Kako ubrzati razvoj softvera (bez posledica po raspoloženje)

Zbog pandemije, IT lideri su pod sve većim pritiskom da brzo isporučuju rešenja. Ali mnogi direktori informacionih tehnologija smatraju da koraci za brzo ponavljanje koje preduzimaju nisu dovoljni da se podrže sve veći poslovni zahtevi.  Kao startup koji nudi visoko konkurentnu industriju igara na sreću sa interaktivnom 3D platformom za striming, Polistream mora brzo da pruža nove mogućnosti. Cheril Razzell, potpredsednica kompanije za inženjering, i Simon Sparks, šef talenata, smatraju da je brzina njihova konkurentska prednost. „Moramo da iskoristimo sve, uključujući brzinu, u svoju korist“, kaže Sparks. Priznaju da brzina zahteva rad. U suprotnom, programeri mogu da upadnu u birokratiju ili da ih skreću s puta ideje i beskrajni zahtevi, što oboje traži dodatno dragoceno vreme za kodiranje i odlaže nova izdanja i nove proizvode. Danas, međutim, direktori informacionih tehnologija nemaju vremena. Pod sve su većim pritiskom da idu sve brže kako bi udovoljili zahtevima korisnika na brz način.

„Oseća se kao potpuna oluja za direktore informacionih tehnologija. Imali smo prvu eru COVID-a, gde se direktor informacionih tehnologija pojavio kao zvezda koja omogućava daljinski rad i pokretanje inicijativa da bi se osigurala stabilnost i povezivanje sa kupcima. Ali sada je menadžerski tim krenuo dalje. Razmišljaju o 2021. i 2022. kako da sustignu, nadoknade izgubljeno vreme i ubrzaju poslovanje “, kaže Aamer Baig, koji kao stariji partner u menadžerskoj konsultantskoj kući McKinsey & Co. pomaže poslovnim i tehnološkim liderima da transformišu svoje organizacije. „Dakle, ako su direktori informacionih tehnologija ranije smatrali da je pritisak visok, sada je on još veći.“

S obzirom na taj pritisak, direktori informacionih tehnologija i njihovi korporativni IT timovi otkrivaju da koraci za brzo ponavljanje koje preduzimaju, kao što je usvajanje agilnih razvojnih metodologija, možda neće biti dovoljni da podrže sve veće poslovne zahteve za količinom i brzinom. Na primer, uzmite u obzir da je 86 posto IT donosilaca odluka navelo nedovoljan broj programera kao najveći izazov za digitalnu transformaciju svog poslovanja, prema Institutu za upravljanje projektima. IT lideri mogu, prema rečima Baiga, IT lidera i drugih konsultanata, da pojačaju razvojni rad – bez preopterećivanja svojih timova – usvajanjem novih procesa i tehnologija. Oni nude sledećih pet predloga za ubrzavanje razvoja aplikacija – a da pri tom ne ubiju moral.

Razvijanje čvrste integracije sa preduzećem

Istraživanje kompanije McKinsey otkrilo je da „smele, usko integrisane digitalne strategije“ češće donose veću vrednost, otkrivši da je 47 procenata kompanija sa takvim strategijama prijavilo organski rast prihoda od 10 ili više procenata.
Baig ističe to tehnološkim kompanijama kao primere šta treba da rade, napominjući da oni često ugrađuju tehnološke timove u posalovanje ili obrnuto, stvarajući zajednički proces isporuke koji im omogućava brzu isporuku koda. Joshua Perkins, terenski tehnički direktor kompanije Ahead, dobavljača rešenja u oblaku, ima slično posmatranje, rekavši da timovi moraju da budu oblikovani tako da rade paralelno sa stručnjacima za određenu materiju i da se usavrše kako bi bili sigurni da su sposobni za brzu isporuku kvalitetnog koda.

„Ako želimo brže da isporučujemo aplikacije, moramo bolje da uskladimo resurse i da privučemo i zadržimo talente da bismo to održali“, kaže on. „Želimo da stvorimo timove koji obuhvataju sve različite funkcionalne komponente da bi taj deo softvera bio funkcionalan, uspešan i uticajan. Inovativni direktor informacionih tehnologija je u tome uspešan ako postigne priliv ljudi koji obično nisu bili uključeni u taj proces da ga bolje informišu o poslovnim ciljevima. “ Perkins ukazuje na jednu osiguravajuću kompaniju koja je stvorila grupu za razvoj softvera u kojoj su bili uključeni programeri, stručnjaci za podatke i poslovni menadžeri koji su razumeli osiguranje i potraživanja. To široko uključivanje od samog početka ubrzalo je proces kodiranja, sa manje jurnjave i ponavljanja potrebnih za razvoj ispravnog krajnjeg proizvoda.

Potpuno iskorišćavanje alata

Programeri usvajaju opsežan broj alata koji im pomažu da rade brže, ali usvajanje nije univerzalno u svim razvojnim timovima, niti je potpuno u timovima koji su prihvatili automatizaciju i druge tehnologije. Nalazi ankete “Mapping the DevOps Landscape 2020” kompanije GitLab, proizvođača veb alata životnog ciklusa devopsa, ukazuju na to da ima mesta za poboljšanje: Samo 38 procenata ispitanika reklo je da njihova primena devopsa uključuje kontinuiranu integraciju/kontinuiranu isporuku (CI / CD) i samo 29 odsto je reklo da njihova primena devopsa uključuje automatizaciju testiranja. Ipak, ispitanici su istakli da bi dalje usvajanje tehnologija pomoglo da se njihov rad ubrza. Na primer, 47 odsto je navelo testiranje kao glavno usko grlo, iako je samo 12 procenata reklo da je primenilo potpunu automatizaciju testairanja.

Martin Brodbeck, tehnički direktor mrežne turističke agencije Priceline, kaže da je primenio više alata, kao što je Harness, kako bi ubrzao razvoj u svojoj kompaniji i nastavlja sa uvođenjem novih tehnologija za podršku svojim timovima.
„Naš cilj je da za uvođenje koda u naše okruženje ne budu potrebni ljudi. Iz perspektive primene, na taj način stvari mogu da se kreću mnogo brže “, kaže Brodbeck. „U mogućnosti smo da brže uvodimo više mogućnosti i funkcija, da vidimo da li rade, pa ako rade, možemo brzo da ih skaliramo. A ako se jave bilo kakvi problemi, možemo da poništimo primene “. Brodbeck kaže da ne prati vremena uvođenja, tako da ne može kvantifikovati koliko je koji određeni alat doprineo da se poveća brzina razvoja, ali kaže, „Ukratko, znamo da smo brži.“

Standardizovanje tehnologija, procesa, jezika

Iako su usvajanje tehnologija automatizacije i razvojnih alata, kao i procesi i metodologije kao što su agilno i devOps, presudni za ubrzavanje razvoja aplikacija, stručnjaci upozoravaju da se ne koristi previše različitih tehnologija. Taj pristup bi, na duži rok, verovatno usporio rad. „Možete da se upuštate u žestoke rasprave sa inženjerima o [njihovim preferencijama], ali veoma je korisno da se usklađuju razvojni alati i procesi koji se koriste“, kaže Baig. Standardizacija među razvojnim timovima može da zahteva vreme i rad, ali Baig kaže da će na kraju razvojni timovi moći da rade brže jer će moći brzo i lako da se prebacuju između projekata i odeljenja ako svi u svom poslu koriste iste alate, procese, pa čak i jezike.
Brodbeck se slaže s tim i kaže da standardizacija pruža maksimalnu fleksibilnost tako što eliminiše vreme potrebno programerima da pri kretanju unutar organizacije nauče ili ovladaju novim alatima i procesima.

Negovanje laserski oštrog fokusa

„Budući da smo mali tim, možemo sebi priuštiti da se usredsredimo samo na najvažnije stvari – po čemu je ovo različito, po čemu je ovo posebno. Izuzetno je važno da vam to bude u centru interesa“, kaže Sparks iz Polystreama.

Primer: Programeri Polystream-a nedavno su dobili zadatak da naprave jedan proizvod koji će nekome omogućiti da se pridruži igri putem linka, umesto da preuzme celokupnu igru. Razzell kaže da je njena kompanija taj zadatak videla kao deo svoje strategije da ostane konkurentna u agresivnoj industriji igara.

Razvojni tim je radio brzo, kaže ona, isporučio je proizvod za svega dve nedelje. Razzell kaže da je za tako brze rezultate bilo ključno zadržavanje laserski oštrog fokusa na cilju. „Ponekad je lako izgubiti trag onog što pokušavate da izgradite. Lako je pasti u digresije i na kraju ne dobijete ono što se tražilo“, kaže ona, dodajući da ostajanje na uskom tragu može biti posebno teško kada se razvijaju novi proizvodi i slede inovativne ideje, pa dodatni elementi mogu lakše da se ušunjaju na spisak razvojnih obaveza.  Ona govori iz iskustva, ističući da su njene programere zadržavali neki delovi posla za koje su konačno zaključili da su nepotrebni za njihov osnovni cilj.

„Niste nameravali da padnete u tu digresiju, ali tim se upetlja u to. Jednostavno vas uhvati svakodnevna gužva “, kaže Razzell. „I u tom slučaju smo nastavili da je nadograđujemo i pokušavali da je poboljšamo, ali smo otkrili da nam zapravo nije potrebna. Otkrili smo da dodatni posao koči naš razvojni proces. “

Usvajanje platformi sa niskim kodom / bez koda

Neki stručnjaci izdvajaju platforme sa niskim kodom / bez koda (low code/no code) kao posebno važnu tehnologiju za podršku brzine u razvoju aplikacija. Primećuju da ta tehnologija povećava brzinu na tri međusobno povezana načina. Prvo, programeri unutar IT odeljenja mogu da je koriste za brže kreiranje koda. Drugo, poslovni korisnici mogu sami koristiti platformu za brzo isporučivanje aplikacija koje zadovoljavaju njihove potrebe, eliminišući vreme koje bi bilo potrebno za sastanak sa IT-om i za saradnju. I treće, budući da korisnici sami obavljaju neke razvojne poslove nižeg nivoa, IT može koncentrisati svoje resurse na razvoj složenijih aplikacija veće vrednosti i na taj način može brže završavati taj posao.

„Vlasnici toka posla razumeju šta pokušavaju da dizajniraju, tako da sa niskim kodom / bez koda mogu da grade u realnom vremenu. Oni dizajniraju novi tok rada, a aplikacija se dizajnira u realnom vremenu u pozadini “, kaže Sunil Prashara, predsednik i izvršni direktor Instituta za upravljanje projektima.

Istraživanje tog instituta potkrepljuje te tvrdnje: utvrdili su da je jednoj telekomunikacionoj kompaniji trebalo 67 odsto manje vremena da razvije aplikaciju koristeći dva programera bez koda nego što bi bilo potrebno celom timu od šest Java programera. Druga telekomunikaciona kompanija imala je sličan uspeh, utvrdila je da su dva programera bez koda isporučila aplikaciju za 72 posto manje vremena nego što bi bilo potrebno sa 6 .NET programera. Treća kompanija je radila 62 odsto brže koristeći dva programera bez koda i jednog konsultanta nego što bi bilo potrebno sa dva konsultanta i četiri programera u konvencionalnijem razvojnom okruženju.

Direktori informacionih tehnologija to primećuju: povećavaju svoja ulaganja u platforme sa niskim kodom / bez koda. Izveštaj KPMG-a o globalnom istraživanju novih tehnologija za 2020. godinu otkriva da su direktori informacionih tehnologija poslednjih meseci povećali ulaganja u ove platforme, sa 26 procenata onih koji kažu da ga smatraju najvećim ulaganjem u automatizaciju za drugi kvartal, u odnosu na svega 10 procenata za prvi kvartal.

Izvor: CIO Insider

6051-xa-kako-ubrzati-razvoj-softvera-bez-posledica-po-raspolozenje-xa