Najboljih 10 računarskih zanimanja za budućnost

Ako razmišljate o povratku u školu radi karijere u informatičkoj tehnologiji, vi naravno želite da se osigurate da će se ulaganje vremena i novca isplatiti jednom unosnom karijerom. Nastavite da čitate da biste više saznali o najboljih 10 računarskih zanimanja, procenjenih na osnovu ocenjenog širenja u sledećoj deceniji i na osnovu plata. Metodologija rangiranja za ovu listu najpre uzima u obzir broj novih radnih mesta u sledećih desetak godina prema Birou za statistiku rada (Bureau of Labor Statistics); plata je sledeći faktor, a potrebni stepen obrazovanja je treće razmatranje. Ako se pripremite se za neku od ovih karijera, možete se obezbediti da vi i vaša porodica uživate trajniju sigurnost radnog mesta.

1. Informatičar

Ako ste kreativni i spretni ste sa računarima, razmislite o tome da postanete informatičar (engl. software developer). Ovi profesionalci projektuju i programiraju računarske aplikacije koje mi svakodnevno koristimo. Za ovo zanimanje je obično potrebna diploma računarskih nauka kao i dobra veština programiranja u raznovrsnim programskim jezicima. Ako ste spremni za takav izazov, imaćete prosečnu godišnju zaradu od 93.350 dolara. A prema podacima Biroa za statistiku rada SAD, očekuje se da ovo polje raste mnogo brže od ostalih zanimanja, za 22 procenta, što znači oko 222.600 novih radnih mesta do 2022. godine.

2. Analitičar informacione bezbednosti

Pošto se sve više oslanjamo na informacionu tehnologiju, bezbednost tih informacija postaje sve kritičnija. Ovi profesionalci, koji obično imaju fakultetsku diplomu, zaduženi su da osiguraju da podaci na veb sajtovima i serverima kompanije budu zaštićeni od krađe i od prevare. Analitičari bezbednosti zarađuju prosečno 86.170 dolara godišnje, a očekuje se da broj ovih radnih mesta raste za neverovatnih 37 procenata tokom sledećih desetak godina, što ih čini odličnim izborom ako ste zainteresovani za visoku platu i čvrstu sigurnost posla sa prostorom za rast.

3. Analitičar računarskih sistema

Ako imate diplomu računarskih nauka ili informacione tehnologije, možda razmišljate o tome da postanete analitičar sistema. Ovi profesionalci projektuju idealne sisteme za preduzeća i organizacije i pomažu da se ti projekti primene. Ne samo da je prosečna plata analitičara 79.680 dolara godišnje, već se očekuje i mnogo veći rast nego za druga zanimanja. Predviđa se nezapamćenih 127.700 novih radnih mesta do 2022, porast od 25 procenata.

4. Rukovodilac računarskih i informatičkih sistema

Ako dugoročno planirate svoju karijeru, mogli biste da razmislite o pribavljanju fakultetske diplome računarskih nauka i da radite na tome da postanete Rukovodilac računarskih i informatičkih sistema. Sa pet godina iskustva, ovi profesionalci su obično rukovodioci informacione tehnologije u organizaciji, i zarađuju oko 120.950 dolara godišnje. Za ovo zanimanje se predviđa brz porast od 15 procenata u sledećih desetak godina, odnosno 50.900 novih radnih mesta do 2022.

5. Istraživač računarskih i informatičkih nauka

Ako razmišljate o doktoratu u računarskim naukama, jedna izvrsna računarska karijera kojoj možete težiti je naučni istraživač. Ovi profesionalci vrše istraživanja za rešavanje složenih računarskih problema u raznovrsnim industrijama, i izmišljaju nove pristupe za korišćenje tehnologije. Mada je obično potreban doktorat da biste bili naučni istraživač, možda ćete moći i sa fakultetskom diplomom da dobijete državni posao u ovoj oblasti. Prosečna godišnja plata je 102.190 dolara, sa projekcijom od 15 procenata povećanja broja radnih mesta u sledećih desetak godina (brže od proseka za sva zanimanja).

6. Arhitekta računarskih mreža

Ako imate fakultetsku diplomu i nekoliko godina iskustva, možete se usmeriti na karijeru arhitekte računarskih mreža. Ovi profesionalci su zaduženi za izgradnju veza između više preduzeća ili za velike mreže korisnika. Obično se pored diplome i iskustva traži i stručnost u konkretnoj industriji. Na ovom poslu se zarađuje prosečno oko 91.000 dolara godišnje, a očekuje se 20.900 novih radnih mesta za arhitekte do 2022.

7. Administrator mreža i računarskih sistema

Ovo je izvrsno računarsko zanimanje za koje je dovoljna fakultetska diploma. Kao administrator sistema, odgovorni ste za svakodnevni rad fizičkih računarskih mreža unutar organizacije. Administratori sistema zarađuju prosečno 72.560 dolara godišnje, a predviđa se preko 42.900 novih radnih mesta ove vrste do 2022.

8. Administrator baze podataka

Administratori baze podataka koriste softver za upravljanje informatičkim kapacitetima za preduzeća, državne biroe i druge organizacije. Uobičajeno se zahteva fakultetska diploma iz informacione tehnologije ili srodne oblasti kao i iskustvo na izgradnji baza podataka. Na ovom poslu se zarađuje prosečno oko 77.080 dolara godišnje, a rast ove profesije će biti brži nego u drugim zanimanjima. Predviđa se 15 procenata. To znači oko 4.100 novih radnih mesta za administratore baza podataka do 2022.

9. Veb programer

Ako imate kreativnu crtu i zanima vas da eventualno radite za sebe, razmislite o poslu veb programera. Ovi profesionalci su zaduženi za izgled i funkcionalnost veb sajta, intraneta i aplikacija u preduzeću. Oko jedne četvrtine veb programera je samostalno, a na ovom poslu zarađuju prosečno 62.500 dolara godišnje, ili 30,05 dolara na sat. Štaviše, očekuje se da uloga veb programera poraste za 20 procenata u sledećih desetak godina, što znači 28.500 novih mesta do 2022. Još nešto lepo? Ova karijera se može započeti sa samo dve godine studija.

10. Specijalisti za računarsku podršku

Ovi profesionalci pomažu u rešavanju softverskih i hardverskih problema kako za velike tako i za male kompanije. I mada karijera specijaliste za podršku nudi solidnu godišnju platu od oko 59.090 dolara, za početak vam nije obavezna fakultetska diploma (mada može da pomogne da budete privlačniji za poslodavce). Očekuje se da će ovo polje da poraste za 17 procenata u sledećih desetak godina, sa 123.000 novih radnih mesta do 2022.

Ako vas zanimaju računari i informaciona tehnologija, postoji širok izbor stabilnih poslova koji pružaju odlične plate za razne obrazovne nivoe. Bilo da planirate samo dvogodišnje studije, ili vas zanima fakultetska diploma, biće vam na dohvat unosna karijera u tehnologiji. Ovo je odlično polje ako želite izazov, a takođe i stabilnu budućnost.

3858-najboljih-10-racunarskih-zanimanja-za-buducnost