Kako popraviti šest problema Windowsa 10

Najnoviji operativni sistem Microsoft-a je mnogo bolji od svog prethodnika, ali i dalje ima nekih dosadnih grešaka. Pomažemo vam da ih rešite. Microsoft Windows 10 je mnogo uradio na rešavanju problema koji su bili svojstveni starijim verzijama operativnog sistema Windows – pogotovo Windowsu 8. Ali još uvek je daleko od savršenog operativnog sistema i ima svoje muke. Pregledajući razne diskusije korisnika (i svoja vlastita iskustva) identifikovali smo šest problema na koje se mnogi ljudi žale: prisilna ažuriranja Windowsa 10; digitalni pomoćnik Cortana (kojeg neki korisnici žele da se reše, a ne mogu); izgubljen prostor na disku; sporo vreme podizanja; dosadne obaveštenja; i problemi sa menijem Start.

Ali ne brinite – pomoć je na putu. Istražili smo načine da se pobrinemo za ove probleme (ili da ih barem što više ublažimo). Evo nekoliko rešenja koja će učiniti Windows 10 prijatnijim.

Imajte na umu da smo ovu priču ažurirali za verziju 1803, ažuriranja Windows 10 April 2018 Update. Ako niste prešli na tu verziju operativnog sistema Windows 10, stvari možda kod vas izgledaju ili rade malo drugačije.

1. Izbegnite prisilna ažuriranja za Windows 10

Počećemo od najveće muke: Prinudno ažuriranje. Za mnoge ljude, ovo je najveća od svih Windows glavobolja. Za razliku od ranijih verzija Windowsa, Windows 10 vam ne dozvoljava da birate koja ažuriranja će se instalirati. Sada, čim Microsoft izda ažuriranje, vaša mašina ga instalira. Kraj priče.

Pa zamalo. Windows Update vam pruža neku kontrolu nad tim kada će se ažuriranja instalirati, tako da ona ne prekidaju vaš rad. Korisnici izdanja Windows 10 Professional, Enterprise i Education mogu da odlože ažuriranja. Te tehnike su obuhvaćene u našoj priči „Kako upravljati ispravkama za Windows 10“ (How to handle Windows 10 updates).

Postoji i nekoliko rešenja koja omogućavaju svakome, čak i korisnicima izdanja Windows 10 Home, da prekinu proces ažuriranja. Jedna napomena, međutim: Kao opšte pravilo, dobro je da se Windows 10 održava ažurnim, jer mnoge ispravke ne rešavaju samo greške niti dodaju nove funkcije, već sadrže i sigurnosne zakrpe.

Međutim, to je vaša mašina, vaš operativni sistem i vaš život. Dakle, ako želite da prekinete prisilna ažuriranja Windows 10, evo dva načina za to. Takođe ću vam pokazati kako možete da deinstalirate već instaliranu ispravku i držite je deinstaliranu.

Koristite funkciju merenja veze

Funkcija merenja veze u operativnom sistemu Windows 10 dizajnirana je da vam štedi novac ako plaćate za korišćenje propusnog opsega preko određene količine, ali možete da je koristite kao lukavo rešenje za izbegavanje automatskog ažuriranja. Podrazumevano, ova funkcija je za Wi-Fi i Ethernet veze isključena, ali je uključena za celularne veze. Evo kako da je uključite za Wi-Fi i Ethernet veze.

Za Wi-Fi veze:
1. Idite na Settings > Network & Internet > Wi-Fi.
2. Pritisnite “Manage known networks.”
3. Pritisnite svaku Wi-Fi mrežu sa kojom se povezujete, pa pritisnite Properties.
4. Na ekranu koji se pojavi, pomerite sadržaj do područja “Metered connection” i prebacite klizač na On.
Za Ethernet veze:
1. Idite na Settings > Network & Internet > Status.
2. Pritisnite “Change connection properties.”
3. Na ekranu koji se pojavi, pomerite sadržaj do područja “Metered connection” i prebacite klizač na On.
Od sada, Windows 10 neće automatski preuzimati niti instalirati ispravke, mada je najmanje jedna osoba prijavila na forume AskWoody mog kolege Woodija Leonharda da su neka ažuriranja ipak instalirana. Morate da pratite gornja uputstva za svaku Wi-Fi i Ethernet mrežu sa kojom se povezujete kako biste prekinuli ažuriranja.
Isključite uslugu Windows Update

Windows Update radi kao i svaki drugi Windows servis – što znači da ga možete isključiti:
1. Idite na Control Panel > System and Security > Administrative Tools. To vas prebacuje na folder u Windows Exploreru sa listom administrativnih alatki, od kojih je jedna Services.
2. Pritisnite dva puta Services.
3. Na desnoj strani ekrana koji se pojavi, pomerite sadržaj do Windows Update i pritisnite ga dva puta.
4. U okviru Startup Type koji se tada otvori, izaberite Disabled, pa pritisnite OK.
5. Pokrenite ponovo svoj PC.

Usluga Windows Update više neće raditi, a nećete ni automatski preuzimati i instalirati ispravke. Ako zatražite od Windowsa 10 da proveri ažuriranja nakon što isključite Windows Update, dobićete poruku o grešci. Imajte na umu da ako koristite neko od ovih rešenja, blokiraćete sve ispravke za Windows. Ne možete da birate koje ćete instalirati, a koje ne. Izuzetak su bezbednosne ispravke. Ako ste zabrinuti za bezbednost, tehnika merenja veze je malo bezbednija, jer propušta važna bezbednosna ažuriranja, koja nećete dobiti kada isključite Windows Update.

Ako odlučite da isključite Windows Update, u nekom trenutku bi trebalo ponovo da ga uključite kako biste dobili bezbednosne zakrpe koje ste propustili. I ako se odlučite za tehniku merenja veze, verovatno ćete želeti da je jednom isključite da biste dobili ažuriranja ili ispravke grešaka. Kada to uradite, preuzećete i instaliraćete sva ažuriranja, a ne samo ona koja želite.

Obratite, ipak, pažnju na to da i dalje postoji dobar razlog da se koriste ove tehnike za isključivanje automatskih ispravki, jer ako prekinete automatsko instaliranje, možete da proverite izveštaje o problematičnim ispravkama. Ako se niko ne požali, onda ih pustite da se instaliraju; ako postoje problemi, možete sačekati dok se ne pojavi zakrpa.

Deinstalirajte i sakrijte problematična ažuriranja

Ako vam smeta neko ažuriranje koje škodi (ili može da naškodi) vašem računaru, postoji još jedno zaobilazno rešenje: Deinstalirajte loše ažuriranje, a zatim ga sakrijte od Windowsa 10 tako da se ne instalira ponovo automatski. Na taj način, kada se pojavi popravka lošeg ažuriranja, možete da instalirate sve ispravke, uključujući i popravku. Imajte na umu da nećete moći da deinstalirate svako ažuriranje i nećete moći da sakrijete sve ispravke koje ste deinstalirali. Ipak, vredi pokušati, ako imate neko loše ažuriranje.

Možete videti sve ispravke koje ste instalirali ako odete na Settings > Update & Security > Windows Update > View update history. Pojaviće se lista, podeljena u pet odeljaka: Feature Updates, Quality Updates, Driver Updates, Definition Updates i Other Updates. Odeljak „Feature Updates“ prikazuje glavna polugodišnja ažuriranja – na primer, ažuriranje Windows 10 april 2018. Ali to nećete videti na običnom engleskom jeziku. Umesto toga, pisaće broj verzije koji Microsoft koristi kao referencu ažuriranja, kao što je verzija 1803 za ažuriranje iz aprila 2018. godine.

Odeljak Quality Updates navodi napredne ispravke za Windows koje popravljaju greške, poboljšavaju bezbednost i dodaju manje funkcije. Driver Updates prikazuje drajvere koji su ažurirani. Definition Updates prikazuje sve antivirusne i anti-zlonamerne ispravke Windowsovog ugrađenog alata protiv zlonamernog softvera. Other Updates sadrži različite ostale ispravke, kao što je Windowsov alat za uklanjanje zlonamernog softvera. Pritisnite na ažuriranje da biste dobili informacije o tom ažuriranju. Na taj način, možda ćete moći da pronađete koje ažuriranje vam izaziva probleme.

Ako želite da deinstalirate ažuriranje funkcija (kao što je Windows 10, verzija 1803), to ćete morati uraditi u roku od 10 dana od instalacije nadogradnje. Posle toga, ne možete učiniti ništa da ga deinstalirate. Ako želite da ga deinstalirate u tom desetodnevnom vremenskom periodu, idite na Settings > Update & Security > Recovery. U odeljku „Go back to the previous version of Windows 10“ pritisnite dugme „Get started“, a zatim pratite uputstva.

Čak i ako hoćete da deinstalirate nadogradnju u roku od 10 dana, možda se neće pojaviti izbor „Go back to the previous version of Windows 10″. Ako se to desi, nećete moći da deinstalirate ažuriranje. Verovatni uzrok problema je da je vaš folder Windows.old izbrisan. U tom folderu se nalazi prethodna verzija operativnog sistema Windows, pa ako tog foldera nema, ne možete se vratiti na prethodnu verziju.

Da biste deinstalirali druga ažuriranja, na stranici View Update History, pritisnite Uninstall Updates. Videćete spisak svojih ažuriranja za Windows – mada nećete videti sva. Neće se sva ažuriranja koja su navedena u “ View installed update history“ pojaviti na listi koja vam omogućava da deinstalirate ispravke, a ne možete da deinstalirate nijednu koja nije na ovoj listi. Kada pritisnete neke ispravke na ekranu za uklanjanje ažuriranja, dugme za deinstaliranje nestane. Dvaput pritisnite ažuriranje kojeg želite da se rešite. Pojaviće se ekran sa pitanjem da li želite da ga deinstalirate. Pritisnite dugme Yes.

U nekim slučajevima ćete možda moći da obezbedite da Windows 10 ponovo ne instalira ispravku koju ste deinstalirali. Upotrebite jednu besplatnu Microsoftovu alatku da biste je u stvari sakrili od Windows Update-a. Da biste to uradili, idite na ovu stranicu za podršku kompanije Microsoft (https://support.microsoft.com/en-us/help/3183922/how-to-temporarily-prevent-a-windows-update-from-reinstalling-in-windo), pomerite sadržaj prema dnu i pritisnite link „Download the ‘Show or hide updates’ troubleshooter package now“. Instalirajte preuzimanje, pritisnite Next i pratite uputstva za skrivanje ažuriranja za koja ne želite da se ponovo instaliraju.

2. Oslobodite se Cortane

Ne obožavaju svi Cortanu, Microsoftovog ponekad nametljivog digitalnog pomoćnika. Pre ažuriranja Anniversary Update za Windows 10 objavljenog u avgustu 2016. godine, to nije morao da bude problem, jer je bilo lako isključiti Cortanu. Bilo je dovoljno da otvorite Cortanu, izaberete Settings, potražite parametar “ Cortana can give you suggestions, ideas, reminders, alerts and more“ i pomerite klizač na Off. Ali ažuriranje Anniversary Update je uklonilo tu opciju.

Ipak, još uvek možete isključiti Cortanu. Ako koristite bilo koju verziju operativnog sistema Windows 10 osim verzije Home, možete to da uradite koristeći Group Policy Editor. Pokrenite Group Policy Editor tako što ćete u polje za pretragu ukucati gpedit.msc. Zatim idite na Computer Configuration> Administrative Templates> Windows Components> Search> Allow Cortana. Podesite ga na „disabled“.

Ako koristite Windows 10 izdanje Home, moraćete da se spustite na Windows Registry. Kao i uvek, kada menjate Registry, budite pažljivi prilikom uređivanja – ako promenite pogrešan parametar možete da napravite veliku štetu na vašem operativnom sistemu. Takođe je dobro da napravite tačku za vraćanje sistema (System Restore Point) pre nego što menjate Registry, da biste mogli da vratite svoj sistem u stanje u kojem je bio pre nego što ste uneli promene.

Uz ove opomene, evo kako da ubijete Cortanu kroz Registry:
1. Upišite regedit u okvir Search pa pritisnite Enter da biste pokrenuli Registry Editor.
2. Potražite ključ HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindowsWindows Search. Ako na vašem sistemu nemate taj ključ, moraćete da ga napravite. Da biste to uradili, pritisnite folder Windows desnim tasterom miša, pa izaberite New > Key. Automatski će se napraviti novi ključ sa podrazumevanim imenom, kao što je New Key #1. Nazovite ga Windows Search tako da jednostavno upišete novo ime ključa. Ako iz nekog razloga ime ključa nije istaknuto i kursor se ne nalazi u njemu, pritisnite ga desnim tasterom miša, izaberite Rename, pa upišite ime ključa koje želite.
3. Pritisnite desnim tasterom miša ključ Windows Search pa izaberite New > DWORD (32-bit) Value.
4. Nazovite vrednost AllowCortana.
5. Pritisnite dva puta AllowCortana i postavite njegovu vrednost na 0.
6. Zatvorite Registry Editor. Odjavite se i prijavite se ponovo, ili pokrenite ponovo svoj PC kako bi promena stupila na snagu.

Da biste ponovo uključili Cortanu, izbrišite vrednost AllowCortana ili je postavite na 1.

Imajte na umu da još uvek imate posla ako ste Cortanu isključili da biste zaštitili svoju privatnost tako što sprečavate da Cortana prikuplja podatke o vama. To je zato što se informacije koje je Cortana već prikupila o vama i dalje nalaze u oblaku. Ako želite da izbrišete neki deo ili sve, evo šta da uradite:

Pređite na Cortanin odeljak Notebook na Microsoftovoj kontrolnoj tabli za privatnost. Videćete razne lične sadržaje, od finansija do letova, vesti, sporta i još mnogo toga. Pritisnite bilo koji tip sadržaja, a zatim pratite uputstva za brisanje. Ako želite da izbrišete sve podatke koje je Cortana prikupila o vama, pritisnite „Clear Cortana data“ na desnoj strani ekrana.

3. Popravite probleme sa menijem Start

Kada je prvi put objavljeno da će Windows 10 vratiti meni Start, mnogi korisnici su ga pozdravili. Ali nakon što je Windows 10 objavljen, neki ljudi su počeli da se žale na probleme sa menijem Start – nije se pokretao kada su pritisnuli dugme Start, ili se zamrzavao, ili su se nasumične stavke pojavljivale ili nestajale. Ako imate probleme sa menijem Start, ne bojte se; postoji nekoliko načina da probate da ga popravite.

Napomena: Pre pokušaja bilo koje od ovih tehnika, najpre ponovo pokrenite računar. Ponekad već samo ponovno pokretanje popravi stvari.

Proverite ažuriranja

Postoji mogućnost da problem reši neka ispravka Windowsa – Microsoft neprestano svojim ažuriranjima rešava greške. Da biste bili sigurni da imate sve najnovije Windows ispravke, idite u Settings > Updates & security > Windows Update pa izaberite „Check for updates“. Ako se neke pronađu, instalirajte ih. Možda ćete morati ponovo da pokrenete računar kako bi ažuriranje stupilo na snagu.

Popravite oštećene fajlove koristeći PowerShell

Ako u meniju Start još uvek ima problema, možda su u pitanju oštećeni fajlovi. Možete da ih pronađete i popravite pomoću alatke sa komandne linije po imenu PowerShell koja je ugrađena u Windows:

Ukucajte powershell u Windows okvir za pretraživanje, u rezultatima pretrage desnim tasterom miša pritisnite stavku Windows PowerShell, pa izaberite opciju „Run as administrator“. To će pokrenuti PowerShell.

Ako iz nekog razloga okvir za pretraživanje ne radi, pritisnite na tastaturi taster Windows + R, ukucajte PowerShell i pritisnite Enter. To pokreće PowerShell, ali ne i administratorski nalog, koji morate da koristite. Za to je potrebno još nekoliko koraka: pritisnite desnim tasterom miša ikonu PowerShell na traci poslova i odaberite „Pin to taskbar“. Zatim zatvorite PowerShell. Sada pritisnite desnim tasterom miša na ikonu PowerShell na traci poslova i izaberite „Run as administrator“.

Pošto ste pokrenuli PowerShell kao administrator, upišite sfc/scannow i pritisnite Enter. PowerShell će skenirati vaš sistem tražeći korumpirane fajlove. Ovo može potrajati neko vreme.

Kada PowerShell završi skeniranje vašeg sistema, on će vam reći da li je pronašao i ispravio korumpirane fajlove, pronašao korumpirane fajlove, ali ih nije mogao popraviti, ili nije pronašao korumpirane fajlove. Ako je pronašao korumpirane fajlove ali ih nije mogao popraviti, upišite komandu dism/online/cleanup-image/restorehealth i pritisnite Enter. To bi trebalo da reši problem.

Napravite nov lokalni administratorski nalog ili resetujte računar

Ako nijedno od ovog ne pomogne, Microsoft ima ovaj poslednji savet: napravite lokalni administratorski nalog, pa ako meni „Start“ na tom nalogu radi, premestite sve svoje fajlove i postavke na njega; ili resetujte svoj računar sa opcijama oporavka za Windows 10.

4. Povratite izgubljeni prostor za skladištenje

Windows 10 može biti halapljiv za prostorom na disku, pogotovo ako ste ga nadogradili sa neke prethodne verzije operativnog sistema Windows, ili nakon većeg ažuriranja Windowsa 10. To je zato što kada nadogradite ili instalirate veće ažuriranje, Windows 10 čuva staru verziju operativnog sistema, za slučaj da poželite da se vratite na nju.

Ali ta starija verzija operativnog sistema zauzima nekoliko gigabajta prostora za skladištenje. Ako imate računar sa dosta prostora za skladištenje, ne brinete. Ali ako vam je skladištenje tesno, to može biti ozbiljan problem.

Na primer, ja imam laptop HP Stream sa 32GB prostora za skladištenje, a kada sam pokušao da nadogradim najnoviju verziju operativnog sistema Windows 10, nisam mogao to da uradim – moja stara verzija za Windows je zauzela toliko prostora da nova verzija Windowsa nije mogla da se instalira.

Ako ste sigurni da nećete želeti da se vratite na staru verziju operativnog sistema Windows, lako možete da je izbrišete. Ona se čuva u folderu pod nazivom Windows.old koju ćete naći u folderu /Windows. Međutim, umesto da je ručno brišete, upotrebite alatku Disk Cleanup:

1. Pokrenite alatku tako da ukcate Disk Cleanup u liniju za pretraživanje i pritisnete rezultat Disk Cleanup koji se pojavi. Alatki treba nekoliko minuta da pretraži vaš sistem.

2. Kada Disk Cleanup završi, pregledajte listu fajlova koje možete da počistite i potvrdite polje pored “Previous Windows installation(s)” . Ta stavka se javlja jedino ako imate neku prethodnu instalaciju Windowsa na svom disku.

3. Pritisnite OK.
Stara verzija operativnog sistema Windows će biti izbrisana, a vi ćete povratiti svoj prostor na disku.

5. Ubrzajte pokretanje sistema Windows

Od trenutka kada je Windows 10 objavljen, ljudi su počeli da se žale da im je vreme pokretanja sporije nego kod prethodnih verzija Windowsa. Ako vas nervira letargično pokretanje Windowsa 10, postoje dva načina da ga ubrzate:
Omogućite brzo pokretanje

Windows 10 ima funkciju pod nazivom Fast Startup, koja kombinuje normalno gašenje sa funkcijom hibernacije Windowsa.

Sa brzim pokretanjem, kada gasite svoj računar, on zatvara vaše aplikacije i odjavljuje sve korisnike, ali učitava jezgro i upravljačke programe Windowsa u fajl hibernacije na disku. Zatim, kada ponovo pokrenete računar, Windows učitava jezgro i upravljačke programe iz fajla hibernacije, što ubrzava pokretanje.

Brzo pokretanje je možda već omogućeno na vašem računaru. Evo kako da proverite da li jeste i šta da uradite u vezi sa tim ako nije:
1. Pritisnite desnim tasterom miša dugme Start pa iz menija koji se pojavi izaberite Power Options.
2. Pritisnite “Additional power settings.”
3. Izaberite „Choose what the Power buttons do.“
4. Pogledajte na ekranu koji se pojavi u odeljak “Shutdown settings”. Ako je potvrđena opcija “Turn on fast startup (recommended),” nema potrebe da išta više radite.
5. Ako opcija nije potvrđena, pritisnite “Change Settings that are currently unavailable” (promeniti parametre koji trenutno nisu dostupni).
6. Potvrdite opciju “Turn on fast startup (recommended)” pa pritisnite Save changes.
To je sve što je potrebno. Imajte na umu da na nekim mašinama brzo pokretanje nije omogućeno. Ako je to slučaj sa vašom mašinom, neće biti stavke „Turn on fast startup (recommended)“.
Ubrzajte pokretanje koristeći Task Manager
Windows 10 Task Manager je odličan alat za upravljanje pokretanjem računara. Pomoću njega možete da onemogućite programe koji se izvršavaju prilikom pokretanja:
1. Pritisnite liniju poslova desnim tasterom miša, pa izaberite Task Manager.
2. Ako se Task Manager izvršava kao mali prozor i prikazuje samo aplikacije koje se trenutno izvršavaju na vašem sistemu, pritisnite link „More details“ na dnu ekrana. Otvoriće se proširen prikaz, sa više jezičaka pri vrhu ekrana.
3. Pritisnite jezičak Startup. Tu su izlistane sve aplikacije koje se izvršavaju prilikom pokretanja sistema.
4. Pritisnite desnim tasterom miša svaku aplikaciju koju ne želite prilikom pokretanja sistema i izaberite Disable. Te programe ćete i dalje moći da izvršavate tako da ih pokrenete na uobičajen način — oni se samo neće izvršavati prilikom pokretanja sistema.
Neki dodatni saveti: Da biste lakše odlučili koje programe da onemogućite, pogledajte kolonu „Startup impact“. Tu se pokazuje da li program nema uticaja (no impact) na vreme pokretanja, nizak uticaj (low impact), srednji uticaj (medium impact) ili veliki uticaj (high impact).
Mnogi programi na listi vam možda nisu poznati i nećete biti sigurni da li da ih onesposobite ili ne. Desnim tasterom miša pritisnite neki koji ne prepoznajete i izaberite „Search online“. To će pokrenuti online pretragu imena fajla. Pregledajte rezultate; obično će vam reći tačno šta program radi pa ćete lakše odlučiti da li da ga ostavite da radi prilikom pokretanja sistema.

Takođe možete da pritisnete desnim tasterom miša na bilo koji program na listi i izaberete „Open file location“. To će otvoriti Windows Explorer na folderu u kojem se nalazi programski .exe fajl. To je još jedan ključ za svrhu programa i za odluku da li da ga onemogućite prilikom pokretanja sistema.

6. Isključite dosadna obaveštenja

Centar za akciju Windows 10 vam šalje obaveštenja o vašoj e-pošti, društvenim medijima, ažuriranjima softvera, sistemskim porukama i još mnogo toga. To može biti korisno ili užasno dosadno, zavisno od vaše ličnosti i od toga koliko obaveštenja dobijate.

Međutim, postoji jednostavan način da isključite obaveštenja za jednu po jednu aplikaciju ili da ih jednim potezom zaustavite sve:
1. Idite na Settings > System > Notifications & actions.
2. Da biste isključili sva obaveštenja, pomerite na Off dugme koje se nalazi neposredno ispod Notifications & actions.
3. Ako želite neka obaveštenja da zadržite a neka ne, nemojte pomeriti klizač na Off. Umesto toga, pređite na odeljak “Get Notifications from these senders”, pa pomerite na Off klizače pored aplikacija i usluga od kojih ne želite da dobijate obaveštenja.
Izvor: COMPUTERWORLD

5037-xa-kako-popraviti-sest-problema-windowsa-10-xa