SAD 15. septembra. U to vreme, komisija CPSC je izjavila da je primila 92 izveštaja o pregrevanju baterija u originalnim uređajima, uključujući 26 izveštaja o opekotinama i 55 izveštaja o oštećenju imovine.

Posle evakuacije aviona Southwest prošle srede, CPSC objavljuje izjavu svog pretsedavajućeg, Elliota Kaya, da „ekspeditivno kreće“ u istraživanje kontaktima sa Greenom, Samsungom i Federalom upravom za avijaciju. Kay je ponovio da kupci telefona Note7 koji nisu dobili zamenu moraju da ih isključe. Kay je takođe potsetio javnost da kupci ne moraju da prihvate zamenu Note7 i mogu da zahtevaju kompletan povrat novca od Samsunga ili od dobavljača gde su ga kupili.
Green je rekao izveštačima da mu je lakše što dim iz aparata Note7 u mlaznjaku Southwest nije izazvao više štete nego što je uništio sam uređaj i izgoreo tepih u avionu. Bila bi katastrofa da se telefon zapalio dok sam vozio kola ili da je bio u koferu u prtljažniku aviona. „Moglo je da bude mnogo gore“, rekao je za CBS.

4192-da-li-je-xa-samsung-xa-nesto-stedeo-u-isporuci-zamena-za-xa-note7-xa