Kontejneri na radnoj površini? Nego šta – na Windowsu 10X

Microsoft je smislio novu vrstu kontejnera za svoj operativni sistem sa dvostrukim ekranom Windows 10X, uglavnom da bi se omogućilo pokretanje zastarelih Windows aplikacija. Posledice za budućnost Windows-a mogu biti velike. Iako su kontejneri potekli iz sveta Linuxa, Microsoft ih je svesrdno prihvatio. Počevši od Windows Servera 2016, kompanija je počela da nudi dve vrste kontejnera koji su kompatibilni sa Docker-om: kontejnere Windows Server i kontejnere Hyper-V. Tako, šest godina nakon sudbonosnog dana kada je Microsoft objavio ljubav prema Linuxu, programeri danas rutinski ubacuju aplikacije u Docker kontejnere na svaku Linux distribuciju koju podržava podsistem Windows Linux ili oblak Azure. Ali … kontejneri na radnoj površini? To bi bila neverovatna promena u načinu na koji Windows radi sa desktop aplikacijama, omogućava da se Windows aplikacije instaliraju jednako brzo i bez napora kao i mobilne aplikacije. U stvari, to je izgleda plan za čudan Windows 10X, koji bi trebalo da stigne sa neobičnim novim Surface uređajem ove jeseni.

Najavljen u oktobru 2019. godine, Windows 10X je razvijen za Microsoftov Surface Neo, uređaj sličan slikovnici koji se otvara tako da otkriva dva susedna ekrana veličine tablet računara. Mali Neov brat Surface Duo umesto Windowsa 10X koristi modifikovani Android operativni sistem (i uključuje funkcije telefonije, mada Microsoft mudro odbija da ga nazove telefonom). Interesantno je da je prošlog meseca, na Microsoftovom danu programera 365, kompanija objavila da se njegov SDK sa dvostrukim ekranom za Xamarin.Forms može koristiti za razvoj aplikacija koje su kompatibilne sa oba uređaja.

Pa gde sad tu dolaze kontejneri? Kao prvo, to nisu Docker kontejneri. Umesto toga, čini se da Microsoft koristi kontejnere kako bi pokazao da je stekao iskustva iz prošlih pokušaja da odvuče programere u novi svet koji oštro raskida sa prošlošću (Univerzalna Windows platforma, sećate li se?). Umesto da programeri budu primorani da za Windows 10X prave nove aplikacije od nule, oni mogu svoje aplikacije da omotaju u kontejnere koji uključuju sistem fajlova kompatibilan unazad i registar koji omogućava da se Win32 aplikacije izvršavaju uz male izmene. Ambiciozniji programeri mogu da pišu na nove 10X API-je tako da aplikacije mogu da povezuju dvostruke ekrane i pristupaju drugim izvornim funkcijama.

Ali, šta? Kako se pokazalo, sve aplikacije za Windows 10X rade u kontejnerima, uključujući one koje su svojstveno 10X. Windows 10X sadrži tri vrste kontejnera: Win32, MSIX i Native. Kao što možete očekivati, Win32 kontejneri mogu na 10X da izvršavaju Win32 aplikacije manje, više neizmenjene – ali te glomazne aplikacije troše najviše resursa sistema i nose najveći rizik od nekompatibilnosti. MSIX kontejneri pružaju veću stabilnost, optimizuju propusnost mreže i smanjuju potreban prostor na disku, ali zahtevaju više napora od programera kada pakuju Win32 aplikacije.

Native kontejneri prihvataju UWP aplikacije – i zahtevaju najmanje sistemskih resursa i napajanja, istovremeno pružajući najbolje korisničko iskustvo i kontrolu bezbednosti/privatnosti. Jasno je da bi Microsoft voleo da programeri koriste Native kontejnere i svojstvene 10X mogućnosti, ali sa tri ukusa kontejnera, niko ih na to ne primorava. Za mnogo više detalja o razvoju za Windows 10X, pogledajte odličan tekst Simona Bissona „Razvoj za Windows 10X i Surface Neo.“ (https://www.infoworld.com/article/3527274/developing-for-windows-10x-and-the-surface-neo.html )

Fascinantno je to da Microsoft pomoću kontejnera Win32 i MSIX pruža način na koji se starije aplikacije mogu pokretati u potpuno novom okruženju – plus Xamarin.Forms alati koji Windows programerima omogućavaju da kreiraju aplikacije koje rade i na 10X i na Microsoftovom Androidu. Ta dva napretka nagoveštavaju da je Microsoft možda konačno pronašao način da se izvuče iz svog oklopa kompatibilnosti unazad i da gleda prema budućim, boljim verzijama Windowsa koje se odvajaju od prošlosti. I šta bi ta budućnost mogla da bude? Steven J. Vaughan-Nichols izneo je divlju prognozu kao odgovor na to pitanje:  „Nazovite me ludim, ali Windows 11 bi mogao da radi na Linuxu“. Kao što Steven ističe, Windows 10 i dalje pati od velikih i malih problema, kao što Woody Leonhard redovno izveštava do bolnih detalja. Windows 10 je oduvek izgledao kao pomalo traljav, skrpljen OS. Stevenovo nagađanje da bi Microsoft mogao samo da zameni kernel Windows NT kernelom Linux možda i nije toliko nemoguće kao što izgleda, ako uzmete u obzir da je sa Surface Duo-om Microsoft spreman da izda svoj prvi Android uređaj.

Samo zamislite: Zahvaljujući kontejnerima, Microsoft će prvi put u istoriji Windowsa možda gledati prema budućnosti mnogo manje sputanom njegovom prošlošću, budućnosti sa većom stabilnošću, instalacijom aplikacija bez ikakvih problema i najrobustnijom zajednicom otvorenog koda na svetu u njegovom jezgru.

Windows na GitHub-u. Samo zamislite.

Izvor: COMPUTERWORLD

5875-xa-kontejneri-na-radnoj-povrsini-nego-sta-na-windowsu-10x-xa