Google u problemima u Španiji i Francuskoj

Google je pod istragom poreskih organa u Španiji i Francuskoj, a nedavno je sa organima UK i Italije skopio dogovor o zaostalom porezu. Španija se priključila navali poreskih organa koji ispituju Googleove račune da vide da li je kompanija platila sve što treba. Tim od 35 inspektora iz AgenciaTributaria, španskog poreskog organa, upala je u Google kancelarije na dva mesta u Madridu u četvrtaky, prema pisanju španske novine El País. Izveštaj kaže da su za upad u četvrtak organi tražili odobrenje od suda.

Istraživali su poreske obaveze Googleovih filijala u Španiji i Irskoj, kroz koje ova kompanija usmerava većinu svojih prihoda u Evropi. Relativno je uobičajena poslovna praksa da se aktivnosti koje donose profit lociraju u zemljama sa niskim poreskim stopama za korporacije, a funkcije koje trpe gubitke tamo gde je porez veći. Usmeravanje profita u zemlje sa nižim porezom ne mora da bude nezakonito, ukoliko transfer može da se opravda.

Poreske organe brine da li Googleovo špansko osoblje možda igra veću ulogu u stvaranju dohotka i profita nego što je kompanija prijavila, piše El País. I druge zemlje takođe istražuju Googleovo poresko poslovanje. Francuske vlasti su u maju izvršile napad u zoru na Parisku kancelariju ove kompanije u sklopu istrage o tome da li Google treba da plati 1,8 milijarde dolara zaostalog poreza.

A u januaru je Italija zatražila da kompanija plati 228 miliona € (tada, 257 miliona dolara) zaostalog poreza za period 2009-2013. Taj zahtev je stigao u isto vreme kada su vlasti UK zaključile istragu o plaćanju poreza ove kompanije za period od 10 godina, što je dovelo do zahteva za 130 miliona £ (tada, 186 miliona dolara) zaostalog poreza. Pošto mnogi poreski organi Evropske Unije istražuju ovu kompaniju, Margrethe Vestager, Komesar za konkurenciju EU, je rekla da će se priključiti ako dobije zvaničnu žalbu. Google je izdao saopštenje u odbranu svoje prakse sa porezom. „Pridržavamo se poreskih zakona u Španiji, kao i u svakoj drugoj zemlji u kojoj poslujemo. Mi u potpunosti sarađujemo sa poreskim organima u Madridu da odgovorimo na njihova pitanja, kao uvek,“ stoji u e-poruci jednog Googleovog port parola.

4140-xa-google-xa-u-problemima-u-spaniji-i-francuskoj